ایران پرس- وزیر خارجه چین، آمریکا را عامل اصلی بحران در دریای چین‌جنوبی دانست.

«وانگ‌یی» در گفت وگو با تلویزیون دولتی چین، از آمریکا به‌عنوان بزرگترین چالش و مزاحم نظامی در دریای چین‌جنوبی یاد کرد که باعث بروز مشکلات بسیاری در این منطقه شده است.

وزیر خارجه چین افزود، پکن بر این باور است که آمریکا به بهانه مقابله با نفوذ چین، در حال افزایش هزینه‌های نظامی و امنیتی در منطقه آسیا و اقیانوس آرام است.

وزیر خارجه چین از اقدامات نظامی و تجاری آمریکا علیه پکن و در دریای چین جنوبی انتقاد کرد و گفت، پکن قدرت واکنش مناسب را به این راهبردها دارد.

سخنان وزیر خارجه چین درباره نقش بحران‌ساز آمریکا در منطقه نشان می‌دهد مقامات پکن، تهدیدهای دوگانه کاخ‌سفید در ابعاد تجاری و نظامی را نگران کننده می‌دانند.

چین از دستکم چهارسال گذشته تاکنون با نقش گسترده و مداخله جویانه آمریکا در دریای چین‌جنوبی مواجه است. آمریکا تلاش دارد با ایجاد مانع از شکل‌گیری هرگونه توافق بین چین و دیگر کشورهای دچار مناقشه در این دریا، زمینه‌ای دائمی برای اقدامات تحریک‌آمیز خود ضد پکن از طریق کشورهای منطقه داشته باشد.

البته برخلاف اهداف آمریکا، تفاهم چین و فیلیپین درخصوص مناقشه دو کشور در دریای چین‌جنوبی، موجب شده تا بخشی از پازل تنش‌زایی کاخ‌سفید در دریای چین‌جنوبی تکمیل نشود و پکن در مسیر حل مسالمت آمیز این مناقشه دریایی بر اساس دیپلماسی و گفت وگو همچنان امیدوار باشد.

آمریکا با اعزام کشتی‌های نظامی به دریای چین‌جنوبی و برگزاری رزمایش‌های مشترک دراین منطقه تلاش دارد تا جنگ‌روانی علیه پکن را استمرار بخشد و بخشی از تمرکز چین را به تحولات و مسائل این دریا معطوف کند.

«تد گالن کارپنتر» کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید: اوضاع خطیر و پرتنشی که بر دریای چین‌جنوبی حاکم است ظاهرا بیش از پیش رو به وخامت می‌رود. پیش‌بینی حوادث ناگوار بیشتر با تکیه بر گزارشاتی صورت می‌گیرد که از تصمیم آمریکا و متحدان آن به افزایش شمار کشتی‌های نظامی و هواپیماهای گشت‌زنی در این منطقه بی‌ثبات خبر می‌دهند.

علاوه بر نقش بحران‌ساز آمریکا در دریای چین‌جنوبی با هدف اجماع‌سازی منطقه‌ای ضد پکن، کاخ سفید از چند ماه گذشته با به‌راه انداختن جنگ تجاری علیه چین، عملا تهدیدهای دوگانه خود را به طور همزمان با هدف تضعیف این رقیب مهم بین‌المللی به پیش می‌برد.

رئیس جمهور آمریکا 22 مارس گذشته اسنادی را امضاء کرد که تعرفه‌های واردات فولاد و آلومینیوم ازچین را به ترتیب به 25 و 10 درصد افزایش داد که این مسئله خشم دولت این کشور را برانگیخته است. 

«سورابه گوپتا» کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به تشدید جنگ تجاری پکن و واشنگتن می‌گوید تقابل اقتصادی آمریکا و چین به‌عنوان دو قدرت بزرگ اقتصادی می‌تواند باعث اخلال در سیستم تجاری جهانی شود.

با توجه به اینکه تعرفه‌های جدید آمریکا بر واردات فولاد و آلومینیم تنها چین را شامل نشده و اتحادیه‌اروپا و برخی کشورهای دیگر از جمله ژاپن و کره‌جنوبی را در برگرفته است، دولت پکن امید دارد بتواند با همگرایی کشورهای مشمول تعرفه‌های جدید گمرکی آمریکا به جنگ تجاری این کشور پاسخی مشترک دهد.

نویسنده: محمدحسین محمدی

117/120

هشدار چین درباره تحرکات نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی/ تحلیل

اعتراض چین به حضور ناوهای جنگی آمریکا در دریای چین جنوبی

استقرار بمب افکن‌های چین در دریای چین جنوبی

دفاع چین از استقرار سامانه موشکی در دریای چین‌ جنوبی/ تحلیل