«محمد اشرف غنی» در کنفرانس مشترک خبری با «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا در واکنشی منفی به برخی مفاد توافق صلح واشنگتن و طالبان گفت: نظام مشروع افغانستان نظام جمهوری است نه امارت اسلامی و طالبان باید به تعهدات خود در توافقنامه با آمریکا پایبند باشد.
رییس جمهوری افغانستان با اشاره به اینکه نقش نیروهای امنیتی این کشور در روند صلح بسیار مهم خواهد بود، افزود: افغانستان به تعهدات تازه با آمریکا نیازی ندارد و توافقنامهای که از قبل توسط لویه جرگه تایید شده بود همچنان پابرجاست.
واکنش منفی اشرف غنی به برخی مفاد توافق صلح طالبان و آمریکا که روز گذشته ( شنبه) توسط «زلمای خلیل زاد» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان و «ملاغنی» برادر نماینده این گروه در دوحه پایتخت قطر امضا شد، در چارچوب نگرانی هایی گسترده ای است که مردم، مقامات دولتی و گروه های سیاسی این کشور از مفاد این توافق و متن ان دارند.
مقامات افغانستان نگران گنجانده شدن نام امارت اسلامی به جای تحریک طالبان در توافقنامه صلح امریکا و طالبان هستند.
طالبان جنگ در افغانستان را با هدف برپایی امارت اسلامی در این کشور در نزدیک به سه دهه گذشته پایه ریزی کرد و نتیجه آن کشته شدن هزاران نفر، بی خانمانی شماری زیادی از مردم و ویرانی زیر ساخت های افغانستان و فراهم شدن زمینه ورود اشغالگران به این کشور شد.
با توجه به آنکه هدف برپایی امارت اسلامی در افغانستان توسط طالبان بر خلاف نظرو خواست عمومی در این کشور مایه همه مشکلات ناشی از دخالت بیگانگان در امور داخلی افغانستان شد، قرار گرفتن دوباره کلمه امارت اسلامی در توافقنامه دوحه بجای کلمه تحریک طالبان می تواند برای مردم و دولت این کشور بازگشت کابوسی وحشتناک این بار در پوشش صلح باشد.
با توجه به آنکه قرار است طالبان پس از توافق صلح با آمریکا وارد گفتگوهای بین الافغانی شود این نگرانی وجود دارد که این گروه درصدد اصرار بر موضع خود برای تشکیل امارت اسلامی در افغانستان باشد که در این شرایط گام بعدی خواسته طالبان، تغییر قانون اساسی با هدف سازگاری با موضوع امارت اسلامی است که این مسئله در تضاد با منافع و امنیت ملی افغانستان است.
به همین دلیل است که «حمدالله محب» مشاور امنیت ملی رییس جمهوری افغانستان نیز در موضعی مشابه غنی با کلمه امارات اسلامی در این توافق بشدت مخالفت کرده است.
در این شرایط بهتر می توان علت تاکیدات دولت افغانستان درباره لزوم حضور نمایندگان این کشور در مذاکرات و تدوین توافقنامه صلح با طالبان را درک کرد.
به نظر میرسد چنانچه طالبان در روند مذاکرات احتمالی بین الافغانی بر امارت اسلامی تاکید کند و حاضر به پذیرش قانون اساسی افغانستان نباشد، چالشی تازه در مسیر خاتمه واقعی جنگ در این کشور پدید می آید.
نویسنده: محمدرضا عسگری
133/118
بیشتر بخوانید:
تاکید "اشرف غنی" بر عدم برقراری صلح با گروههای تروریستی
توافق آمریکا و طالبان برای توقف جنگ در افغانستان/ تحلیل