«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری با همتای عراقی خود گفت: "در ماههای آینده میتوانیم روابط دو کشور ایران و عراق را در عرصههای مختلف گسترش دهیم؛ در هفت ماه گذشته، حجم مبادلات تجاری و همکاریهای دو کشور چهار و نیم برابر افزایش پیدا کرده است."
وزیر امور خارجه ایران افزود: "در این دیدار بر نقش مهم منطقهای عراق تأکید و از نقش دولت عراق برای ایجاد تفاهم منطقهای قدردانی کردیم."
«فؤاد حسین» وزیر امور خارجه عراق نیز در این نشست خبری با بیان اینکه امنیت ایران و عراق مرتبط با یکدیگر است، اظهار کرد: "در این دیدار درباره مسائل دوجانبه از جمله روابط تجاری و اقتصادی و مسائل امنیتی گفت و گو شد."
روابط ایران و عراق در چارچوب سیاست همسایگی و حسن همجواری، به رغم برخی مشکلات همانند بدهی عراق به ایران به دلیل صادرات برق و گاز و مسائل مربوط به آبهای مرزی و موضوعات زیست محیطی، روندی رو به گسترش دارد.
در میان کشورهای عرب منطقه غرب آسیا، عراق دارای بیشترین قرابتهای فرهنگی و مذهبی با ایران است. داشتن طولانی ترین مرز در میان همسایگان (حدود 1258 کیلومتر مرز زمینی و 351 کیلومتر مرز آبی)، پیوندهای نژادی، تاریخی، زبانی، اشتراکات دینی و وجود تهدیدات و منافع مشترک امنیتی و اقتصادی، از نکات مهم در مناسبات ایران و عراق محسوب می شود و اظهارات مقامات ایران و عراق نیز نشان از عزم جدی دو کشور برای توسعه روابط همه جانبه دارد.
«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران و «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق 3 آوریل در تماس تلفنی بر ضرورت همکاریهای موثر و فعال دو کشور برای استقرار ثبات و امنیت در منطقه و تلاش برای توسعه روزافزون روابط اقتصادی و تجاری در راستای منافع دو ملت تاکید کردند.
در سال های اخیر نقش مؤثر ایران در حل و فصل بحرانهای منطقه به ویژه در مبارزه با داعش و تروریسم در کشورهای منطقه و همچنین بر ملأ شدن نقشههای شوم آمریکا و رژیم صهیونیستی در ایجاد جنگ و تلاش برای ایجاد تفرقه میان احزاب و گروهای مختلف در عراق و سوریه، این واقعیت را نشان داده است که اتکا به آمریکا و حامیانش، نه تنها نتیجهای ندارد بلکه به ضرر منافع ملی کشورهای منطقه خواهد بود.
رئیس جمهوری ایران در این باره تاکید کرده است : هر کشوری در منطقه که نسبت به اهداف سلطهگرانه آمریکا و رژیم صهیونیستی غفلت کند هم منافع ملت خود را پایمال کرده و هم مورد غضب ملتهای مسلمان قرار خواهد گرفت.
تلاش رژیم صهیونیستی برای حضور در کشورهایی نظیر عراق و استفاده از آن برای جاسوسی و اقدام علیه ایران و نیروهای مقاومت در همین چارچوب قابل ارزیابی است . البته ایران همواره درباره این تهدیدات هشدار داده است و حتی در پاسخ به شرارت های رژیم صهیونیستی ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مرکز راهبردی توطئه صهیونیستها در کردستان عراق را 13 مارس با 12 فروند موشک نقطه زن هدف قرار داد.
به لحاظ اقتصادی نیز دو کشور ایران و عراق روابطی رو به گسترش دارند، در دو دهه گذشته، ایران یکی از طرفهای مهم تجاری با عراق بوده است؛ در برگزاری کمیسیونهای مشترک اقتصادی دو کشور نیز تأکید جدی بر افزایش تجارت تا 20 میلیارد دلار هدفگذاری شده است. بازارچههای مرزی دو کشور در مناطق مختلف فعال هستند و ایران ازجمله تأمینکنندگان مهم انرژی برق عراق به شمار میرود.
«محسن پاک آیین» کارشناس امور بین الملل در این باره می گوید، در حوزه اقتصادی، عراق یکی از شرکای اصلی ایران است و هر دو کشور جزو صادر کنندگان نفت هستند و ما میتوانیم برنامههای اقتصادی راهبردی بین دو کشور ترسیم کنیم.
بدیهی است، روابط ایران و عراق فراتر از همسایگی است و با توجه به پیوندها و ضرورتهای همسایگی، می توان آینده روابط دو کشور را پایدار و رو به گسترش دانست؛ همچنین علاوه بر جایگاهی که این دو کشور در ترتیبات منطقهای و مراودات دوجانبه با یکدیگر دارند، می توانند با توسعه روابط ، نقشی مهم در همگرایی منطقه ای ایفا کنند.
نویسنده: حسن عقیقی
117
بیشتر بخوانید:
فواد حسین در راه تهران