ایران پرس: رئیس‌جمهور روسیه روز پنجشنبه در سخنانی به حضور نظامی ناتو در اوکراین واکنش نشان داد.

«ولادیمیر پوتین» با بیان آنکه حضور نظامی ناتو در اوکراین برای روسیه تهدید محسوب می‌شود، گفت: " «لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا راه را برای پیوستن اوکراین به ناتو هموار کرده است."

موضع گیری اخیر رئیس جمهور روسیه درباره حضور نظامی فزاینده سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در اوکراین و نیز تلاش آمریکا برای پیوستن این کشور به ناتو نشان دهنده ماهیت تهاجمی رویکرد این کشور به رهبری آمریکا درشرق اروپا با هدف مهار روسیه است.

به رغم اینکه اوکراین عضو ناتو نیست، اما رفتار و اقدامات این سازمان نظامی غربی و نیز واشنگتن با کی یف به نحوی است که اوکراین عملا عضوی از ناتو انگاشته می شود. در این راستا در چند سال اخیر رزمایش های مشترک بین اوکراین و کشورهای عضو ناتو برگزار شده و این سازمان نظامی، کمک های تسلیحاتی و آموزشی در اختیار کی‌یف قرار داده است.

در حالی که روسیه بارها اعلام کرده است که حضور ناتو در جوار مرزهای خود در حوزه کشورهای شوروی از جمله اوکراین و نیز گرجستان را تهدیدی مستقیم برای امنیت ملی خود تلقی کرده و به آن واکنش نشان خواهد داد. به رغم هشدارهای روسیه، اما ناتو در چارچوب سیاست گسترش به شرق، هم چنان در تلاش است تا اوکراین و گرجستان را به عضویت این پیمان نظامی درآورد.

حمایت آمریکا از اوکراین در چارچوب سیاست های ضد روسی

آمریکا که در دوره ریاست جمهوری «جو بایدن» رفتارهای خصمانه خود علیه روسیه را دو چندان کرده است، نه فقط کمک های گسترده نظامی و تسلیحاتی به اوکراین ارائه کرده بلکه تلاش های سیاسی و دیپلماتیک خود به منظور عضویت کی یف در ناتو را دو چندان کرده است.

«مرتضی خوانساری» کارشناس روابط بین الملل می گوید: "راهبرد آمریکا و متحدین اروپایی‌اش گرفتار کردن روسیه در یک راهبرد تدافعی و زمان‌بر در هزارتوی تحریم‌ها است تا به تغییرات ژئوپولیتیک در منطقه اوراسیا و شرق اروپا راضی شود."

در این راستا، لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در سفر روز سه شنبه خود به کی یف به مقامات ارشد اوکراین درباره تلاش واشنگتن برای عضویت این کشور در ناتو اطمینان خاطر داده است.

آستین مدعی شد که روسیه نمی تواند مانعی برای عضویت اوکراین در ناتو باشد. در مقابل «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین اعلام کرد: "الحاق اوکراین به ناتو بدترین سناریو منطقه‌ای خواهد بود. این سناریویی فراتر از خط قرمز‌های منافع ملی روسیه بوده و می‌تواند مسکو را ناچار به اتخاذ اقدامات فعال برای تامین امنیت خود نماید."

واشنگتن از اوکراین به منزله ابزاری برای تشدید فشارها علیه مسکو استفاده می کند. در این راستا، دولت های «باراک اوباما» و «دونالد ترامپ» و اکنون دولت «جو بایدن» تاکید زیادی بر تقویت نظامی اوکراین و تجهیز آن به پیشرفته ترین تسلیحات  دارند.

در این راستا، واشنگتن چندی قبل اعلام کرد که بسته کمکی 60 میلیون دلاری جدید آمریکا به اوکراین شامل موشک های ضد تانک «جاولین» و دیگر سامانه‌های تدافعی و رزمی خواهد بود. آمریکا همچنین از پیوستن اوکراین به ناتو حمایت کرده و در پی استقرار نظامی بیشتر در این کشور همسایه روسیه  است.

هواپیماهای نظامی آمریکا از جمله بمب افکن های استراتژیک بی 52 نیز تاکنون چندین بار به بهانه شرکت در رزمایش های مشترک در قلمرو هوایی اوکراین و در نزدیکی مرزهای روسیه به پرواز درآمده اند که اقدامی آشکارا تحریک آمیز محسوب می شود. 

واشنگتن در عین حال به تاسیس و عملیاتی کردن یک ایستگاه  دریایی در بندر «اودسا» پرداخته است. دولت غرب گرای اوکراین نیز بر افزایش حمایت آمریکا از کی‌یف و در واقع رویارویی مستقیم واشنگتن با مسکو تاکید می کند.

با توجه به اینکه جو بایدن اعلام کرده که واشنگتن الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه را نمی پذیرد، لذا اوکراین امید دارد که با ایجاد روابط راهبردی با آمریکا، ضمن برخورداری از کمک های گسترده نظامی و امنیتی آن و قرار گرفتن زیر چتر نظامی این کشور، از پشتیبانی سیاسی واشنگتن در پیگیری بازگرداندن دوباره کریمه به اوکراین بهره برد.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117