ایران پرس- سومین دور مذاکرات دولت فیلیپین و ارتش خلق (چریک های مسلح کمونیست ) بدون هیچ توافقی در مورد آتش بس دایم، پایان یافت.

تنها دستاورد مذاکرات اخیر دولت فیلیپین وچریک های مسلح کمونیست که با وساطت دولت نروژ و در حومه شهر رم ایتالیا برگزار شد، یک بیانیه مشترک بود. 

در این بیانیه دو طرف اعلام کردند که آتش بس نامحدود یکطرفه همچنان به قوت خود باقی است. اما طرف دولت اعلام کرد، برخی مسایل و نگرانی ها در باره این آتش بس وجود دارد. این در حالی بود که مذاکره کنند گان در سال گذشته بر آتش بس دایم تاکید داشتند و آن را یک هدف اصلی می دانستند. با این حال توافق شد که چهارمین دور مذاکرات درآوریل سال جاری میلادی در اسلو پایتخت نروژ بر گزار شود.

چریک های مسلح کمونیست که از آن بعنوان ارتش نوین خلق نام برده می شود، نزدیک به پنجاه سال گذشته با دولت های حاکم در فیلیپین وارد جنگ شده اند، جنگی که به گواهی آمار 30 هزار کشته برجای گذاشته است.

فیلیپین در این پنجاه سال فقط با کمونیست ها در چالش نبوده است. جبهه آزادیبخش ملی «مورو» و جبهه آزادیبخش «اسلامی مورو» نیز با دولت های روی کار آمده دراین کشور وارد جنگ شدند. این جنگ علاوه برتلفات انسانی، خسارتهای  مادی زیادی به هردوطرف وارد کرده است. البته حضور گروه تروریستی داعش دراین سالها نیز، دشواری های زیادی برای دولت فیلیپین بوجود آورده است.  

واقعیت اما این است که جبهه آزادی بخش ملی مورو در1996 درزمانی که ژنرال «فیدل راموس» رئیس جمهوری  فیلیپین بود، با دولت به توافقی پایدار دست یافت و این جبهه نیز به هدف خود یعنی دستیابی به خود مختاری محدود دست پیدا کرد. پس ازآن جبهه آزادیبخش اسلامی مورو از زمان ریاست جمهوری بنیگنو آکینو،  تمایل خود را به مذاکره با دولت با هدف احیای صلح در مناطق جنوبی نشان داد.

پایان چالش ها از طریق گفت وگو

این رویکرد به تدریج مانیل را نیز به مذاکره ترغیب کرد. نتیجه آنکه دولت رود «ریگو دوترته» بعد از «بنیگنو آکینو» پایبندی خود را به مذاکره نشان داد. یکی از اهداف دولت دوترته در مورد مذاکره این است که به چالش ها از طریق گفت و گوپایان دهد. اپوزیسیون ها نیز مبارزه مسلحانه را در شرایط کنونی بی فایده دانستند و معتقدند که مذاکره کم هزینه ترین راه برای رسیدن به هدف است.

شاید این دو جبهه خود را برای رسیدن به هدف نزدیک می بینند، اما از آنجا که کمونیست ها درپی خود مختاری نیستند، می گویند، باید فیلیپین را از زیر یوغ استعمار و استعمار نو آمریکا نجات داد زیراهمراهی وهمگامی نظامی فیلیپین با آمریکا تا کنون هیچ پیامد خوبی برای مردم این کشور نداشته است.

به نظر می رسد دولت دوترته با توجه به یک رشته تحولات وارایه رویکردهای مستقل تراز اسلاف خود و برنتابیدن همه سیاست های آمریکا قصد دارد در احیای صلح از طریق گفت وگو با کمونیست ها گام بر دارد. چنانچه دوترته بتواند در این گفت و گوها ثبات سیاسی و صلح را در مناطق عمدتا نا امن جنوب احیا کند، با دست بازتری به سراغ گروههای تروریستی نظیر داعش خواهد رفت. اظهار نظر سیلوستربلو، مذاکره کننده ارشد دولت فیلیپین مبنی بر رفع موانع و نتیجه بخش بودن مذاکرات دستکم بیانگرتمایل مانیل برای تحقق صلح است. 118/110

بیشتر بخوانید: 

توافق مالزی، اندونزی و فیلیپین برای مبارزه مشترک با داعش/ تحلیل