سفرهای مکرر «مارتین گریفیتس» به صنعا در حالی انجام می شود که بی اعتمادی شدیدی به عملکرد سازمان ملل متحد نزد یمنی ها وجود دارد.
سازمان ملل متحد یکی از بازیگران بحران یمن است. این بازیگری بیش از همه در قالب تعیین نماینده دبیرکل در امور یمن ایفا می شود.
سازمان ملل متحد طی بیش ازهفت سالی که از بحران یمن می گذرد، سه نماینده برای امور این کشور تعیین کرد.
نخستین نماینده سازمان ملل در امور یمن، «جمال بن عمر»، دیپلمات مغربی بود.
این دیپلمات مغربی در سپتامبر 2014 برای توافق میان انصارالله و دولت وقت منصور هادی نقش مهمی داشته است.
با این حال، نقض توافق سپتامبر 2014 توسط منصورهادی و جنگ عربستان سعودی علیه یمن در مارس 2015 سبب شد که جمال بن عمر از سمت خود استعفا دهد.
«اسماعیل ولد شیخ احمد»، دیپلمات موریتانیایی در آوریل 2015 به عنوان دومین نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن جایگزین جمال بن عمر شد.
«اسماعیل ولد شیخ احمد»، دیپلمات موریتانیایی در آوریل 2015 دومین نماینده سازمان ملل متحد در امور یمن
تلاش های ولد شیخ احمد برای دستیابی به یک راهکار سیاسی به خصوص در مذاکرات کویت که برای مدت صدروز در سال 2016 برگزار شد، نه تنها نتیجه ای نداشته بلکه از اوت 2016 تاکنون یعنی به مدت حدود دو سال مذاکرات میان گروههای یمنی متوقف شده و وی در فوریه 2018 جای خود را به مارتین گریفیتس، دیپلمات بریتانیایی داده است.
یکی از مهمترین دلایل ناکارآمدی و عدم موفقیت اسماعیل ولد شیخ احمد در بحران یمن این بود که وی و سازمان ملل متحد هیچگاه نتوانستند در قالب یک «میانجی گر بی طرف» در این بحران عمل کنند.
انصارالله منسجم ترین بازیگر عرصه سیاسی و امنیتی این کشور
واقعیت سیاسی کنونی یمن این است که انصارالله منسجم ترین بازیگر عرصه سیاسی و امنیتی این کشور است، اما ولد شیخ احمد همواره طی 32 ماه فعالیت خود در بحران یمن بر لزوم اجرای قطعنامه 2216 شورای امنیت که در آوریل 2015 و ضد انصارالله تصویب شد، تاکید کرد.
این قطعنامه در حالی تصویب شده بود که کمتر از یک ماه از جنگ عربستان سعودی علیه یمن گذشته بود.
گریفیتس نیز اکنون همان «دور باطل» ولد شیخ احمد را تکرار و در مذاکراتی که با مقامات دولت نجات ملی یمن برگزار می کند خواستار اجرای قطعنامه 2216 از جمله عقب نشینی انصارالله از مناطق تحت کنترل و خلع سلاح آن است.
هدف اصلی سفر روز گذشته مارتین گریفیتس به یمن نیز مذاکره برای سپردن کنترل الحدیده به سازمان ملل متحد است.
این در حالی است که نشانه ای بر مذاکره با سعودی ها و اماراتی ها برای پایان دادن به جنگ علیه الحدیده که از چهارشنبه گذشته (13 ژوئن) آغاز شد، در روند فعالیت مارتین گریفیتس دیده نمی شود.
سازمان ملل متحد در گزارشی اعلام کرده که محاصره الحدیده که از روز یکم ژوئن 2018 آغاز شد حدود 5 هزار خانوار را آواره کرده است.
«لیزا گراند»، هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل در یمن نیز اعلام کرد که حملات علیه الحدیده می تواند به قیمت جان 250 هزار نفر تمام شود.
گریفیتس حامی منافع عربستان
با وجود این جنایت هایی که عربستان و امارات در یمن مرتکب می شوند، نماینده سازمان ملل متحد همچنان خواستار عقب نشینی انصارالله است.
به عبارت دیگر، گریفیتس بیش از آنکه میانجی گری بی طرفی باشد، در قالب «حامی» منافع سعودی تلاش می کند انصارالله و دولت نجات ملی یمن را متقاعد کند در مقابل عربستان تسلیم شوند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
133/110
بیشتر بخوانید:
شماری از کارکنان سازمان ملل به الحدیده بازگشتند/ امشب؛ نشست شورای امنیت درباره یمن
انتقاد یمن از عملکرد نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در این کشور/ تحلیل و ویدئو
انتقاد سازمان حقوقی یمن از شورای امنیت سازمان ملل