هشدار جدی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره وضعیت مخاطره آمیز جهان با توجه به رودیدادها و وقایعی که در سه سال اخیر یعنی پس از بروز و همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید-19 در دنیا رخ داده، ابراز شده است.
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد اعلام کرد که این سخنرانی یک گزارش آگاهانه، اساسی و راهحل محور برای جهانی است که تفرقه ها و اختلافات ژئوپلتیکی در آن همه ما را به خطر انداخته است.
هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد با حضور سران کشورهای جهان در سایه نخستین جنگ بزرگ اروپا از زمان جنگ جهانی دوم برگزار می شود. جنگ در اوکراین باعث ایجاد بحران جهانی غذا شده و شکافهایی را در بین قدرتهای بزرگ جهان به وجود آورده که از زمان جنگ سرد مشاهده نشده بودند.
همه گیری ویروس کرونا در سه سال اخیر علاوه بر اینکه موجب بیماری بیش از ششصد میلیون نفر شده بلکه باعث مرگ بیش از 6.5 میلیون نفر در جهان شده و در عین حال تاثیر مخربی بر اقتصاد جهانی به ویژه اقتصاد کشورهای فقیر بر جای گذاشت. رکود اقتصادی و تورم در سطح جهانی از دیگر آثار همه گیری ویروس کرونا بوده است. هر چند اکنون سیر نزولی این همه گیری آغاز شده اما پیش بینی می شود که آثار آن هم چنان برای مدت ها کشورهای مختلف را البته به درجات متفاوت درگیر خود سازد. در واقع کرونا و تبعات آن موجب افزایش هر چه بیشتر فقر و نابرابری در جهان شده است.
مساله دیگری که اکنون در مرکز توجه جهانی قرار دارد، آغاز و تداوم جنگ ویرانگر و مخربی در قاره اروپا یعنی جنگ اوکراین است که از فوریه 2022 با حمله روسیه به این کشور اروپای شرقی آغاز شد. مسکو دلیل آغار این جنگ را بی توجهی ناتو وآمریکا به هشدارهای مکرر روسیه در باره گسترش ناتو به شرق با تلاش برای عضویت اوکراین از یک سو و اقدامات ضد بشری دولت کی یف علیه ساکنان مناطق شرقی اوکراین در دو استان دونتسک و لوهانسک اعلام کرده است.
قطع نظر از دلایل بروز جنگ اوکراین اما غربی ها به سرکردگی آمریکا از این جنگ به منزله فرصتی بی همتا برای تسویه حساب روسیه و تضعیف هر چه بیشتر توان نظامی و اقتصادی این کشور با اعمال گسترده ترین و بی سابقه ترین تحریم ها استفاده کرده اند. تحریم های غرب ضد روسیه موجب شده تا صادرات موادغذایی استراتژیک مانند گندم و ذرت و دانه های روغنی و نیز کود شیمیایی از جانب روسیه و نیز اوکراین با توقف و یا کاهش شدید همراه شده و این امر برای کشورهای نیازمند این محصولات در آفریقای سیاه، غرب آسیا و شمال آفریقا دشوارهای زیادی را چه به صورت افزایش شدید قیمت این محصولات و چه به لحاظ کمبود آنها در بازار های بین المللی پدید آورده است.
هر چند با توافق چهار جانبه اخیر بین روسیه، اوکراین، ترکیه وسازمان ملل متحد، اوکراینی ها توانسته اند چندین کشتی حامل غلات و دیگر محصولات غذایی را صادر کنند اما گشایشی در این زمینه برای روسیه حاصل نشده است. بدین ترتیب جهان علاوه بر چشم انداز تداوم جنگ اوکراین و گسترش دامنه آن با معضل بحران غذایی مواجه شده است. در این بین تقصیر اصلی متوجه بلوک غرب به ویژه آمریکا است که با توجه به رویکرد خصمانه علیه روسیه تلاش می کند از هر ابزاری برای به زانو در آوردن مسکو استفاده کند. ضمن اینکه آمریکا و اروپا به تحریم حامل های انرژی روسیه پرداختند که این امر واکنش متقابل مسکو را به دنبال داشته و نتیجه این کارزار انرژی، افزایش بهای نفت و جهش قیمت گاز در سطح جهانی بوده است.
اکنون جهان در آستانه بحرانی عظیم در ابعاد مختلف انسانی، آب و هوایی، اقتصادی، غذایی، نظامی و امنیتی با تشدید خطر رویارویی هسته ای روسیه با آمریکا و ناتو قرار گرفته است. دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در خصوص همین چشم انداز هراسناک هشدار داده است.
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115
بیشتر بخوانید:
هشدار گوترش؛ جهان با خطر جنگ هستهای مواجه است
گوترش: جهان با بحران بیسابقه گرسنگی مواجه است
گوترش: ناامنی حاد غذایی به بالاترین حد رسیده است