ایران پرس- ارگ ریاست جمهوری افغانستان اعلام کرد، بندهای توافقنامه صلح آمریکا و طالبان بدون شرط نیست و این گروه کاهش خشونت را پذیرفته است.

دفتر مطبوعاتی ارگ ریاست جمهوری افغانستان با انتشار بیانیه‌ای با اشاره به دیدار «محمد اشرف غنی» رئیس جمهوری این کشور با مقامات آمریکایی در حاشیه نشست امنیتی مونیخ در آلمان تصریح کرد، توافق صلح با طالبان با محتویات مشروط احتمالاً در هفته‌های آینده نهایی می‌شود.

در این بیانیه آمده است، هیچ یک از بندهای توافقنامه بدون شرط نیست و طالبان ممکن است دست به تبلیغات اغواکننده بزنند، اما واقعیت و اصل موضوع این است که آنها حاضر شده‌اند دست از جنگ و خشونت بردارند و اذعان به جامعه کثرت گرا نمایند.

ارگ ریاست جمهوری افغانستان در این بیانیه خاطرنشان کرد، در گفت وگوهای غنی با برخی مقامات آمریکایی در مونیخ درباره شیوه نظارت و چگونگی مالکیت روند صلح توسط دولت افغانستان تبادل نظر شده است.

بیانیه دولت افغانستان درباره محتوای مذاکرات اشرف غنی با مقامات آمریکایی شرکت کننده در کنفرانس امنیتی مونیخ، ابعاد تازه ای از روند مذاکرات بین کاخ سفید و طالبان را ارائه کرده است که می توان آنرا در فهرست ادعاهای قبلی آنان در قبال تحولات افغانستان قرار داد.

باوجود گذشت چند هفته از پیشنهاد آمریکا به طالبان برای کاهش خشونت ها در افغانستان، اما این گروه هنوز موضع رسمی خود را در این زمینه اعلام نکرده است.    

برغم ابهام موجود در موضع طالبان درباره طرح کاهش خشونت ها اما وزیر خارجه پاکستان مدعی شده که این گروه پیشنهاد آمریکا را پذیرفته است.

در مذاکرات غنی با برخی مقامات آمریکایی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ هم آنان مدعی شده اند که طالبان کاهش خشونت ها را پذیرفته است اما اعلام نکرده اند که این گروه در ازای کاستن از خشونت ها در افغانستان، چه مطالبه ای داشته است و یا آمریکا در قبال چنین اقدام احتمالی طالبان، چه امتیازی را به این گروه ارائه خواهد کرد.

طبق بیانیه ارگ ریاست جمهوری افغانستان، توافنقامه صلح آمریکا و طالبان  بدون شرط نیست که مفهوم آن پذیرفتن برخی موارد از سوی این گروه است که «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا قطع رابطه با القاعده را یکی از این موارد اعلام کرده است.

طبق آنچه مقامات آمریکایی ادعا کرده اند، طالبان باید در چارچوب این توافقنامه گام هایی بردارد و استقرار صلح در افغانستان شروطی دارد که این گروه آنرا پذیرفته است.

با وجود طرح این گونه ادعاها، اما مقامات آمریکایی درباره شرط اصلی طالبان درباره خروج کامل نظامیان آمریکا از افغانستان موضعی در گفت وگو با اشرف غنی اتخاذ نکرده اند و صرفا درباره تعهدات این گروه صحبت کرده اند.

درحالی مقامات کاخ سفید صرفا به تعهدات طالبان برای استقرار صلح در افغانستان اشاره کرده اند که نگاه یکسانی در آمریکا در قبال خروج نظامیان این کشور از افغانستان وجود ندارد و هنوز اجماعی در این زمینه در بین مقامات واشنگتن ایجاد نشده است.

باتوجه به سکوت روزهای اخیر طالبان درباره گزارش هایی که درباره توافق احتمالی این گروه با آمریکا منتشر شده است، این گمانه تقویت شده که رهبران ارشد این گروه نیز در حال بررسی و جمع بندی نظرات خود درباره مسئله خاتمه جنگ و برقراری صلح هستند.

اگرچه موضع اخیر طالبان درباره آمادگی برای آغاز عملیات بهاری در افغانستان به تردیدها درباره توقف جنگ و خشونت در این کشور افزوده است.   

نویسنده: محمدرضا عسگری         

116

بیشتر بخوانید:

چالش تعیین ترکیب هیات مذاکره با طالبان در دولت افغانستان/ تحلیل

استقبال پاکستان از موضع طالبان درباره کاهش خشونت‌ها/ تحلیل

درخواست رهبر حزب اسلامی افغانستان از طالبان/ تحلیل