ایران پرس- "غلامحسین دهقانی"، معاون حقوقی و بین الملل وزرات خارجه ایران در نشست وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک برگزار شد در باره تشدید تنش ها در منطقه خلیج فارس هشدار داد.

"دهقانی" با ابراز نگرانی از  پیامدهای غیرقابل پیش بینی این تنش ها،  آمادگی ایران را  برای بررسی نظرات کشورهای منطقه در زمینه اجرای ابتکارات صلح آمیز در منطقه خلیج فارس مورد تاکید قرار داد.

در نیم قرن اخیر، خلیج فارس یکی از مهم ترین و حساس ترین مناطق جهان در محاسبات استراتژیک بوده است. وجود ذخایر گسترده انرژی و هم چنین موقعیت راهبردی  تنگه هرمز؛  خلیج فارس را در کانون توجه بسیاری از قدرت ها قرار داده است.

متاسفانه برخی کشورهای عربی منطقه  با  تحریک آمریکا بدنبال امنیت وارداتی در منطقه هستند و صدها میلیارد دلار را صرف خرید های تسلیحاتی می کنند.در حالی که منشاء ناامنی ها؛ حضور بیگانگان در منطقه است.

این در شرایطی است که آنها پیوسته با سیاهنمایی و تشدید جریان "ایران هراسی" تلاش کرده اند، حضور مداخله جویانه خود را در منطقه به بهانه حفظ امنیت کشتیرانی در خلیج فارس توجیه کنند و با این روند پیوسته بر اوضاع منطقه تاثیر منفی گذاشته اند. 

حضور مداخله جویانه و تنش آفرین آمریکا  در خلیج فارس در چند دهه اخیر نیز در همین راستا قابل تفسیر است و نشان از این واقعیت دارد که  خلیج فارس همچنان با تهدید های بیرونی مواجه است و حفظ امنیت آن نیازمند  مشارکت و همکاری کشورهای منطقه است.

بدیهی است ایران با دارا بودن جزایر مهم و راهبردی در این منطقه و همچنین دارا بودن طولانی ترین سواحل برای  حفظ امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز ظرفیت های  ویژه‌ای دارد. 

"یوری لیامین" کارشناس نظامی روس با اشاره به توانایی ایران در تامین امنیت منطقه می گوید؛ با وجود حضور کشتی‌های نظامی انگلیسی و آمریکایی در منطقه، این مسئله کاملاً ممکن است.

"دنیس اتلر" استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی آمریکایی نیز درباره تلاش‌ آمریکا برای تشکیل ائتلاف دریایی در منطقه وهدفی که آمریکا از این طرح دنبال می‌کند، می گوید:

"ایالات متحده می‌خواهد نیروی امنیتی خود را که متشکل از نیروهای آمریکایی و متحدان اروپایی‌اش است به‌طور یکجانبه به خلیج فارس تحمیل کند. در حالیکه  هرگونه طرح امنیتی در خلیج فارس باید توسط همه طرف‌های مربوطه از جمله ایران مورد تأیید قرار گیرد و توسط سازمان ملل اداره شود."

آمریکا و بریتانیا درصدد اجرای سناریویی برای توجیه حضور خود در خلیج فارس هستند ومی‌خواهند هژمونی منطقه‌ای خود را در خلیج فارس حفظ کنند، اما خلیج فارس جایی نیست که  بیگانگان  در آن  جولان دهند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ژوئن  گذشته در بیاناتی  در دیدار سران قوا، مسئولان و کارگزاران نظام گفتند: آمریکایی‌ها در سخنان خود درباره ایران، تحت عنوان هنجارهای بین المللی موضوع «بی‌ثبات سازی منطقه» را مطرح می کنند که در پاسخ آنها باید گفت اولاً این منطقه چه ارتباطی به شما دارد و ثانیاً عامل بی‌ثباتی منطقه، شما و عمّالتان هستید.

جمهوری اسلامی چندین دهه است که امنیت تنگه هرمز را به خوبی تامین کرده است و در این مسئولیت مهم بر همکاری و تعامل میان همه کشورهای همسایه درخلیج فارس تاکید دارد.

آنچه مسلم است ایران همواره  یکی از بازیگران اصلی و کلیدی در حفظ ثبات و امنیت منطقه بوده است. جمهوری اسلامی ایران برای حفظ امنیت در خلیج فارس و دریای عمان  پیشنهاد تشکیل مجمع گفت ‌و گوهای منطقه‌ای را مطرح کرده است. ایران  همچنین پیشنهاد دهنده  پیمان عدم تعرض  در میان کشورهای منطقه است. 

پیشنهاد "حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل تحت عنوان "ائتلاف امید "و "ابتکار صلح هرمز " نیز در همین راستا مطرح شد.

اکنون نیز و در امتداد رویکرد ایران به امنیت در خلیج فارس؛ معاون حقوقی و بین الملل وزرات خارجه ایران در جلسه وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، گفت وگو و اعتماد سازی را تنها راه غلبه بر چالش های موجود دانست.

نویسنده: امین زاده

117/118

بیشتر بخوانید:

روحانی: اقدامات آمریکا، عامل اصلی افزایش تنش در منطقه خلیج فارس است

انتقاد روسیه از تنش آفرینی آمریکا در خلیج فارس

ظریف: ایران آماده تعامل با کشورهای منطقه درباره "ابتکار صلح هرمز" است