ایران پرس- روابط آمریکا و ترکیه در هفته های اخیر وارد تنش بی سابقه ای شده است. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به بهانه درخواست آزادی «آندرو برانسون» کشیش آمریکایی مقیم ترکیه که به دلیل مشارکت در کودتای نافرجام 2016 ترکیه و همکاری با گروه تروریستی «پ ک ک» در بازداشت به سر می برد، ضمن آغاز جنگ تجاری علیه ترکیه، تهدید به اعمال تحریم های شدید علیه آنکارا کرده است.

در واکنش به این روند، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه که به ترکیه سفر کرده است، این احتمال را بعید ندانست که هدف تحریم های آمریکا علیه روسیه، ایران و ترکیه تاثیرگذاری بر روند موفق مذاکرات صلح آستانه درباره سوریه باشد. 

لاوروف می گوید؛ "ما ارتباط مستقیمی بین تحریم ها و بحران سوریه نمی بینیم، اما در اظهارات مقام های آمریکایی و تحریم های آنان علیه هر سه کشور نشانه هایی از این مساله دیده می شود. از دیدگاه مسکو، تحریم های آمریکا از جمله علیه ترکیه رویکردی غیرقانونی است."

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و برخورد قهرآمیز در همه عرصه ها

«دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا که برخورد قهرآمیز در همه عرصه ها را بر مبنای کاربرد «زور» را سرلوحه اقدامات خود قرار داده، نه فقط با رقبا و دشمنان آمریکا، بلکه با متحدان نیز بر مبنای زورمداری و قلدری و تحمیل خواسته های خود رفتار می کند و از آنها توقع اطاعت بی چون و چرا دارد.

اکنون واشنگتن با طرح خواسته های زیاده طلبانه از آنکارا که با مخالفت آن روبه رو شده، درصدد است از طریق جنگ اقتصادی و با افزایش تعرفه ها و لغو امتیازات تجاری، کاهش ارزش «لیر» پول ملی ترکیه و در نهایت تحریم های شدید علیه ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری این کشور را به پذیرش خواسته های واشنگتن وادارد. 

یک مسئول کاخ سفید سه شنبه شب گفت: اگر«آندرو برونسون» کشیش آمریکایی که حبس خانگی او در شهر ازمیر موجب تیرگی روابط واشنگتن و آنکارا شده است، آزاد نشود، ترکیه با تحریم های اقتصادی بیشتری رو به رو خواهد شد. 

به نظر می رسد ترامپ رویکرد واحدی را در قبال دو کشورهمسایه یعنی ترکیه و ایران که یکی متحد و دیگری دشمن آمریکا قلمداد می شوند در پیش گرفته است. همین مساله منطق برخورد ترامپ و عقلانی بودن آن را مورد تردید جدی قرارداده است. 

سیاست و رویکرد ترامپ تبدیل دوستان ومتحدان سنتی به منتقدان و دشمنان جدید است

به گفته لاوروف، آمریکا برای برتری یافتن در همه جا و تحمیل خواسته های خود بر دیگران دست به چنین اقداماتی می زند و حتی متحدان خود را هم مجازات می کند. هرچند ترامپ سیاست فشار و تهدید حداکثری را علیه رقبا و دشمنان آمریکا مانند روسیه، ایران و کره شمالی به کار برده است، اما رویکرد اعمال زور و فشار بر یکی از متحدان آمریکا و از اعضای ناتو یعنی ترکیه برای دستیابی به خواسته هایش و برخورد با آن به منزله دشمن و اعمال تحریم و جنگ اقتصادی علیه آن تاکنون سابقه نداشته و اکنون ترامپ قصد دارد به این کار مبادرت کند.

این اقدام به معنای تغییر الگوی روابط آمریکا  وترکیه از دوستی به دشمنی خواهد بود و باعث خواهد شد تا واشنگتن یکی دیگر از اعضای اردوگاه غرب را از دست بدهد.

سیاست و رویکرد ترامپ تبدیل دوستان و متحدان سنتی به منتقدان و دشمنان جدید است.

این رویکرد باعث افزایش انزوای منطقه ای و بین المللی آمریکا و موجب از دست دادن یکی از متحدان قدیمی واشنگتن یعنی ترکیه خواهد شد.

اعمال تحریم های شدید از سوی آمریکا علیه ترکیه باعث ورود دو کشور به مرحله جدیدی از تقابل خواهد شد که تاکنون سابقه نداشته و به طور قطع باعث دوری هرچه بیشتر ترکیه از غرب و بروز تغییرات اساسی در سیاست خارجی و روابط اقتصادی و تجاری و روابط امنیتی و نظامی آن خواهد شد.

135/110

نویسنده: سید رضا میرطاهر 

بیشتر بخوانید:

بالاگرفتن اختلافات ترکیه و آمریکا بر سر بازداشت کشیش آمریکایی/ تحلیل

بازداشت کشیش آمریکایی در ترکیه، محور تنش واشنگتن و آنکارا/ تحلیل

لاوروف: آمریکا با خلع سلاح شیمیایی مشکل دارد