با وجود برخی تحولات از جمله دیدار «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا از پیونگ یانگ برای پیشبرد توافقات دوجانبه، شواهد حاکی از وجود موانع و اشکالات اساسی در این زمینه است.
روزنامه واشنگتنپست گزارش کرده، «ترامپ» از روند و سرعت پیشرفت تلاشهای مربوط به خلع سلاح کرهشمالی ناخرسند است.
وی درخواست کرده که به طور روزانه در جریان وضعیت مذاکرات با آن قرار بگیرد و خواهان برداشتن گامهای بعدی برای پایان برنامه هستهای کره شمالی است.
افزایش ناامیدی ترامپ
ترامپ از لغو نشستها با نمایندگان آمریکا از سوی مقامهای کره شمالی و بیاعتنایی پیونگیانگ به حفظ ارتباطات ناراضی بوده و در جلسات خصوصی نسبت به این مذاکرات ابراز عصبانیت کرده است.
ترامپ ابتدا خواهان خلع سلاح هستهای سریع کرهشمالی بود، هرچند که اکنون در مواجهه با واقعیتها ناچار شده اذعان کند که هیچ مهلتی برای مذاکرات در این زمینه تعیین نشده است.
ترامپ چند روز پیش در مصاحبه با سیبیاس درباره این مذاکرات گفته بود من واقعا هیچ عجلهای ندارم. منظور من این است که هر چیزی که لازم است اتفاق بیافتد، اتفاق میافتد.
واقعیتهای کنونی درباره بحران شبه جزیره کره نشان میدهد که به رغم ادعاهای گزاف ترامپ، اما هیچ پیشرفت واقعی و ملموسی در پیشبرد اقدامات مدنظر واشنگتن در زمینه خلع سلاح هستهای از سوی پیونگیانگ انجام نگرفته است.
اقدامات اخیر کرهشمالی
گفته میشود کره شمالی اقدام به افزایش تولید سوخت برای موشکهای قادر به حمل کلاهک هستهای به رغم متعهد بودن به خلع سلاح هستهای کرده است.
این مسائل نشان میدهد انتظارات کرهشمالی از روند مذاکره با آمریکا بر آورده نشده و از ادامه این روند دلسرد شده است.
«کیم جونگ اون» به این مساله پیبرده که آمریکا در راستای سیاست تحکمآمیز و قلدرمابانه خود صرفا به دنبال کسب امتیازات اساسی از کره شمالی بدون دادن امتیاز خاصی به آن است.
در عین حال، واشنگتن بر این باور است که باید همزمان با ادامه مذاکرات و اقدامات احتمالی پیونگیانگ برای خلع سلاح هستهای، فشارهای تحریمی علیه کره شمالی نیز تداوم یابد. واشنگتن پیونگیانگ را متهم کرده که تحریمهای سازمان ملل را به کمک چین و روسیه دور میزند.
مایک پامپئو هشدار داد، نقض تحریمها، احتمالاً انگیزه کرهشمالی را برای کنار گذاشتن تسلیحات هستهای کاهش میدهد.
تحولات اخیر نشان میدهد که پیونگیانگ حاضر نیست بدون گرفتن امتیازی، کارتهای برنده خود یعنی توانمندی موشکی و هستهایاش را کاهش داده یا از بین ببرد.
آنچه برای کرهشمالی در برهه کنونی اهمیت زیادی دارد، لغو تحریمهای گسترده علیه این کشور است که باعث فشار زیادی به مردم آن شده است.
درحالی که ترامپ اخیرا با تمدید تحریمهای آمریکا علیه کرهشمالی، نشان داد که به رغم ادعای قبلی خود هیچ اعتمادی به کیم جونگ اون ندارد و بیشتر درصدد کسب امتیاز از وی تا دادن امتیازات ماهوی و اساسی به پیونگیانگ است. روند توافق آمریکا و کره شمالی اکنون در هالهای از ابهام قرار داشته و ادامه اجرای آن محل تردید است.
138/120
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
مذاکره مقامات نظامی امریکا و کره شمالی/ تحلیل
سایه ابرهای تیره بر سر رویای صلح امریکا و کرهشمالی/ تحلیل
کنگره امریکا، مانعی بزرگ بر سر توافق با کرهشمالی/ تحلیل