ایران پرس: نماینده ویژه روسیه در امور افغانستان در اظهاراتی اعلام کرد که عدم پایبندی واشنگتن به ضرب الاجل تعیین شده برای خروج نیروهای آمریکایی از خاک افغانستان، تبعات نگران کننده‌ای در پی خواهد داشت.

«ضمیر کابلوف» افزود: "هنوز نمی‌دانیم این اقدام چه تبعاتی در پی خواهد داشت. اما شاهد واکنش‌های اولیه به بیانیه «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا هستیم که نقض توافق دوحه تلقی می‌شود و این هشداری جدی است."

هفته گذشته، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا مدعی شد که ممکن است واشنگتن نتواند به دلایل فنی به مهلت اول ماه مه در زمینه خروج نهایی نظامیان آمریکایی از افغانستان پایبند باشد.

در تازه ترین موضع آمریکا در این زمینه نیز وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز سه شنبه اعلام کرد که واشنگتن هنوز تصمیمی در مورد خروج نیروهایش از افغانستان اتخاذ نکرده است.

پنتاگون تاکید کرد که در توافقنامه دوحه در مورد افغانستان از جمله درباره زمان اجرای تعهدات طالبان تجدیدنظر می‌کند.

آمریکا و طالبان در فوریه 2020 در دوحه، پایتخت قطر توافق کرده بودند که واشنگتن به تدریج نیروهای خود را از افغانستان خارج کند تا به روند صلح در این کشور کمک شود. 

در این توافق، زمان نهایی خروج نیروهای آمریکایی اول مه 2021 تعیین شده بود. با این حال دولت بایدن به بهانه نقض عهد از جانب طالبان نه فقط قصد ندارد تا این وعده را عملی کند، بلکه سخن از تداوم حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان می گوید.

پنتاگون در این زمینه چندین گزینه به بایدن ارائه کرده است: خروج نیروهای آمریکایی تا اول مه 2021، حفظ آنها برای مدت نامشخص و یا برای مدت محدود که ممکن است شش ماه دیگر پس از تاریخ توافق شده یعنی تا نوامبر2021 ادامه یابد.

«مولوی خداداد صالح» رئیس شورای علمای غرب افغانستان می گوید: "خارجی‌ها هیچ گاه به نفع افغانستان کار نکرده اند و نمی‌خواهند صلح در کشور جاری شود. آمریکایی‌ها در روند صلح افغانستان صادق نبوده اند و نباید از آنان انتظار صلح را داشت."

طالبان در واکنش به موضع بایدن، نسبت به عواقب نقض توافق دوحه از سوی آمریکا تهدید کرده که در صورت ماندن نیروهای خارجی پس از پایان موعد خروج، آنها را هدف قرار داده و خشونت‌ها را به‌شکل بی‌ سابقه ای افزایش خواهد داد.

طالبان همچنین ادامه مذاکرات بین الافغانی را مشروط به خروج نیروهای بیگانه از خاک این کشور می‌داند. با توجه به اینکه شواهد نشان می دهد که دولت بایدن قصد خروج کامل نظامیان آمریکایی تا مه 2021 را ندارد لذا انتظار می رود که طالبان خشونت‌های خود را علیه نیروهای دولتی و خارجی در ماه های پیش رو تشدید نماید.

این مساله نگرانی روسیه به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در عرصه سیاسی و نظامی افغانستان را برانگیخته است. مسکو بارها از نقش بی ثبات کننده حضور نیروهای خارجی در این کشور جنگ‌زده انتقاد کرده است.

اکنون روسیه نگران افزایش دوباره درگیری ها و خشونت ها در افغانستان است که تبعات آن دامنگیر کشورهای همسایه آن نیز خواهد شد. البته آمریکا چه در دوره «دونالد ترامپ» و چه اکنون در دوره زمامداری بایدن، روسیه را متهم به تشویق طالبان برای کشتن نیروهای آمریکایی کرده است.

به نظر می رسد، مقامات ارشد آمریکایی درصددند تا با متهم ساختن روسیه به دخالت در افغانستان و به ویژه همکاری مسکو با طالبان برای کشتن نظامیان آمریکایی محملی برای ناکامی های خود دراین کشور بیابند.

مقامات ارشد امنیتی و سیاسی روسیه اساسا درباره اهداف حضور امریکا در بدگمان هستند. آنها با انتقاد از حمایت آمریکا از تحرکات واقدامات گروه تروریستی داعش در افغانستان درباره پیامدهای وخیم امنیتی آن برای کشورهای همسایه این کشور از جمله جمهوری های آسیای مرکزی و نیز روسیه هشدار داده اند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

تمدید ماموریت نظامیان آلمانی در افغانستان

استقبال وزارت امور خارجه افغانستان از بیانیه نشست مسکو