ایران پرس- «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا در 20 اکتبر 2018  اعلام کرد، آمریکا از پیمان "نیروهای هسته ای میانبرد" (آی ان اف)INF خارج خواهد شد.

بهانه اصلی آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه است. 

«مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در4 دسامبر اعلام کرد، واشنگتن به مدت 60 روز پایبندی به پیمان نیروهای هسته ای میانبرد را تعلیق خواهد کرد، تا مسکو ظرف این مدت تعهد عملی خود را به آن نشان دهد و در غیر این صورت از این پیمان خارج خواهد شد.

مقامات واشنگتن، روسیه را به فریبکاری در اجرای تعهدات مربوط به این پیمان کنترل تسلیحاتی متهم و ادعا می کنند که هیچ نشانه ای مبنی بر پایبندی مسکو به پیمان آی ان اف وجود ندارد.

اما روسیه اتهامات آمریکا را کاملا بی اساس می داند.

«الکساندر فومین» Alexander Fomin معاون وزیر دفاع روسیه می گوید: مسکو با دقت زیاد «آی ان اف» را رعایت کرده است و اتهامات وارده از سوی آمریکا هیچ پایه و اساسی ندارد.

با این حال تهدید هایی مکرر آمریکا به خروج از پیمان آی ان اف و اولتیماتوم اخیر پمپئو به روسیه واکنش شدید مسکو را موجب شده است.

در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه در نشست اخیر خود با مقامات وزارت دفاع این کشور با هشدار نسبت به عواقب جدی خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد تاکید کرد، در صورت تحقق این تصمیم، روسیه مجبور خواهد شد اقدامات مضاعفی را برای تقویت امنیت خویش در نظر بگیرد.

رئیس جمهوری روسیه قصد آمریکا برای خروج از این پیمان راهبردی را باعث نگرانی جدی دانست که پیامدهای بسیار منفی و سنگینی برای کل ساختار امنیتی منطقه‌ای و جهانی خواهد داشت و می‌تواند کل ساختار کنترل تسلیحات و عدم گسترش تسلیحات کشتار جمعی را از بین ببرد.

پوتین گفت: پیمان نیروهای هسته ای میانبرد نقشی ثبات بخش در جهان داشته و سطح قابل پیش بینی بودن اقدامات و بازدارندگی در عرصه نظامی را افزایش می‌دهد.

هشدار پوتین که در سطح عالی ترین مقام اجرایی روسیه ابراز شده نشان دهنده نگرانی شدید مسکو از رویکرد دولت ترامپ در باره خروج از پیمان های راهبردی تسلیحاتی است که می تواند نه فقط باعث بروز بی ثباتی و ناامنی گسترده در جهان شود، بلکه زمینه ساز به راه افتادن مسابقه تسلیحاتی بزرگی خواهد شد.

به همین دلیل پوتین صراحتا اعلام کرده، اگر واشنگتن از پیمان آی ان اف خارج شود، اقداماتی برای دفاع از امنیت روسیه اتخاذ خواهد کرد.

اشاره رئیس جمهوری روسیه به تقویت توان سه گانه هسته‌ای این کشور است که در سال های اخیر به شکل قابل توجهی تقویت شده است.

پوتین با توجه به عزم واشنگتن برای ساخت و عملیاتی کردن تسلیحات هسته ای جدید با خروج از پیمان آی ان اف معتقد است که مسکو نیز باید به افزایش هر چه بیشتر توانمندی های هسته ای راهبردی خود اهتمام ورزد.

 پوتین معتقد است، ماموریت اصلی نیروهای مسلح روسیه در سال آینده، تقویت توان سه گانه هسته‌ای است.

در واقع موضع سخت مسکو در قبال اعلام خروج آمریکا از پیمان نیروهای هسته ای میانبرد با توجه به دکترین هسته ای جدید آمریکا معنا پیدا می کند، یکی از موارد مهم آن ساخت و استقرار تسلیحات هسته ای کوچکتر و کم توان تر به منظور افزایش احتمال استفاده از آنها در هر جنگ احتمالی با دشمنان آمریکا به خصوص روسیه است.138/118

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتربخوانید:

پیمان هسته‌ای میان‌بُرد؛ هشدار پوتین به‌ آمریکا

پوتین: خروج آمریکا از INF بدون پاسخ نخواهد ماند

تدابیر امنیتی جدید روسیه در صورت خروج آمریکا از پیمان INF