به گزارش خبرگزاری ایران پرس، عباس علیآبادی، وزیر صمت امروز در بیست و هفتمین سالروز ملی صادرات که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد، گفت: امکان تبادل کالا به صورت تهاتر با کشور روسیه سفید (بلاروس) فراهم شده که به نظرم این کار در نوع خود بسیار متمایز است و با کارهای قدیم بسیار تفاوت دارد.
وی افزود: جایگاه صادرات در اسناد فرادستی و سیاستهای اقتصاد مقاومتی عبارت از موارد مهمی نظیر حمایت همهجانبه و هدفمند از صادرات کالاها و خدمات به تناسب ارزش افزوده و با خالص ارزآوری مثبت از طریق سیاستهایی مانند گسترش مشوقهای لازم و گسترش خدمات تجارت خارجی و ترانزیت و خدمات مورد نیاز، تشویق سرمایهگذاری خارجی برای تولید صادرات محور در داخل کشور و برنامهریزی در تولیدات ملی متناسب با نیازهای صادراتی کشورها هدف، شکلگیری بازارهای جدید، تنوعبخشی به پیوندهای اقتصادی با کشورها به ویژه کشورهای منطقه و استفاده از سازوکار و تهاتری و استفاده از ارزهای ملی برای تسریع مبادلات با هدف گسترش پایدار سهم ایران در بازارهای کشورهای هدف است.
وی افزود: هدفگذاری رشد متوسط اقتصادی 8 درصدی در لایحه برنامه هفتم توسعه اقتصادی کشور الزاماتی دارد که برخی از آنها عبارت است از رسیدن به رشد حدود 20 درصدی در صادرات غیرنفتی که خود نیازمند سالانه 60 تا 80 میلیارد دلار سرمایه است.
جذب سرمایه داخلی و خارجی نیازمند ظرفیت سازی است
علیآبادی بیان داشت: ظرفیتسازی در تولید محصولات رقابتپذیر صادراتی و حمایت جدی و کارآمد از این تولیدات و تلاش در جهت بهبود فضای کسب و کار نیازمند تعریف و شناسایی پروژههای صادراتی با ارزش افزوده بالا است.
وزیر صمت بیان داشت: بدیهی است که برای ظرفیتسازی، نیازمند جذب سرمایههای داخلی و خارجی و تکنولوژی و دانش فنی هستیم و برای این منظور باید روابط اقتصادی و سیاسی کشور با دنیا به ویژه با کشورهای همسایه بهبود یابد و نتشزدایی از عرصه روابط فیمابین صورت گیرد.
وی در ادامه این مراسم بیان داشت: خوشبختانه شاهدیم که دولت سیزدهم در این زمینه راهبردهای موثری داشته است و بهبود روابط با همسایگان و عضویت در سازمان های بزرگی همچون شانگهای و بریکس از شواهد آن است، همانطور که مشاهده میشود، به تولید صادرات محور در اسناد بالادستی کشور تاکید زیادی شده است، باید توجه داشته باشیم که 6.6 برابر شدن اقتصاد ایران در طول 50 سال گذشته در حالی است که در همین مدت اقتصاد هند 13 برابر، اقتصاد مالزی 20 برابر و اقتصاد چین 63 برابر شده است، خوب سوال این جاست که چگونه این کشورها رشدهای بهتری نسبت به ما کسب کردهاند؟ به نظر میرسد، نقش سرمایهگذاری مستقیم خارجی بسیار موثر است.
چالش ها و برنامه های صادراتی
وی با بیان اینکه چالشهای صادرات به شرح زیر است، بیان داشت: چالش صادراتی مشکلات مربوط به فضای سیاسی و اقتصاد کلان است همچنین اعلام نرخ های تعرفه بالا از سوی کشورهای هدف که به وفور دیده می شود و همچنین سیاست های اقتصادی پولی و ارزی، نوسانات شدید در نرخ ارز، کیفیت پایین محصولات، مشکلات جدی در تامین مالی از جمله سایر مشکلات و چالش های صادرات به شمار می رود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت بیان داشت: همچنین مشکلات مربوط به حوزه بازاریابی و توزیع شامل مسائل و مشکلات فنی و مرتبط به بازاریابی شامل ترویج محصول، توزیع و بسته بندی از دیگر مشکلات است.
علی آبادی اظهار داشت: وزارت صنعت، معدن و تجارت در برنامههای راهبردی خود نیز به موضوع تولید صادرات محور توجه ویژه دارد از جمله این برنامه ها تمرکز بر توسعه زیر ساخت های کشور از طریق دیپلماسی اقتصادی بود و باید بتوانیم در بازارهای منطقه و جهان بصورت پایدار نفوذ کنیم، لذا تدوین راهبرد مناسب برای توسعه صنعتی و تجاری کشور اهمیت دارد، زیرا اگر راهبردی مناسب نداشته باشیم، حضور و نفوذ پایدار در کشورها میسر نخواهد شد.
وی افزود: تقویت تولید در حوزه تجارت، ساده سازی قوانین و مقررات، توسعه فناوری و فراهم سازی تجارت الکترونیک، تقویت نشانهای تجاری، انعقاد موافقتنامه تجاری و منطقهای از جمله برنامههای وزارت صمت برای میل به صادرات پایدار است.
116
بیشتر بخوانید:
روز ملی صادرات؛ روند افزایشی صادرات ایران به افغانستان
صادرات غیرنفتی از مرز ۲۷ میلیارد دلار گذشت