دفترمطبوعاتی «لشکر 215» ارتش افغانستان دربیانیه ای اعلام کرد، پایگاه نظامیان آمریکایی در شهرستان «شورابک» ولایت هلمند به نیروهای ارتش افغانستان واگذار شد و قرار است نیروهای ویژه افغان در این پایگاه مستقر شوند.
«حمدالله محب» مشاور امنیت ملی افغانستان پیشتر دریک نشست مطبوعاتی در کابل اعلام کرده بود، پایگاه نظامیان آمریکایی در شورابک به نیروهای افغان واگذار می شود و نیروهای آمریکایی به پایگاه بگرام منتقل خواهند شد.
همزمان با آغاز خروج نظامیان اشغالگر خارجی از جمله آمریکاییها از افغانستان، نظامیان افغان در کابل و برخی دیگر از شهرهای بزرگ این کشور، به حالت آماده باش درآمده اند.
«محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری افغانستان در دیدار اعضای مجلس نمایندگان و سنای افغانستان، خروج نظامیان خارجی از افغانستان را فرصتی برای بازنگری سیاست های ملی، منطقهای و بین المللی کابل دانست.
شروع فرایند خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان که به ادعای «جو بایدن» رئیس جمهوری آن کشور تا سپتامبر 2021 به اتمام میرسد، نقطه عطفی در روند تحولات امنیتی افغانستان خواهد بود.
البته در حال حاضر، نظامیان آمریکایی با تخلیه برخی پایگاه ها در ولایات افغانستان به پایگاه دیگری منتقل می شوند و صرفا نوعی جابجایی صورت می گیرد که در این مدل هیچ یک از نیروهای ارتش آمریکا در افغانستان خاک این کشور را ترک نمی کنند.
بنابراین، زمانی خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان معنا پیدا می کند که آنان این کشور را ترک کنند.
نتایج حضور 20 ساله نظامیان آمریکایی در افغانستان
دولت آمریکا در شرایطی برای خروج نظامیان خود از افغانستان تصمیم گرفته است که در بیست سال اشغال این کشور نتوانست شعارهای فریبنده خود به خصوص مبارزه با تروریسم و مهار طالبان را عملی کند.
با گذشت دو دهه از حضور نظامیان آمریکایی و ناتو در افغانستان نه تنها خشونت و تروریسم در این کشور مهار نشده است بلکه دامنه ناامنی و بی ثباتی در افغانستان گسترش یافته که این مسئله به تسری ناآرامی ها به خارج از این کشور هم منجر شده است.
این برای اولین بار نیست که ارتش آمریکا،خاک یک کشور اشغال شده را پس از سال های متمادی با شکست ترک می کند.
ارتش آمریکا پس از حمله به عراق در سال 2003 نهایتا در سال 2010 مجبور شد از این کشور خارج شود.
چنانچه دولت آمریکا به ادعای خارج کردن همه نظامیان خود از افغانستان تا سپتامبر پیش رو پایبند باشد، می توان پیش بینی کرد که تاثیرات امنیتی، سیاسی و اجتماعی این خروج برای این کشور قابل توجه خواهد بود.
در بخش امنیتی، از بین رفتن ادامه اقدامات خودسرانه و یکجانبه گرایانه ارتش آمریکا در افغانستان موجب توقف کشتار غیر نظامیان در عملیات نیروهای خارجی در این کشور خواهد شد.
در بخش سیاسی نیز با برداشته شدن سیطره و حضور نظامی آمریکا از افغانستان، زمینه دخالت های غیر قانونی کاخ سفید در امور داخلی این کشور نیز مسدود می شود و حاکمیت ملی افغانستان تقویت خواهد شد.
علاوه بر این چنانچه آمریکا در شعار خود برای خروج از افغانستان صداقت داشته باشد، این اقدام می تواند بستری برای مذاکرات صلح باشد که طالبان آنرا به خروج کامل نیروهای خارجی از این کشور مشروط کرده است.
نویسنده: محمدرضا عسگری
117
بیشتر بخوانید:
استقبال «اشرف غنی» از آغاز خروج نظامیان خارجی از افغانستان