ایران پرس– «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه اعلام کرد، مسکو و پکن قصد دارند در مبادلات تجاری، به جای دلار بیشتر از پول ملی خود استفاده کنند و این مبادلات را با توجه به تنش بین روسیه و کشورهای غربی به سطح بی سابقه برسانند.

رئیس جمهوری روسیه بعد از دیدار با شی جین پینگ (Xi Jinping)همتای چینی خود در مجمع اقتصادی ولادی وستوک گفت: «طرف روس همانند طرف چینی علاقه خود را به استفاده فعالانه از پول ملی در مناسبات مشترک تایید کرد».

مجمع اقتصادی ولادی وستوک

 

این اظهارات در شرایطی بیان شد که کشورهای غربی بعد از آغاز بحران اوکراین در سال 2014، تحریم های اقتصادی بیش از پیش سنگینی را به روسیه تحمیل کرده اند.

آمریکا نیز در ماه های اخیر در واکنش به اتهام دخالت روسیه در پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری 2016 و مسموم شدن سرگئی اسکریپال، جاسوس دو جانبه روس و دختر او در بریتانیا در ماه مارس تحریم های خود را تشدید کرده است.

چین نیز بعد از آنکه واشنگتن موانع گمرکی برای برخی کالاهای چینی ایجاد کرد وارد جنگ تجاری با واشنگتن شده و تدابیر تلافی جویانه اتخاذ کرده است.

روابط اقتصادی و دیپلماتیک بین چین و روسیه در سال های اخیر در شرایط پر تنش بین مسکو و کشورهای غربی تقویت شده است و سران دو کشور بر گسترش و افزایش روابط اقتصادی تاکید دارند تا از این طریق تحریم های اقتصادی غرب به ویژه آمریکا را به چالش بکشند.

چین  و روسیه در روابط دوجانبه با یکدیگر و قراردادهای آتی نفت دیگر از دلار استفاده نمی کنند و همین روند می تواند اقدامات عدم وابستگی به دلار را سرعت بخشد.

تاکید روسیه بر حذف دلار از معاملات تجاری، مقابله با تحریم‌های آمریکا

ایران نیز در پاسخ به تشدید تحریم ها به این روند اضافه شده است و دلار را از معاملات بین المللی خود خارج و تمام پرداخت های بین المللی را به یوروانجام می دهد.

بسیاری از کشورهای جهان حتی متحدان نزدیک آمریکا در اروپا از سلطه  دلار بر اقتصاد جهان ناراضی هستند و اکنون که رئیس جمهوری آمریکا با سیاست های یک جانبه اش ایالات متحده را وارد جنگ تجاری با روسیه، چین، اتحادیه اروپا و حتی کانادا کرده است این نیاز یعنی کاهش وابستگی به دلار بیش از پیش احساس می شود.

نیاز به کاهش وابستگی به دلار برای کشورهایی مانند روسیه به امری حیاتی تبدیل شده است و بدون یافتن راه حلی برای کاهش این وابستگی کشورها در چنگال سیاست های استعماری آمریکا گرفتار خواهند ماند.

دیوید استوکمان(David Stokman) مدیر بخش  بودجه کنگره آمریکا در زمان ریاست جمهوری ریگان گفت اقتصاد آمریکا آنقدر قوی نیست که بتواند با پیامدهای ناشی از جنگ تجاری میان آمریکا و دیگر اقتصادهای جهان مقابله کند.

کاهش روند وابستگی کشورها به دلار سود دهی اوراق قرضه و بهادار وزارت خزانه داری آمریکا را  کاهش می دهد و هنگامی که این اوراق سوددهی کافی نداشته باشد؛ دیگر کسی حاضر به خرید آنها نخواهد بود. این در حالی است که دولت آمریکا برای تامین نیازهای مالی خود به فروش اوراق قرضه و بهادار نیاز دارد که این به چالشی جدی برای اقتصاد آمریکا مبدل خواهد شد.

نویسنده: علی اصغر طرازنده

بیشتر بخوانید:

سفر رئیس جمهوری چین به روسیه؛ تقویت جبهه ضد آمریکایی/ تحلیل

روسیه و چین به‌دنبال گسترش همکاری‌ها