ایران پرس: نمایشگاه تجاری ایران پس از سه روز به کار خود در لاهور پاکستان پایان داد.

در این نمایشگاه 16 شرکت تولیدی از جمهوری اسلامی ایران در بخش‌های مختلف کالاهای خود را به نمایش گذاشتند که با استقبال خوب مواجه شد.

برگزاری نمایشگاه تجاری یکی از مهمترین و موثرترین راه کارهای معرفی کالاهای تجاری است و جمهوری اسلامی ایران نیز در همین راستا به تناوب اقدام به برگزاری نمایشگاه تجاری در پاکستان می کند.

ایران و پاکستان دو کشور همسایه و از اعضای مهم سازمان اقتصادی «اکو» نه تنها از نظر جمعیتی بازارهای جذابی برای هم هستند بلکه از نظر ظرفیت‌های اقتصادی بالقوه و بالفعل، از توانایی های بسیاری برای تامین مایحتاج یکدیگر به عنوان مکمل اقتصادی برخوردارند.

از اینرو جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر تلاش های گسترده ای را برای شناساندن ظرفیت‌های تجاری، اقتصادی و تولیدی خود به کشورهای همسایه از جمله پاکستان پیگیری کرده است.

«سیدحسین حسینی» کارشناس مسایل اقتصادی در این باره می گوید: "جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر پیشرفت‌های بسیار خوبی در زمینه های تولیدی، خدمات فنی و مهندسی و دانش بنیان داشته و در چاچوب توسعه همکاری های دوجانبه آمادگی خود را برای انتقال آنها و تامین نیازهای پاکستان اعلام کرده است."

تردیدی نیست کشورهای اسلامی به هر میزان که همکاری های خود را در بخش‌های مختلف اقتصادی، تجاری، سرمایه گذاری و بخصوص دانش بنیان افزایش دهند به همان میزان از وابستگیشان به کشورهای غربی کاسته می شود و موقعیت آنها را برای اتخاذ تصمیمات مستقل در سطح منطقه ای و بین المللی ارتقا می دهد.

زیرا یکی از نقاط ضعف کشورهای اسلامی وابسته بودنشان به بازارهای غربی است و این در حالی است که این کشورها  از ظرفیتها و تواناییهای بسیاری برای تامین نیازهای یکدیگر برخوردارند که ایران و پاکستان نیز در همین راستا قرار دارند.

«علی شریفی پور» کارشناس مسایل پاکستان در این باره می گوید: "روابط تجاری ایران و پاکستان از قاچاق کالا بسیار در رنج است و عمده کالاهای ایران که وارد پاکستان می شود از طریق قاچاق است. به همین دلیل به رغم روابط بسیار خوب تهران و اسلام آباد، میزان مبادلات تجاری انها در سطح بسیار پایینی قرار دارد."

در هر حال، یکی از راه کارهای مقابله با قاچاق کالا در مرزهای ایران و پاکستان، استفاده از ظرفیت‌های بالقوه بازارچه های مرزی است. اگر چه این موضوع همچنان مورد تایید طرف پاکستانی نیز قرار دارد، اما دولت این کشور تاکنون اهتمام جدی برای استفاده از ظرفیت‌های تجاری بازارچه های مرزی از خود نشان نداده است.

از اینرو در کنار برگزاری نمایشگاهای تجاری که بیانگر عزم ایران و پاکستان برای استفاده از بیشترین ظرفیت جهت توسعه همکاری های تجاری است فعالتر کردن بازارچه های مرزی در کنار رفع موانع توسعه همکاری بخصوص در بخش خصوصی می تواند به افزایش سطح مبادلات تجاری دو کشور کمک کند.

نویسنده: مجید وقاری

117