سید رضا میرطاهر- جان برنان رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در واکنش به موضع دونالد ترامپ در باره توافق هسته ای با ایران موسوم به "برنامه جامع اقدام مشترک"(برجام) تصریح کرد که لغو توافقی که واشنگتن با تهران به آن دست یافت، بسیار نابخردانه خواهد بود.

به گفته وی، لغو  این توافق باعث خواهد شد که کشورهای دیگر نیز برنامه هسته‌ای خود را دنبال کنند. وی درباره موضع ترامپ در جریان کارزار انتخاباتی اش درباره برجام گفت: من فکر می کنم که لغو این توافق واقعا فاجعه بار است و در آن صورت چنین اقدامی در تاریخ آمریکا بی سابقه خواهد بود.

هشدار یکی از بالاترین مقامات اطلاعاتی آمریکا در باره عملی شدن یکی از وعده های اصلی ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی یعنی لغو برجام در واقع نشاندهنده نگرانی دولت کنونی آمریکا از زیر پا گذاشته شدن توافقی است که دولت وی در مذاکرات مربوط به آن و نیز نهایی شدن و اجرای آن نقش موثری داشته است.

در واقع اگر ترامپ هنگامی که در مسند ریاست جمهوری قرار گیرد، واقعا قصد لغو برجام یا درخواست اصلاحات اساسی در باره آن را مطرح کند، این به معنای بی اعتباری سیاسی آمریکا در سطح جهان خواهد بود. ضمن اینکه اساسا برجام توافقی دو جانبه بین ایران و آمریکا نبوده که یک طرف یعنی آمریکا بخواهد آن را به طور یکجانبه فسخ کند.

در واقع  آمریکا در کنار شرکای اروپایی خود ونیز روسیه و چین در گروه1+5 پس از مدتها مذاکره نهایتا با برجام  موافقت نمودند که متضمن حفظ پیکره برنامه هسته ای ایران است.

شورای امنیت نیز در ژوئیه 2015 با تصویب قطعنامه 2231 راه اجرای برجام را هموار نمود. از زمان اجرایی شدن برجام در ژانویه 2016 ، ایران همه تعهدات خود در چارچوب این توافق را به اجرا در آورده که این مساله در گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی به صراحت ذکر شده است.

در عین حال کشورهای اروپایی نیز با توجه به تمایلشان برای افزایش و توسعه هر چه سریعتر روابط اقتصادی، تجاری خود با ایران، ضمن تصدیق اقدامات ایران در راستای اجرای برجام، از مانع تراشی های آمریکا نا خشنود هستند.

به همین دلیل اتحادیه اروپا در باره هر گونه اقدام احتمالی دولت آینده آمریکا علیه برجام هشدار داده است. در این زمینه فدریکا موگرینی در اواسط نوامبر2016پس از انتخاب ترامپ بعنوان رئیس جمهور جدید آمریکا، اظهار داشت که  توافق هسته‌ای با ایران (برجام) توافقی دوجانبه میان تهران و واشنگتن نیست که ترامپ بتواند آن را برهم بزند، بلکه توافقی چندجانبه است که در چارچوب قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل قرار دارد.

بدین ترتیب می توان گفت که در صورت قصد ترامپ برای عملی کردن وعده خود در باره لغو برجام، وی باید خود را آماده واکنش شرکای اروپایی واشنگتن کند.

ضمن اینکه چنین اقدامی منزلت سیاسی آمریکا را در سطح جهان بشدت تنزل خواهد داد، زیرا مشخص خواهد شد که مقامات ارشد دولت جدید آمریکا حتی به توافقی که دولت قبلی یعنی دولت اوباما در چارچوب قطعنامه شورای امنیت صورت داده نیز پایبند نیستند.

در عین حال هشدار رئیس سیا به ترامپ در باره عواقب لغو برجام، نشنادهنده نگرانی است که در سطح حاکمیتی آمریکا در این باره وجود دارد .

در واقع جان برنان به صراحت اعلام کرده که لغو برجام از سوی آمریکا نه فقط به معنای غیر قابل اعتماد بودن آمریکا است، بلکه به این ترتیب دیگر کشورهایی نیز که برنامه هسته ای دارند، هیچ تمایلی برای کنار گذاشتن آن با توجه سرنوشت برجام پیدا نخواهند کرد..این مساله ای است که خود می تواند به افزایش فعالیت های هسته ای در جهان منجر شود.