حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه با بیان اینکه امشب جمع بندی نهایی خود را به هماهنگ کننده اروپایی میدهیم، گفت، اگر واکنش آمریکا با واقعبینی و انعطاف باشد توافق روی میدهد و اگر آمریکا انعطاف نشان ندهد باید بیشتر گفت و گو کنیم.
امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد، طرف آمریکایی در مذاکرات اخیر وین در حد نسبی در دو موضوع انعطاف شفاهی خود را بیان کرده است که باید تبدیل به متن شود و در موضوع سوم که به مسئله تضمین ها بر می گردد باید ضمانت و انعطاف لازم و واقع بینی آمریکا وجود داشته باشد.
آمریکا اما روز دوشنبه با تکرار برخی ادعاها بار دیگر رویه مسوولیت گریزی در مذاکرات رفع تحریمها را در پیش گرفت. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در نشست خبری بدون در نظر گرفتن اینکه واشنگتن به عنوان مقصر فعلی وضعیت برجام بایستی اشتباهات گذشته را جبران کند گفت: "تنها راه برای بازگشت دوجانبه به توافق هستهای ایران این است که تهران مطالبات فرعی برجام را کنار بگذارد."
مقام های آمریکایی در حالی سعی در القای زیاده خواهی طرف ایرانی دارند که موضوعات پادمانی اساساً امری جدا از برجام یا خواسته ای اضافی از سوی ایران نیست چرا که در سال 2015 نیز در متن برجام تعهدی سیاسی برای مختومه کردن ادعاها علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران در شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی ارائه شده بود.
پرایس در عین حال در تداوم سیاست های شکست خورده فشار حداکثری آمریکا تهدید کرد، اگر ایران نتواند یا این آمادگی را برای اجرای کامل برجام نداشته باشد، آماده ایم که اجرای سختگیرانه تحریم های خود را ادامه دهیم و از فشار های دیپلماتیک دیگر استفاده کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین گفت، واشنگتن هم پاسخ خود را درباره پیشنویس توافق به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارائه می کند.
پیش از دور اخیر مذاکرات رفع تحریم ها در وین (4 اوت) جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد، پیشنویس متنی را برای احیای برنامهٔ جامع اقدام مشترک (برجام) آماده کرده است. این دیپلمات ارشد اروپایی ادعا کرده بود که متن تهیه شده از سوی او بهترین توافق ممکن است و تصمیمات باید همین حالا اتخاذ شود.
پنج روز پس از این اظهارات، علی باقری مذاکره کننده ارشد ایران تاکید کرد هیات ایرانی ایده های پیشنهادی شکلی و محتوایی خود را به منظور هموار ساختن مسیر برای جمع بندی سریع مذاکرات ارائه داده است. این جمله به معنای آن بود که طرف ایرانی زیر بار پیشنویس ارائه شده از سوی کشورهای غربی نرفته و تنها توافقی را امضا می کند که انتفاع اقتصادی ایران از برجام را ضمانت کند.
بدیهی است جمهوری اسلامی ایران از ابتدای مذاکرات همواره اعلام کرده است که برای رسیدن به یک توافق پایدار و قابل اتکاء آمادگی دارد اما در این زمینه از خطوط قرمز نظام عبور نخواهد کرد؛ ایران همچنین برای دستیابی به توافق، پیشنهادات و ابتکارات عملی را به طرف های مذاکره ارائه کرده و حتی از خود انعطاف نیز نشان داده است؛ بنابراین اگر دولت آمریکا همچنان از پذیرش خواسته های منطقی و اصولی ایران امتناع کند و همچنان به سیاست شکست خورده تحریم ها ادامه دهد، می تواند نشانه ای دیگر از عدم جدیت کاخ سفید برای به نتیجه رسیدن مذاکرات ارزیابی شود.
از نظر جمهوری اسلامی ایران هرگونه توافق احتمالی باید موجب حذف هرگونه اهرم فشارعلیه ایران در آینده و همچنین رفع پایدار و با ثبات تحریم ها شود و منافع ملت ایران را تضمین کند.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه روزهای آینده روزهای مهمی برای توافق هسته ای است، تاکید کرده است: "اگر آمریکا انعطاف نشان دهد در روزهای آینده به نقطه توافق می رسیم اما اگر نشان ندهد نیز دنیا به آخر نخواهد رسید؛ آنها از پلان B صحبت می کنند، ما هم پلان B خود را داریم. معتقدیم این موضوع باید با واقع بینی همه طرف ها از طریق مذاکرات به نتیجه برسد."
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
115
بیشتر بخوانید:
منابع خبری ارسال نامه ایران به اتحادیه اروپا را تایید کردند
امیرعبداللهیان: امشب جمعبندی نهایی خود را به هماهنگکننده اروپایی برجام میدهیم