ایران پرس: در چهارمین ماه از جنگ اوکراین، آمریکا به عنوان سرمدار غرب بر روند کمک‌های تسلیحاتی خود به اوکراین افزوده و عملا وارد جنگ نیابتی با روسیه شده است که این مساله هشدار مسکو را در پی داشته است.

«سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه به آمریکا درباره تبدیل شدن به طرف ثالث جنگ در اوکراین هشدار داد و بر لزوم آگاهی کشورهای غربی درباره تلاش کی‌یف برای گسترش درگیری تأکید کرد.

لاوروف در نشست خبری با همتای سعودی خود گفت: "درخواست اوکراین از کشورهای غربی درباره ارسال سامانه‌های راکتی چندگانه، مصداق «تحریکات مستقیم» است." وی معتقد است که اوکراین با چنین اقداماتی در تلاش است کشورهای دیگر را وارد درگیری کند اما سیاستمداران غربی می‌توانند خطرات آن را احساس کنند.

هشدار وزیر خارجه روسیه با توجه به اعلام رسمی کمک جدید 700 میلیون دلاری آمریکا به اوکراین صورت گرفته است. «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه رسماً اعطای بسته کمک های جدید نظامی این کشور به اوکراین را اعلام کردکه از جمله سامانه راکتی «هیمارس» می شود که قرار است به کی‌یف تحویل داده شود.

یک مقام مسئول کاخ سفید با اشاره به اینکه بُرد این سامانه 40 مایل (تقریبا 65 کیلومتر) است، گفته بود که آنها از اوکراین تضمین‌ هایی را دریافت کردند که این سامانه برای هدف قرار دادن خاک روسیه مورد استفاده قرار نخواهد گرفت؛ ادعایی که کرملین آن را رد و تصریح کرد که پیشینه رفتار کی یف مانع از آن می شود که وعده های این کشور را باور کنیم. 

«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین در واکنش به اظهارات «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در مورد عدم استفاده از سامانه های راکتی آمریکایی علیه روسیه گفت: "بر اساس تجربه، اعتماد به اوکراین نزد مسکو از میان رفته است. ایالات متحده با ارسال تسلیحات به کی‌یف، به طور هدفمند و عامدانه هیزم به آتش می ریزد. ارسال تسلیحات به اوکراین توسط آمریکا به برانگیختن تمایل کی یف برای از سرگیری مذاکرات صلح کمکی نمی کند."

بایدن در مقاله ای که در روزنامه نیویورک تایمز منتشر کرد، از تصمیم واشنگتن برای تسلیح کی‌یف به سامانه‌های راکتی چند گانه یاد شده خبر داد، در حالی که او پیشتر اعلام کرده بود که کاخ سفید چنین اقدامی را انجام نخواهد داد. روسیه بارها اعلام کرده که ارسال تسلیحات به اوکراین مانند ریختن بنزین بر روی آتش است و هر گونه محموله تسلیحاتی به مقصد اوکراین، هدفی موجه برای نابودی توسط ارتش روسیه محسوب می‌شود.

به نظر می رسد آمریکا با ارسال سامانه های راکتی چندگانه هیمارس که سلاحی دقیق و بسیار کشنده و در عین حال دارای بُرد زیاد است در صدد است تا به کی‌یف کمک کند تا پیشروی نیروهای روسی و هم پیمانان شبه نظامی آنها را در دو استان دونتسک و لوهانسک متوقف کند.

مسکو اکنون با تمرکز بر عملیات نظامی در این دو منطقه درصدد است تا همه نواحی این دو استان را به تصرف خود درآورده و با توجه به شناسایی قبلی دونتسک و لوهانسک به عنوان دو کشور مستقل زمینه ایجاد منطقه حائل بین روسیه و اوکراین را به وجود آورد.

به همین دلیل برای اوکراینی ها این امر از اهمیت حیاتی برخوردار است که مانع از ادامه پیشروی نیروهای روسیه به ویژه در لوهانسک شده و آنها را به عقب برانند.

ارتش روسیه شهر «سیورودونتسک» را تصرف کرده و نیروهای اوکراینی که از این شهر عقب نشینی کرده اند در شهر «لیسیچانسک» به عنوان آخرین سنگر عمده در لوهانسک مسقر شده اند. درصورت از دست رفتن کنترل لیسیچانسک دیگر شهر نسبتا بزرگی جهت ایجاد پایگاه مقاومت نیروهای اوکراینی در لوهانسک وجود ندارد و باید کار تصرف این استان توسط روس ها را تمام شده دانست.

لذا واشنگتن در بُرهه کنونی در راستای هدف کلی خود یعنی تداوم بخشیدن به جنگ اوکراین تسلیحاتی مانند سامانه هیمارس را به این کشور ارسال می کند که موجب تغییر موازنه به سود نیروهای اوکراینی شده و در عین حال باعث پیروزی قاطع آنها و یا عقب نشینی کامل ارتش روسیه نشود.

با این حال مسکو نگران استفاده اوکراین از این سامانه برای حملات راکتی گسترده به خاک روسیه است و این امر از دیدگاه آن به منزله وارد شدن مستقیم آمریکا در جنگ اوکراین به عنوان طرف ثالث خواهد بود. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117