اگرچه خودکشی مشکوک اخیر «مون بین» ستاره کی پاپ دوباره اذهان را به این سمت سوق داد اما تمامی کارشناسان اجتماعی و روانشناسی براین اعتقادند که جامعه کره جنوبی با یک بحران اجتماعی تمام عیار و ناعدالتی اقتصادی روبرو است که مردم این کشور را در هر سن و پیشینهای تحت تاثیر قرار میدهد.
این در حالی است که کره جنوبی کشوری تقریبا مرفه در آسیا تلقی می شود و بروز خودکشی در میان مردم به خصوص جوانان توجهات را به بروز یک بحران و ناهنجاری اجتماعی در کره جنوبی سوق می دهد.
به گونه ای که در سال ۲۰۲۱ میلادی کره جنوبی نرخ خودکشی ۲۶ نفر به ازای هر ۱۹۹ هزار نفر را ثبت کرد که بالاترین میزان خودکشی در بین کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OCDE) است.
« دانیل کوالیک » کارشناس مسایل بین المللی در این باره می گوید: «اگر چه خودکشی ها در کره جنوبی جنبه روانشناسی دارد اما به نظر می رسد نوع رویکردهای سیاسی دولت کره جنوبی در ارتباط با قدرتهای بزرگ و متحد سئول جامعه کره جنوبی را به شدت تحت فشارهای مختلف قرار داده است. جامعه رقابت جو و حساس کره جنوبی به نظر می رسد فاقد ظرفیت و تحمل پذیری برای مقابله با تحرکات تحقیر آمیز آمریکا و سایر رقبای کره جنوبی است».
خودکشی عامل اصلی مرگ افراد در سنین ۱۰ تا ۳۹ سالگی در کره جنوبی بوده که ۴۴ درصد از مرگ نوجوانان و ۵۶/۸ درصد از مرگ افراد ۲۰ ساله به آن نسبت داده شده است اما نکته اصلی و نگران کننده این است که بیماری روانی به عنوان عامل اصلی خودکشی در کره جنوبی شناسایی شده است.
براساس مطالعات صورت گرفته افسردگی، فشارهای جامعه برای موفقیت، احساس انزوا، بی ارزشی و تبعیض برای عدم تطابق یا متفاوت بودن از جمله مسایل روانشناسانه و اجتماعی هستند که اکثریت مردم کره جنوبی به خصوص جوانان این کشور را تحت تاثیر منفی قرار می دهد. این بدان معنا است که بحران خودکشی در کره جنوبی به عرصه سرگرمی "کی پاپ" محدود نمیشود و دانش آموزان مدرسه را نیز شامل میشود و عواملی مانند فشار تحصیلی و قلدری همسالان به عنوان دلایل آن ذکر شده اند.
ژی سو پینگ کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: «جامعه کره جنوبی دقیقا عکس انتظارات از یک جامعه مرفع را به نمایش می گذارد. این بدان معنا است که این جامعه به رغم درامد سالانه مطلوب تهی از ارزشهای معنوی و انسانی است که به مردم به خصوص جوانان هویت بخشی کند. به نظر می رسد دولت کره جنوبی نیز در این رابطه کاری صورت نمی دهد » .
در هر حال، بنا به اعلام اداره آمار کره جنوبی در سال ۲۰۲۱ در این کشور ۱۳٬۳۵۲ نفر بر اثر خودکشی جان باختند که این روند در حال افزایش است. اگر چه مسایل و اعتراضهایی مانند مخالفت با تصمیم گروسی رییس سازمان بین المللی انرژی اتمی برای دادن مجوز به ژاپن برای تخلیه پساب الوده به رادیواکتیو در دریا در کره جنوبی ساده انگاشته می شود اما با توجه به فجایع زیست محیطی ان نمی توان نگرانی مردم این کشور را در این مورد نادیده گرفت.
در هر حال، کره جنوبی که میزبان هزاران نظامی امریکایی است به شدت احساس حقارت می کند و مردم این کشور بارها اعتراض خود را در این مورد و همچین رویکرد تحقیر آمیز سئول در همراهی بی چون و چرا با آمریکا ابراز کرده اند که بی توجهی دولت به ان فشارهای مضاعفی را بر جامعه کره جنوبی وارد می کند که به شکل خودکشی می تواند نمود داشته باشد.
از اینرو به نظر می رسد در کنار کارهای روانشناسانه و جامعه شناسی، لازم به نظر می رسد که دولت کره جنوبی هم اقدامات سیاسی را برای برداشتن و یا کاهش فشارهای ناشی از احساس حقارت بر مردم این کشور را صورت دهد تا مردم کره جنوبی ناگزیر نباشند سایه سنگین حضور نظامیان امریکایی در کشورشان و هنجار شکنی های اجتماعی و اخلاقی انها را تحمل کنند.
نویسنده: مجید وقاری
112