«ایرینا بوکووا» مدیرکل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) از خروج آمریکا از این سازمان در حمایت از رژیم صهیونیستی ابراز تاسف کرد. به گفته بوکووا، این تصمیم آمریکا، آسیبی به چند جانبه گرایی و همچنین فقدانی برای خانواده سازمان ملل متحد شمرده می شود. وزارت امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه در بیانیه ای اعلام کرد، این کشور تا 31 دسامبر 2017 از یونسکو خارج خواهد شد .

وزارت امور خارجه آمریکا در این بیانیه مدعی شده که این تصمیم، سرسری گرفته نشده است و بازتاب دهنده نگرانی های آمریکا در خصوص افزایش بدهی های یونسکو، لزوم اصلاحات اساسی در این سازمان و نیز ادامه سوگیری ضد اسرائیلی در آن است. با این همه در این بیانیه تاکید شده است که آمریکا به عنوان کشور ناظر و غیرعضو در یونسکو حضور خواهد داشت تا دیدگاه ها و دورنماهای خود را ارائه کند و مهارت های خود را در این سازمان به کار گیرد.

آمریکا پیش تر در سال ۲۰۱۱، کمک های بودجه ای خود را به سازمان یونسکو در اعتراض به تصمیم این سازمان برای اعطای عضویت کامل به فلسطین، متوقف کرد. به گفته «محمد ایرانی» کارشناس سیاسی، پذیرش عضویت فلسطین در سازمان یونسکو موجب واکنش شدید آمریکایی‌ها شد. 

آمریکا دو دلیل عمده را برای خروج از یونسکو مطرح کرده است. دلیل نخست به انتقاد کلی آمریکا از سازمان ملل بر می گردد. واشنگتن مدت هاست در باره وضع بوروکراسی و بودجه ای سازمان ملل متحد و نهادهای تابعه آن از جمله یونسکو موضع انتقاد آمیزی اتخاذ کرده است. در این راستا «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا بارها سازمان ملل و عملکرد آن را مورد انتقاد قرار داده و این نهاد بین المللی را سازمانی منفعل و بی اعتبار دانسته است. وی مدعی شده که سازمان ملل در سال‌های اخیر به خاطر بوروکراسی و سوء‌مدیریت نتوانسته است همه ظرفیت خود را فعال کند. 

به رغم خواست آمریکا برای اصلاحات در سازمان ملل باید به یاد داشت که ماهیت و اهداف مد نظر آمریکا از اصلاحات در این نهاد بین المللی با دیگر درخواست ها برای اصلاحات در سازمان ملل متفاوت است. آمریکا صرفا در راستای منافع و اهداف خود و متحدانش از جمله رژیم اسرائیل به دنبال اصلاحات مد نظرش در سازمان ملل و نهادهای آن از جمله یونسکو است.

دلیل دوم و واقعی خروج آمریکا از یونسکو، نارضایی شدید واشنگتن از این نهاد سازمان ملل و اقداماتی است که علیه رژیم صهیونیستی و در حمایت از فلسطین انجام داده است؛ کما این که به تازگی یونسکو، پیش‌نویس دو قطعنامه مربوط به فلسطین را با عنوان «فلسطین اشغالی» و «موسسات فرهنگی و آموزشی» تصویب کرده که با حمایت تشکیلات خودگردان فلسطین مواجه شده است. 

به گفته «ریاض مالکی» وزیر امور خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین با وجود تلاش‌های بی‌نتیجه رژیم اسرائیل برای تضعیف قطعنامه‌های مربوط به فلسطین در یونسکو، جهانیان روی این موضوع اجماع نظر دارند که فلسطین باید در راس برنامه‌هایشان باقی بماند. این رویکرد یونسکو خشم شدید رژیم صهیونیستی و متحد استراتژیک آن آمریکا را به دنبال داشته است؛ کما این که «هدر نائورت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به صراحت گفته است که یونسکو تعصب ضد اسرائیلی دارد.

در واقع دستگاه حاکمیتی آمریکا همواره موضعی در هواداری بی قید و شرط از رژیم صهیونیستی داشته است. مقامات آمریکایی همواره خواهان آن هستند تا سازمان ملل و نهادهای آن از جمله یونسکو صرفا در راستای خواسته ها و اهداف آنها حرکت کند و در این راستا حتی صدور قطعنامه علیه اقدامات ظالمانه رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها مانند قطعنامه 2334 ناظر به محکومیت ادامه شهرک سازی رژیم اسرائیل و یا اقدامات یونسکو را در حمایت از فلسطینی ها بر نمی تابند.112/114

بیشتر بخوانید:

یونسکو: اسرائیل، «نیروی اشغالگر» است/ نتانیاهو: قطعنامه یونسکو احمقانه است

امریکا از یونسکو خارج شد

ادامه حمایت همه جانبه آمریکا از رژیم اشغالگر قدس/ بازنگری واشنگتن در روابطش با «یونسکو»

هو شدن سفیر رژیم اشغالگر قدس در اجلاس یونسکو