عربستان پس از حدود دو هفته دروغ‌پردازی درباره مرگ «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد این کشور، اکنون دروغ‌های جدیدی درباره قتل وی عنوان کرده است.

عربستان سعودی روز جمعه در بیانیه‌ای ادعا کرد که جمال خاشقجی بر اثر درگیری در کنسولگری این کشور در استانبول کشته شده است. اما آیا واقعاً چنین است؟ این درگیری، درگیری بوده است که در آن آدم‌کش‌های سعودی به همراه خود یک اره استخوان‌بُر آورده بودند تا اعضای وی را قطع کنند. برخی شواهد حتی حاکی از آنست که مثله کردن خاشقجی از زمان زنده بودن وی آغاز شده است.

همچنین بسیار عجیب است که مسئولان عربستانی ادعا کنند که این روزنامه‌نگار عربستانی که بنابر برخی گزارش‌ها در جریان شکنجه انگشتان وی قطع شده است، توانایی درگیر شدن با ماموران سعودی حاضر در کنسولگری را داشته است.

سابقه آشنایی من (نویسنده مقاله) با خاشقجی به 15 سال پیش بازمی گردد؛ به همین دلیل جزئیات مربوط به حادثه ای که برای وی رخ داد، برایم بسیار وحشت‌آور است از جمله شکنجه وحشیانه و قتل وی، پنهان‌کاری درخصوص این ماجرا، کم اهمیت جلوه دادن قتل خاشقجی از سوی «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا و هم اکنون، تلاش نظام سعودی برای معرفی افرادی به عنوان سپر بلا در این ماجرا.

عربستان سعودی حتی اعلام کرده است که «محمد بن سلمان» که تقریباً به اعتقاد همگان انجام این عملیات را تایید کرده، رهبری تحقیقات مربوط به این اتفاق را به عهده خواهد داشت.

محمد بن سلمان که در رسانه‌ها به طور اختصار با عبارت M.b.S  شناخته می‌شد و اکنون با استهزای کاربران فضای مجازی روبه‌رو شده و با عنوان «آقای ارۀ استخوان‌بُر» شناخته می‌شود که حروف ابتدایی عبارت «Mr Bone  Saw» است.

این موضوع دقیقاً شبیه انتصاب «او جی سامپسون» به ریاست گروه تحقیق درباره قتل «نیکل براون سیمپسون» بود.

دروغ‌های عربستان درباره ماجرای قتل خاشقجی

دروغ‌های عربستان درباره ماجرای قتل خاشقجی آن قدر نامعقول است که کاملاً نشان دهنده افسارگسیختگی محمد بن سلمان بوده و ثابت می کند که بن سلمان در سرپوش گذاشتن بر ماجرای ناپدید شدن و قتل خاشقجی از حمایت آمریکا برخوردار است. 

از سوی دیگر، محمد بن سلمان چندی پیش درگیر ماجرای ربوده شدن نخست وزیر لبنان شده و به ایجاد بحران قطحی و گرسنگی برای هشت میلیون یمنی متهم شده بود.

حال در صورتی که ولیعهد عربستان بار دیگر بتواند در ماجرای قتل خاشقجی که شهروند آمریکایی و نویسنده روزنامه واشنگتن پست بود، مانند این دو موضوع مسئول شناخته نشود؛ این موضوع چراغ سبزی به وی و همه سران خودکامه برای ادامه راه و روش و رفتار مشابه آنها با دیگر خبرنگاران و روزنامه نگاران خواهد بود.

به این ترتیب، خبرنگاران و فعالان دموکراسی در همه نقاط جهان در معرض تهدید و خطر قرار می گیرند. در نتیجه، اکنون زمان آزمایشی مهم برای ترامپ و آمریکاست.

تحقیقات بین‌المللی به ریاست سازمان ملل متحد

آیا ترامپ به ادامه سرپوش گذاشتن‌های نظام سعودی بر این ماجرا کمک خواهد کرد؟ یا حمایت خود را معطوف افتخار آمریکا خواهد کرد؟ اما آنچه ترامپ باید انجام دهد، از این قرار است:

از آنجائی که قتل خاشقجی در یک کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) اتفاق افتاده است، همه اعضای این سازمان باید به طور مشترک خواستار انجام تحقیقات بین المللی به ریاست سازمان ملل متحد در این خصوص شوند. دستور انجام این تحقیقات می تواند از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد، مجمع عمومی سازمان ملل و یا شورای حقوق بشر این سازمان صادر شود.

