این مساله به ویژه درباره آلمان که زمانی خاستگاه ایدئولوژی نازیسم بوده و اکنون هم نئونازی ها در آن به شدت فعال هستند، اهمیت بیشتری پیدا کرده است. "هورست زیهوفر" وزیر کشور آلمان، راست گرایی افراطی را خطری بزرگ برای این کشور ارزیابی و تاکید کرد که روند روزافزون تسلیح نیروهای راست افراطی را در جامعه آلمان تحمل نخواهد کرد. وزیر کشور آلمان شمار روزافزون تسلیحات کشف شده از گروه های راست افراطی را مسئلهای نگران کننده ارزیابی کرد.
آمارهایی که اخیرا منتشر شده است نشان می دهد میزان دسترسی نیروهای راست افراطی به تسلیحات و جرائم خشونت بار آنها در آلمان افزایش پیدا کرده است. با توجه به این که آلمان کشوری مهاجرپذیر بوده و در سال های اخیر در چارچوب سیاست "درهای باز" آنگلا مرکل صدر اعظم این کشور، میلیون ها پناهجو را پذیرفته، این مساله از جمله دلایل گسترش جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی شده است.
با افزایش موج پناهجویان و به موازات آن گسترش مخالفت های احزاب و گروه های راست افراطی مانند حزب آلترناتیوی برای آلمان و نیز جنبش ضد اسلامی پگیدا با پذیرش آنان، مرکل عملا در قبال بحران پناهجویان و پیامدهای آن، موضعی انفعالی در پیش گرفت.
مرکل گفت: در بسیاری از کشورها از جمله آلمان شاهد پوپولیسم رو به افزایش و ملی گرایی افراطی هستیم.
جنبش های ضد مهاجر آلمان به ویژه پگیدا که به شدت با سیاست های دولت این کشور در پذیرش پناهجویان مخالفت می کنند، با اغتنام فرصت، بر خواسته خود برای اخراج پناهجویان از آلمان، بیش از پیش تاکید کرده و راست های افراطی آلمانی نیز باندهایی را برای مقابله با پناهجویان در این کشور به راه انداخته اند.
راست گرایان افراطی بارها مرتکب جرائمی مانند حمله به مهاجران و آتش زدن محل های اسکان آنها شده اند و هر از چند گاهی نیز با برگزاری تظاهرات و تجمعات اعتراضی خواهان اخراج مهاجران و پناهجویان از آلمان می شوند.
همچنین جریان راست افراطی در آلمان در قالب حزب "آلترناتیوی برای آلمان" به موفقیتهای بزرگی در زمینه راه یابی به مجالس ایالتی و نیز پارلمان فدرال (بوندستاگ) نائل آمده است. این حزب با سوء استفاده از مساله پناهجویان و مانور در این زمینه توانست با کسب 13 درصد آرا نخستین بار در سال 2017 به پارلمان آلمان راه یابد.
با این حال اکنون افراد و گروه های راست گرای افراطی پا را از حدود مخالفت سیاسی و تبلیغاتی با مهاجران و پناهجویان فراتر نهاده و به تسلیح خود پرداخته اند به طوری که اقدامات آنها روز به روز ماهیت خشونت آمیزتری به خود می گیرد. زیهوفر اعلام کرده است که برای مقابله با این مساله می خواهد سازمان های امنیتی آلمان را از نظر ساختاری و نیروی انسانی تقویت کند.
نگرانی از گسترش جریان راست گرای افراطی خاص آلمان نیست و روند مشابهی در برخی کشورهای اروپایی مانند ایتالیا، فرانسه، یونان، مجارستان و اتریش وجود دارد. جنبش ها و احزاب راست گرای افراطی در اروپا روز به روز در حال افزایش قدرت و نفوذ خود و کسب هواداران بیشتری هستند. مخالفت با مهاجران و اختیارات اتحادیه اروپا از اشتراکات مهم این احزاب است.
به نظر می رسد نارضایی شدید مردم کشورهای اروپایی از احزاب سنتی در اروپا باعث افزایش قابل توجه به احزاب راست گرای افراطی در کشورهای مختلف قاره سبز شده است.
با توجه به این که جریان راست افراطی اروپایی گسترش خشونت علیه اقلیتها و آزار مهاجران را در چارچوب ترویج بیگانه هراسی دنبال می کند، این جریان به تهدید امنیتی جدی برای کشورهای اروپایی تبدیل شده و هشدار اخیر وزیر کشور آلمان نشان دهنده میزان جدیت و وخامت این مساله است. 139/118
نویسنده: سید رضامیرطاهر