گوترش با اشاره به این که بحران تروریسم، خانواده ها را آسیب پذیر و ثبات کل منطقه آفریقا را تهدید می کند، تاکید کرد، تروریسم نباید روند توسعه را در قاره آفریقا تضعیف کند و با توجه به تحولات اخیر، حمایت جامعه بین الملل از کشورهای آفریقایی ضروری است.
اگرچه کشورهای آفریقا با چالش های بسیاری در زمینه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی روبرو هستند اما حضور گروههای تروریستی در این قاره و بیم گسترش فعالیت آنها در کشورهای مختلف، اکنون به دغدغه اصلی مقامات آفریقایی تبدیل شده است.
حضور گروه تروریستی "بوکوحرام" در غرب آفریقا به ویژه نیجریه و کشورهای همجوار و نیز فعالیت گروه "الشباب" در شرق به ویژه سومالی و کشورهای هم مرز آن، امنیت را در قاره آفریقا مختل کرده است.
شکست داعش در غرب آسیا و بی ثباتی سیاسی و نبود دولت مرکزی قدرتمند در لیبی نیز سبب شده است تا این گروه تروریستی، آفریقا را مقصد جدید خود قرار دهد و تلاش کند تا فعالیت هایش را در لیبی و کشورهای شمال آفریقا گسترش دهد.
برآوردها نشان می دهد، بیش از 10 هزار تروریست فقط از دو گروه داعش و القاعده در آفریقا حضور دارند.
گروه های تروریستی، نه تنها از جغرافیا، وسعت و ثروت آفریقا در راستای اهداف خود استفاده می کنند، بلکه این قاره را به دلیل بدی شرایط اقتصادی و فقر و نیز جمعیت جوان، مرکز خوبی برای جذب و تربیت نیروهای تروریستی می دانند؛ به طوری که بسیاری از این گروه ها با پرداخت مبلغ کم و وعده های رفاهی موفق شده اند بسیاری از جوانان آفریقا را برای فعالیت های تروریستی جذب کنند و آموزش دهند.
علل ناکامی کشورهای آفریقایی در مبارزه با گروه های تروریستی
اگرچه کشورهای آفریقایی طی سال های اخیر تلاش های زیادی را برای مبارزه با تروریسم انجام دادهاند اما به دلیل گسترش فعالیت های تروریستی و ظهور گروه های جدید در مناطق مختلف، بی ثباتی سیاسی و ضعف دولت ها، نیاز به بودجه نظامی بالا و نیز فقدان همکاری مشترک نظامی و امنیتی منطقه ای، کشورهای آفریقایی تاکنون نتوانسته اند در مبارزه با تروریسم موفقیت چندانی کسب کنند.
این شرایط و خطر دسترسی گروه های تروریستی به سایر نقاط جهان به ویژه اروپا سبب شده است تا طی چند سال گذشته مبارزه با تروریسم و کمک به کشورهای آفریقایی برای این مبارزه، مورد توجه برخی مقامات اروپا نیز قرار گیرد؛ چنانکه به پیشنهاد "امانوئل مکرون" رئیس جمهور فرانسه قرار شد نیرویی مرکب از پنج کشور ساحل و سربازان فرانسوی عملیات مبارزه با تروریسم را در منطقه ساحل انجام دهند؛ این اقدامات اما عملا دستاوردی نداشته است.
در واقع کشورهای اروپایی مبارزه با تروریسم را بهانه حضور نظامی بیشتر خود در کشورهای قاره آفریقا قرار داده اند.
اکنون کشورهای آفریقایی در عزمی جمعی، مبارزه با تروریسم را در قالب افزایش همکاری منطقه ای در محورهای نظامی، امنیتی و اطلاعاتی مد نظر قرار داده و در تلاشند معضل تروریسم را در آفریقا با تکیه بر همکاری های قاره ای حل کنند.
"محمد بوهاری" رئیس جمهور نیجریه در این زمینه گفته است: برای پایان دادن به تهدیدها، تقویت ثبات منطقه و افزایش رفاه جوامع خود به یک پاسخ جمعی هماهنگ در منطقه نیاز داریم.
در این میان توجه واقعی جهانی به مبارزه با تروریسم در آفریقا به مطالبه کشورهای این قاره تبدیل شده است.
"محمدو ایسوفو" رئیس جمهور نیجر می گوید، مبارزه ای که ما انجام می دهیم، برای کل جهان است زیرا اگر روزی منطقه ساحل آفریقا به اشغال تروریست ها درآید، اروپا نیز آسیب خواهد دید و جهان مورد تهدید قرار خواهد گرفت.
دعوت دبیرکل سازمان ملل برای کمک به مقامات آفریقا در مبارزه گسترده تر با تروریسم را در این راستا می توان معنا کرد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/117
بیشتر بخوانید:
واکنش سازمان ملل به کشتار مردم در مرکز کشور آفریقایی مالی
تلاش فرانسه برای مداخله نظامی در غرب آفریقا