کشورهای عضو ناتو باید با هماهنگی یکدیگر تمامی سفرای عربستان سعودی را از این کشورها اخراج کنند.

کشورهای عضو ناتو باید تمامی برنامه‌های فروش اسلحه از جمله انواع قطعات هواپیما به عربستان سعودی را متوقف کنند. این اقدام فشار مضاعفی را بر ریاض که برای تامین امنیت خود تا حد زیادی به آمریکا وابسته است، وارد می کند.

آزادی همه زندانیان سیاسی در عربستان

در همین حال، دولت ترامپ باید آزادی همه زندانیان سیاسی در عربستان از جمله «رائف بدوی» وبلاگ نویس معروف این کشور را که به 1000 ضربه شلاق محکوم شده است و همچنین «لُجَین الهَذلول» فعال امور زنان را خواستار شود. همچنین عربستان باید به تمامی بستگان و خانواده خاشقجی اجازه دهد تا این کشور را ترک کنند.

آمریکا باید هرچه زودتر این موضوع را برای خانواده سلطنتی عربستان سعودی روشن کند که ولیعهد این کشور نه تنها به دلیل قتل خاشقجی بلکه به دلیل راه اندازی جنگ در یمن، مقابله با قطر، ربودن نخست وزیر لبنان و سایر اقداماتی از این دست، از قدرت برکنار شود.

در واقع قاتل باید در زندان باشد نَه در یک جایگاه عالی رتبه دولتی. سابقه روشن این موضوع به سال 1964 و هنگامی بازمی گردد که خانواده پادشاهی عربستان «ملک سعود» را از قدرت برکنار و «ملک فیصل» را جانشین وی کرد.

کمپین تعقیب قضایی عاملان قتل 

همچنین این امیدواری وجود دارد که برخی کشورها کمپین تعقیب قضایی عاملان این قتل و مجازات آنها را آغاز کنند.

ترکیه نیز باید به این موضوع توجه داشته باشد که بر اساس کنوانسیون 1963 وین درخصوص روابط کنسولی، مسئولان کنسولگری‌ها در صورت ارتکاب جرم های سنگین باید بازداشت شوند؛ بنابراین، ترکیه باید تعقیب قضایی این افراد را مدنظر داشته باشد. حتی در آمریکا نیز باید تحقیقات جداگانه ای در این خصوص انجام شود.

همانطور که پیشتر نیز در این مقاله اشاره شد، نظام سعودی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 پول زیادی را روانه هتل وی کرد. چنین کاری را باید تلاش عربستان برای خریدن حمایت ترامپ از ریاض دانست. اما آیا این سیاست کارآمد بوده است؟

آیا جامعه اطلاعاتی آمریکا پیشتر باید به «جمال خاشقجی» در خصوص تهدیدات امنیتی برای وی از سوی دولت عربستان هشدار می داد؟

در هفته‌ها و روزهای آتی ما نیز با خطراتی روبه رو خواهیم بود.

ولیعهد عربستان در صورت ادامه کار خود ممکن است با برخی اقدامات تحریک‌آمیز سعی کند تا توجه اذهان را به سوی ایران جلب کرده و به این ترتیب، حمایت‌های نظامی آمریکا را به چنگ آورد.

کاخ سفید نیز باید این موضوع را روشن کند که به ریاض اجازه نخواهد داد تا آمریکا را به جنگ با ایران بکشاند.

135/120

مترجم: زهره خزائی

بیشتر بخوانید: 

پیامدهای قتل خاشُقجی بر ساختار قدرت در عربستان سعودی / تحلیل

ترامپ سرانجام قتل خاشقچی را پذیرفت

نیویورک تایمز: سازمان سیا به این نتیجه رسیده «بن سلمان» مسئول قتل خاشقجی است