ایران پرس: با توجه به نقش فزاینده پهپادها در ماموریت های مختلف نظامی و اثبات کارایی آنها در رزم های امروزی، طراحی، توسعه و عملیاتی کردن این هواگردها در اولویت کاری نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران (نهاجا) قرار گرفته است.

در اواخر دهه 1380، نیروی هوایی ارتش تصمیم به گسترش یگان پهپادی خود و انتقال بخشی از مأموریت‌های پرنده‌های سرنشین‌دار خصوصاً در زمینه شناسایی با پهپادها گرفت و به موازات آن، شروع به طراحی‌های اختصاصی خود برای پهپادها در رده های مختلف کرد.

بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط نیروی هوایی ارتش، پهپاد «مهاجر 4» در سال 1389، «ابابیل 3» در سال 1390، «مهاجر 2 نوین» در سال 1394 و «کرار» در سال 1397 به ناوگان پهپادی نهاجا ملحق شدند.

ورود نهاجا به این حوزه و به‌کارگیری پهپاد در کنار جنگنده‌ها، می‌تواند بسیاری از هزینه‌ها را کم کرده و ماموریت‌های نهاجا را تخصصی‌تر کند. پهپادها یکی از بازوهای اصلی دفاع از آسمان ایران هستند و این قدرت پهپادی در شرایطی به دست آمده است که ایران سال‌ها در تحریم بوده است.

معرفی کمان 12

یکی از دستاوردهای مهم نیروی هوایی در این زمینه طراحی و ساخت پهپاد کمان 12 است. پهپاد رزمی کمان 12 که اولین پهپاد رزمی ارتش جمهوری اسلامی ایران است، توسط متخصصین نیروی هوایی ارتش طراحی و تولید شده است.

ویژگی ها

پهپاد رزمی کمان 12، قابلیت انجام عملیات رزمی با موشک‌های نقطه زن و جنگ الکترونیک و شناسایی را دارد. پهپاد کمان 12 همچنین قابلیت حمل موشک اخگر یا بمب های همرده با آن را دارد. برد موشک اخگر که بر روی پهپاد نصب می‌شود، 30 کیلومتر است.

البته این پهپاد با بمب های هدایت شونده قائم نیز به نمایش درآمده است. پهپاد رزمی کمان 12، دارای قابلیت حمل چهار بمب هدایت شونده 50 پوندی است. این پهپاد موتور پیستونی شباهت هایی با پهپاد «مهاجم 92» دارد که در اوایل دهه 1390 توسط نیروی هوایی ارتش ساخته شد.

در واقع به کار بستن تجربیات کسب شده در مهاجم 92 با تغییرات لازم برای حرکت به سمت یک رده بالاتر از نظر برد و مدامت پروازی به کمان 12 منتج شد.

بال دو تکه، بدنه غیر دایروی، دماغه برجسته و شکل دم عقب شباهت‌های قابل توجهی به مهاجم92 اما با حدود دو برابر شدن ابعاد دارد.

در کمان 12 از بالچه‌های نوک بال استفاده شده که سبب کاهش پسای القایی و اثر مثبت روی پایداری جانبی می‌شود. بخش خارجی بال که به شکل مستطیلی است، دارای شکلی تقریباً ثابت بوده و از این نظر هم مشابه با مهاجم 92 است.

کمان 12 پهپادی با مقیاس متوسط با مداومت پروازی تا 12 ساعت و قابلیت پرواز تا ارتفاع هجده هزار پا یعنی حدود پنج هزار و 500 متر با موتور ملخی پیستونی با توان 60 اسب بخار است.

این پهپاد بدون استفاده از فلپ به طول باند 400 متر برای برخاستن نیاز دارد. پهپاد کمان 12 توسط ایستگاه‌های زمینی هدایت می‌گردد و به‌طور خودکار نیز می‌تواند عملیات انجام دهد.

این پهپاد در چند رزمایش ارتش در سال 1399 شرکت داشت و در آخرین مورد مجهز به چهار بمب هوشمند «قائم» در دو جایگاه زیر هر بال مشاهده شد. همچنین اعلام شد که این پهپاد عملیات مشترک با جنگنده‌های نیروی هوایی ارتش به انجام رسانده که احتمالاً کار هدف‌یابی و انتقال اطلاعات با خطوط امن داده به جنگنده‌ها را صورت داده است.

مشخصات  کمان 12

طول کلی: 5.4 متر

دهانه بال: حدود 10 متر

وزن خالی: 220 کیلوگرم

 قابلیت حمل محموله: 100 کیلوگرم

حداکثر وزن هنگام برخاست: 450 کیلوگرم

 حداکثر سرعت پرواز در سطح دریا: 200 کیلومتر بر ساعت

سرعت گشت: 160 کیلومتر بر ساعت

سرعت استال یا واماندگی این پهپاد: 90 کیلومتر بر ساعت

 شعاع عملیاتی: 1000 کیلومتر

برد یک طرفه: 2000 کیلومتر

برد خط دید رادیویی پهپاد: 100 کیلومتر

مداومت استاندارد پروازی: 10 ساعت

محدودیت تحمل شتاب: 2- تا 5+

قابلیت برخاست از باند‌هایی با طول کمتر از چهارصد متر

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

درباره کمان 22، جدیدترین دستاورد نیروی هوایی ارتش در زمینه پهپادی

پهپاد شاهد 129 پرنده کارآمد با سابقه عملیاتی درخشان