سران گروه 7 روز سهشنبه در پایان نشستی که به صورت مجازی انجام شد، با صدور بیانیهای الحاق مناطق 4 گانه اوکراین به روسیه و نیز افزایش حملات روسیه در اوکراین را محکوم کرده و خواستار خروج بی قیدوشرط نیروهای آن از خاک اوکراین شدند. این نشست پس از آن تشکیل شد که حملات هوایی روسیه در اوکراین در واکنش به انفجار پلی که کریمه را به روسیه ملحق میکرد، افزایش یافته است.
در این بیانیه آمده است : ما مجدداً حمایت کامل خود را از استقلال، تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین در مرزهای بین المللی به رسمیت شناخته شده آن تأیید می کنیم. درراستای قوانین بینالمللی، بهویژه منشور سازمان ملل، اوکراین این حق مشروع را دارد که از خود در برابر تجاوز روسیه دفاع کند و کنترل کامل قلمرو خود را در مرزهای شناخته شده بینالمللی خود بازپس گیرد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین دراین نشست مجازی تاکید کردکه روسیه باید منزوی و به خاطر برگزاری همه پرسی باید مجازات شود. رئیس جمهور اوکراین افزود که فرصت دیپلماسی دیگر وجود ندارد.زلنسکی مدعی شد که روسیه در تلاش است تا بلاروس را مستقیماً وارد جنگ کند. وی خواستار ماموریت ناظران بینالمللی در مرز بلاروس شد.
به نظر می رسد بلوک غرب که اکنون در قالب گروه 7 در زمینه تحولات جنگ اوکراین اعلام موضع کرده نمی خواهد یا در حالت خوش بینانه نمی تواند کمک های اساسی و سرنوشت سازی به اوکراین برای تغییر روندهای کنونی و یا کسب پیروزی های قاطع صورت دهد. به رغم کمک های بیش از 25 میلیارد دلاری تسلیحاتی غرب به اوکراین اما این کمک ها نتوانسته مانع از الحاق مناطق چهارگانه اوکراین به روسیه شده و نیز نتوانسته ارتش اوکراین را قادر به کسب دستاوردهای چشمگیر کند. امید واهی آمریکا و ناتو این بوده که اوکراینی ها به مدد این کمک های تسلیحاتی خواهند توانست روند جنگ را تغییر داده و مسکو را وادار به عقب نشینی از متصرفات خود در اوکراین نماید. با این حال روسیه با تمرکز بر تکمیل مناطق تحت تصرف خود در این مناطق چهارگانه ، هدفی را که ظاهرا از مدتها قبل درنظر داشت را بدون اینکه اعلام کند درعمل تحقق بخشید بدون اینکه آمریکا و ناتو بتوانند اقدامی برای جلوگیری ازاین مساله انجام دهند.
مساله دیگر اینکه با وجود اعلام حمایت دوباره گروه 7 از اوکراین از جمله اعضای اروپایی آن یعنی آلمان ، فرانسه ، بریتانیا ، ایتالیا اما مساله مهم این است که اساسا اروپایی ها قادر به تامین خواسته های نظامی و تسلیحاتی اوکراین نیستند. به عبارت بهتر کشورهای اروپایی دارای توانمندی کافی مالی و نظامی برای تداوم حمایت از اوکراین نیستند. در این راستا روز سه شنبه منابع پارلمانی و صنایع دفاعی آلمان اعلام کردند که ارتش آلمان مهمات کافی برای یک یا نهایتاً دو روز جنگ در اختیار دارد. پس از آغاز جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه آلمان و بسیاری از کشورهای غربی به اوکراین سلاح ارسال کردهاند، و به همین دلیل میزان ذخایر مهمات و تسلیحات آلمان به مقدار قابل توجهی کاهش یافته است.
مساله دوم کاهش قابل توجه و معنادار حمایت مردم کشورهای اروپایی از سیاست حمایت از اوکراین و تحریم های ضد روسی است که پیامدهای بسیار ناگواری یعنی فقدان شدید حامل های انرژی وچشم انداز زمستانی سخت ، تورم و رکود اقتصادی را برای آنها به همراه داشته است. مردم اروپایی که پس از جنگ جهانی دوم به فراوانی ورفاه عادت کرده بودند اکنون وضعیت متفاوتی را تجربه می کنند.در واقع انرژی روسیه یکی از دلایل رفاه آنها بوده است. «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا می گوید: رفاه ما مبتنی بر انرژی ارزان روسیه بود.
اما مساله برای آمریکا متفاوت است. واشنگتن در واقع خواهان ادامه جنگ در اوکراین با هدف تضعیف هر چه بیشتر توان نظامی و نیروی انسانی روسیه است. مقامات آمریکایی ضمن مخالفت با الحاق 4 منطقه اوکراین به روسیه بر تداوم حمایت تسلیحاتی از اوکراین تاکید کرده اند. با این حال این کمک ها همان گونه که تاکنون نیز مشخص شده است موجب تحولی سرنوشت ساز به نفع کی یف در جنگ و یا ممانعت از الحاق مناطق چهارگانه این کشور به روسیه نشده است. در واقع امید بستن سران اوکراین به غرب برای مقابله با روسیه برای این کشور حاصلی جز از میان رفتن تمامیت ارضی و تخریب گسترده اوکراین به همراه نداشته است.غربی ها با تحریک دولت کی یف برای تداوم جنگ با روسیه عملا آن را در وضعیت بن بست قرار داده اند.
119
نویسنده: سیدرضا میرطاهر