از دیدگاه این نهاد مالی بین المللی، اتخاذ سیاست های ضد تجاری نمی تواند، موازنه تجاری کشورها را جبران کند و به شدت برای رشد و توسعه اقتصاد جهانی خطرناک است.
با این حال، کشورهای دارای کسری تجاری بسیار زیاد، بیشتر به دنبال اتخاذ سیاست های ضد تجاری و حمایت گرایانه می روند.
به نظر می رسد، روی سخن این نهاد مالی بین المللی با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا است که از زمان روی کار آمدنش همواره تجارت آزاد را عامل اصلی نابسامانی اقتصاد آمریکا دانسته و تهدید کرده است، موانعی بر سر راه آن ایجاد می کند، در حالی که از دیدگاه سران کشورهای بزرگ جهان بویژه اقتصادهای نوظهور و کشورهای صادرات محورو نیز صندوق بین المللی پول، اتخاذ سیاست حمایت گرایی و مخالفت با آزادی تجارت، نه تنها تاثیرات مخربی بر اقتصاد جهانی می گذارند، بلکه در توسعه اقتصادی کشورهایی که چنین سیاستی را در پیش گیرند اثرات منفی خواهد گذاشت.
البته عدم موازنه تجاری دو جنبه دارد
در حالی که آمریکا بیشترین میزان کسری تراز تجاری را به دلیل واردات بی رویه دارد که در سال 2016 بالغ بر 502 میلیارد دلار بود، اما کشورهایی مانند چین و آلمان از مازاد تراز تجاری قابل توجهی برخوردار هستند.
به رغم خواسته صندوق بین المللی پول برای کاهش کسری تراز تجاری، اما این نهاد مالی بین المللی در پیش گرفتن سیاست حمایت گرایی اقتصادی نظیر آنچه که ترامپ اکنون انجام می دهد، را نه فقط باعث حل این معضل نمی داند، بلکه بر این عقیده است که حمایت گرایی خسارات بسیار زیادی به اقتصاد جهانی وارد می کند.
به گفته «لوئیس کوبدو» کارشناس اقتصادی، "چنین سیاست هایی نمی توانند عدم موازنه بیرونی اقتصادی و تجاری کشورها را جبران کنند و به شدت نیز برای رشد و توسعه اقتصاد جهانی خطرناک هستند."
دو فرمان اجرایی ترامپ برای کاهش کسری تجاری آمریکا
با این حال ترامپ در مارس 2017، دو فرمان اجرایی را به منظور کاهش کسری تجاری آمریکا اعلام کرد.
بر اساس این دو فرمان اجرایی، ورود کالاهای ارزان قیمت خارجی به امریکا محدود شد و برای وارد کنندگان کالاهای خارجی متخلف، مجازات هایی در نظر گرفته شده است.
بویژه در در فرمان اجرایی دوم برای نخستین بار رئیس جمهوری آمریکا دستور داد که بررسی جامعی درباره کسری موازنه تجاری آمریکا و تمامی موارد نقض قوانین تجاری که به آمریکا و کارگران آمریکایی آسیب می رساند، به عمل آید.
با این حال این رویکرد ترامپ نگرانی شدید کشورهای دارای اقتصاد صادرات محور بویژه چین و آلمان رابرانگیخته است، از دیدگاه این دو کشور، آمریکا می خواهد آشکارا از تجارت آزاد و توافقات تجاری معتبر فاصله بگیرد.
مساله ای که مسلما زیان بسیاری نه فقط برای اقتصادهای صادرات محور به دنبال خواهد داشت.بلکه برای اقتصاد جهانی نیز زیانبار بوده و بر خلاف روند جهانی سازی است.
به عقیده حسن شکوهی نسب کارشناس مسائل آمریکا، کنار کشیدن آمریکا از اتحادیه ها و پیمان های بین المللی هر چند که معطوف به وضعیت بازار کار و اقتصاد داخلی این کشور است، اما به رنگ باختن سیاست های جهانی آمریکا منجر خواهد شد.116/111
سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
نتایج برای صندوق بین المللی پول
گزارش صندوق بین المللی پول از کاهش رشد اقتصادی آمریکا
صندوق بینالمللی پول: شرایط اقتصادی ایران بهبود یافته است