ایران پرس- روابط روسیه و آمریکا در دوره پسا جنگ سرد همواره پرنوسان بوده است.

با این حال درپنج سال اخیر روند روابط دوجانبه آشکارا در مسیر تشدید تنش‌ها قرار داشته است. روسیه درباره پیامدهای این وضعیت بارها هشدار داده است.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز پنجشنبه 13 ژوئن در مصاحبه‌ای تلویزیونی اعلام کرد روابط با آمریکا رو به وخامت بوده و از حالت بد به بدتر رسیده است.

اشاره پوتین به رویکرد مخرب  واشنگتن علیه مسکو به ویژه در قالب اعمال انواع تحریم‌ها در سال‌های اخیر است. به گفته رئیس جمهور روسیه: دولت آمریکا در سال‌های اخیر ده‌ها مصوبه در خصوص تحریم ها داشته است.

وقوع بحران اوکراین در سال 2014 و پس از آن یعنی ظرف پنج سال گذشته، روند روابط مسکو و واشنگتن مسیری نزولی را طی کرده و روند اختلافات بین دو طرف و اعمال تحریم‌ها علیه مسکو شتاب گرفته است.

رویکرد واشنگتن در قبال مسکو در سال‌های اخیر صرفا مبتنی بر دشمنی فزاینده و اعمال فشارهای همه جانبه بوده است.

منافع متعارض این دو قدرت بین المللی در زمینه مسائلی مانند توانمندی هسته‌ای، مساله انرژی وحوزه‌های نفوذ در شرق اروپا، غرب آسیا و آمریکای لاتین موجب شده تا واشنگتن در اسناد بالا دستی خود مانند استراتژی امنیت ملی، استراتژی دفاع ملی و دکترین جدید هسته ای آمریکا، همواره از روسیه به مثابه بزرگترین تهدید علیه آمریکا و نیز تهدید هسته ای شماره یک یاد کند.

اقدامات خصمانه واشنگتن علیه مسکو ،از سوی روسیه بی پاسخ نمانده است.

در عین حال مساله دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکاموجب شد تا از اوت 2017 تحریم‌های بی سابقه علیه روسیه در قالب قانون «کاتسا» اعمال شود و دولت ترامپ به همین بهانه اکنون مانع گسترش روابط اقتصادی  روسیه واروپا بوده و از جمله با راه اندازی خط لوله گازی نورد استریم -2 که باعث افزایش صادرات گازی روسیه به اروپا می شود بشدت مخالفت می ورزد.

هدف واشنگتن اخراج روسیه از بازار گازی اروپا و سیطره بر این بازار پرسود است. مقامات مسکو بارها ادعاهای واشنگتن در باره نقش روسیه در انتخابات آمریکا را  مردود شمرده اند. 

پوتین در دیداری که با مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در اواسط مه 2019 داشت، با اشاره به بهانه تحریم‌های کاتسا علیه روسیه گفت : گزارش رابرت مولر (بازرس پرونده دخالت ادعایی روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا) وجود هرگونه توطئه و تبانی بین دولت ترامپ و روسیه را رد کرده است.

به رغم اختلافات فراوان اما مسکو همواره از بهبود روابط دو جانبه حمایت کرده است‌. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این زمینه اعلام کرد که‌: زمان ایجاد ساختار جدید برای روابط دوجانبه بین روسیه و آمریکا فرا رسیده است و ما آماده هستیم.

 پوتین نیزدر اظهارات اخیر خود ابراز امیدواری کرد در خلال نشست آتی سران گروه 20 در ژاپن، روسیه و آمریکا بتوانند به توافقاتی دست یابند که راه را برای همکاری‌های اقتصادی هموار کند.

به رغم این گونه اظهارات، اما  مقامات ارشد روس به خوبی از این مساله آگاه هستند که  رویکرد واشنگتن در قبال مسکو اساسا مبتنی بر تضعیف روسیه در ابعاد مختلف است.

دولت ترامپ این مساله را با اعمال انواع تحریم‌ها، خروج از پیمان های تسلیحاتی با هدف وادار کردن  روسیه برای ورود به مسابقه تسلیحاتی با آمریکا ، تلاش برای کاهش و یا قطع ارتباط دیگر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی با روسیه و نیز اعمال سیاست مهار روسیه از طریق افزایش حضور نظامی در مرزهای غربی این کشور انجام می دهد.

در این راستا ترامپ در دیدار با رئیس جمهور لهستان اعلام کرد که آمریکا در این کشور پایگاه نظامی تاسیس می‌کند و هزار نیروی نظامی ایالات متحده در آن مستقر خواهند شد. با توجه به حساسیت روسیه به حضور نیروهای نظامی غربی در جوار مرزهای خود ، این اقدام واشنگتن  صرفا در راستای افزایش تنش‌ها با روسیه انجام می شود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

هشدار پوتین در باره پیامدهای خطرناک اقدامات جهانی آمریکا/ تحلیل

هشدار پوتین درباره از بین رفتن پیمان های کنترل تسلیحات/تحلیل