«ژائو لیجیان» همچنین از آمریکا خواست مسئولیت ویژه ای را در قبال رعایت قواعد نظام اقتصاد جهانی و حفظ ثبات آن برعهده بگیرد.
رفتار آمریکا در قبال بحران اوکراین همواره مورد انتقاد محافل جهانی از جمله چین قرار دارد. واشنگتن در تلاش است کشورهای مختلف را با سیاستهای کاخ سفید در قبال بحران اوکراین همراه کند و در همین راستا برای مقابله با هر گونه سرپیچی از این خواسته زور گویانه، کاخ سفید از ابزارهایی مانند تحریم های اقتصادی و مالی استفاده می کند.
علاوه براین، آمریکا همه متحدان خود را برای اعمال تحریم های مختلف برضد روسیه بسیج کرده و کشورهایی مانند استرالیا برای اینکه موقعیت خود را در سیاستهای منطقه ای آمریکا تقویت کنند مدام بر تحریمهای روسیه می افزایند که در تازه ترین اقدام، استرالیا 14 شرکت دولتی روسیه را تحریم کرد.
صرف نظر از اینکه روسیه از چه میزان روابط با کشورهایی مانند استرالیا برخوردار است که این کشور می کوشد با اعمال تحریمهای خود، مسکو را تحت فشار قرار دهد، اما آنچه از دیدگاه محافل بین المللی می تواند بر اقتصاد جهانی و روابط بین المللی تاثیر منفی بگذارد فضا سازی های ناشی از ذهنیت جنگ سرد از سوی آمریکا است.
«گری هافبائر» g.hafbaer کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: "اقدامات آمریکا و متحدان آن ضد روسیه که جنگ در اوکراین را متوقف کند تاکنون به اندازه کافی موثر نبوده است اما می تواند اقتصاد جهانی را تحت تاثیر منفی قرار دهد."
بسیاری براین اعتقادند که آمریکا با دامن زدن به بحران اوکراین تلاش بی فایده ای را برای جلوگیری از تقویت اتحاد شرق میان چین، روسیه و سایر قدرتهای منطقه ای پیگیری می کند و می کوشد به اصطلاح قدرت و توانایی خود را برای مهار مسکو و پکن به نمایش بگذارد.
ایجاد چند دستگی میان کشورهای شرق و متحدان روسیه در کنار وادار کردن کشورها به همراهی با سیاستهای آمریکا ضد مسکو به عنوان قوام بخش موقعیت این کشور در برابر مسکو از جمله مهمترین اهداف کاخ سفید از کوبیدن بر طبل جنگ در اوکراین است. این در حالی است که به اذعان خود آمریکایی ها، واشنگن در تحقق اهدافش ناموفق بوده است.
«مایکل زواییک» m.zovaeec کارشناس مسایل بین المللی در آمریکا در این باره می گوید: "تحریمهای آمریکا برضد روسیه بیشتر نمادین است به همین دلیل تاثیر چندانی بر رفتار روسیه در قبال اوکراین نداشته اند و ولادیمر پوتین و سرگئی لاوروف رئیس جمهوری و وزیر امور خارجه روسیه در مقابل چنین تحریمهایی مصون هستند."
در هر حال، براساس دیدگاههای محافل غربی چین نیز در بحران اوکراین بازی خود را در قبال آمریکا و متحدانش انجام می دهد. این بدان معنا است که چین به عنوان کشور مستقل نه تنها به رفتار آمریکا در جنگ اوکراین منتقد است بلکه با تکرار پیامدهای تحریم های روسیه بر اقتصاد جهانی می کوشد در جهان غرب شکاف ایجاد نماید.
البته برخی از محافل در غرب اظهارات مقامهای چین در مورد لطمه جهانی از تحریمهای غرب ضد روسیه را شعارگونه می دانند و براین اعتقادند که چین خود نیز در این ماجرا نفع و منفعت خود را دنبال می کند.
نویسنده: مجید وقاری
117