ایران پرس - تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به خارج کردن این کشور از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد (آی ان اف) موجی از واکنش های منفی را برانگیخته است.

این تصمیم «ترامپ» که در راستای رویکرد کلی وی در خروج از توافق ها و پیمان های بین المللی صورت گرفته، به دلیل پیامدهای بسیار منفی آن بر ثبات راهبردی و امنیت بین المللی، واکنش شدید روسیه را به عنوان طرف دیگر پیمان «آی ان اف» به همراه داشته است.

پیمان «آی ان اف» دو طرف این پیمان را از استقرار موشک‌های بالستیک و کروز در اروپا منع می‌کند.

آمریکا به بهانه این که روسیه این پیمان را نقض کرده، به اعمال تحریم‌های جدید و حتی تهدید این کشور به حمله نظامی پرداخته است.

هرچند دستگاه سیاست خارجی روسیه و برخی مقامات ارشد آن در روزهای نخست پس از اعلام تصمیم ترامپ در این باره موضع گیری و آن را گامی در راستای یکجانبه گرایی و تلاش آمریکا برای تثبیت موقعیت خود به عنوان ابرقدرت جهانی تلقی کردند، اما واکنش بالاترین مقام اجرایی روسیه یعنی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری این کشور، بی سابقه و برای اروپایی ها به شدت تهدید آمیز است. 

«پوتین» روز چهارشنبه هشدار داد که اگر موشک های جدید هسته ای آمریکا در اروپا مستقر شود، روسیه واکنشی «مشابه» نشان خواهد داد و هر کشور اروپایی که میزبان سیستم های موشکی آمریکا باشد در معرض خطر حملات روسیه خواهد بود.

این موضع «پوتین» به ویژه با توجه به حمایت برخی شرکای اروپای واشنگتن مانند بریتانیا و نیز دبیرکل ناتو از تصمیم آمریکا به خروج از پیمان «آی ان اف» صورت گرفته است.

«ینس استولتنبرگ»  دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» مدعی شده که روسیه احتمالا پیمان «آی ان اف» را نقض کرده است.

در پی تشدید تنش های مرتبط با پیمان «آی ان اف»، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه نیزهشدارداد، مسکو ممکن است ناچار شود تا به افزایش فعالیت های نظامی «ناتو» نزدیک مرزهای غربی خود واکنش نشان دهد.

موضع سخت مسکو در قبال تصمیم آمریکا به خروج از این پیمان با توجه به دکترین هسته ای جدید این کشور که یکی از موارد مهم آن ساخت و استقرار تسلیحات هسته ای کوچکتر و کم توان تر به منظورافزایش احتمال استفاده از آنها در هر جنگ احتمالی با دشمنان آمریکا به خصوص روسیه است، معنا پیدا می کند.

طبق این دکترین، ساخت تسلیحات جدید هسته‌ای و پاسخ هسته‌ای به حملات استراتژیک مهم غیرهسته‌ای مد نظر آمریکا قرار گرفته است.

با این حال واکنش شدید مسکو به اقدام واشنگتن و چشم انداز استقرار موشک های هسته ای جدید آمریکا در اروپا باعث شده است تا مقامات ناتو موضعی انفعالی در این زمینه اتخاذ کنند. 

«استولتنبرگ» گفته است: در صورت فروپاشی پیمان نیروهای هسته ای میانبرد، بعید است سلاح های هسته ای جدیدی در اروپا مستقر شود. وی مدعی است که ناتو به دنبال رویارویی با کسی نیست اما آماده است از خود و همه متحدانش در برابر تهدیدها دفاع کند. 

در عین حال افزایش تنش ها بین روسیه و آمریکا بر سر پیمان «آی ان اف»، با رویداد نظامی بسیار مهمی همراه شده است.

سازمان ناتو بزرگ ترین رزمایش خود را از زمان جنگ سرد موسوم به «ترایدنت جانکچر»، از روز پنجشنبه 25 اکتبر آغاز کرد که هدف آن مقابله با حمله فرضی روسیه به نروژ است.

این رزمایش با شرکت همه ۲۹عضو ناتو به علاوه فنلاند و سوئد و با حضور 50 هزار نیروی نظامی، 65 ناو جنگی، 250 هواپیما و 10 هزار دستگاه خودروی نظامی برگزار می شود.

این رزمایش چند هفته پس از برگزاری بزرگترین رزمایش روسیه پس از دوران جنگ سرد در شرق این کشور که با مشارکت نیروهای نظامی چین برگزار شد، صورت می گیرد.

بدین ترتیب به نظر می رسد تقابل روسیه با ناتو همسان با تقابل روسیه و آمریکا در حال افزایش است و اکنون عرصه جدیدی برای این رویارویی یعنی استقرار احتمالی انواع جدیدی از تسلیحات هسته ای آمریکا در اروپا به تنش های قبلی افزوده شده است.139/112

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

 آمریکا و چشم انداز خروج از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد/تحلیل

درخواست بولتون برای خروج آمریکا از پیمان موشکی با روسیه

پیش‌بینی رویارویی نظامی آمریکا و روسیه/ تحلیل