درحکم دیوان عالی فدرال آمریکا که با رای 5 قاضی محافظه کار در برابر 4 رای قاضی لیبرال صادر شد، فرامین صادر شده از سوی دونالد ترامپ برای اعمال ممنوعیت سفر اتباع برخی از کشورهای مسلمان شامل ایران، سوریه، یمن، سومالی و لیبی مغایر قانون اساسی آمریکا شناخته نشد.
همچنین دیوان عالی فدرال، صلاحیت رییس جمهوری آمریکا را برای اتخاذ تصمیم در مورد نحوه رسیدگی به درخواست متقاضیان ورود اتباع خارجی به این کشور مورد تائید قرار داد.
اولین فرمان منع سفر اتباع تعدادی از کشورهای مسلمان به آمریکا یک هفته پس از آغاز به کار دولت دونالد ترامپ صادر شد. این اقدام که به هرج و مرج بی سابقه ای در فرودگاه های آمریکا انجامید، ازسوی برخی از دادگاه های به چالش کشیده و برای مدتی متوقف شد.
کارل راسین، دادستان کل ایالت واشنگتن که این فرمان را به چالش کشید، در آن زمان گفت: دستور اجرایی ترامپ درباره ممنوعیت سفر، غیر قانونی و نژاد پرستانه است؛ زیرا بر اساس قانون اساسی آمریکا، مردان و زنانی که در این کشور حضور می یابند و از مذاهب مختلف پیروی میکنند، باید به طور یکسان با آنان رفتار شود، اما دستور اجرایی ترامپ این معنی را نمیدهد.
با این حال، جدال سیاسی - حقوقی در مورد این موضوع با طرح شکایت وزارت دادگستری دولت ترامپ علیه دادگاه های فدرال و متعاقب آن، اجرای پرونده به دیوان عالی فدرال ادامه یافت.
البته دولت ترامپ برای شانه خالی کردن از اتهاماتی همچون رفتارهای تبعیض آمیز علیه مسلمانان و نقض قوانین مهاجرتی، در فرمان اجرایی اول تغییراتی ایجاد کرد و دو کشور غیر مسلمان کره شمالی و ونزوئلا را به فهرست اولیه افزود.
این رویکرد در نهایت رضایت قضات محافظه کار دیوان عالی فدرال را جلب کرد و دولت کنونی آمریکا را از یک پرونده جنجالی پیروز بیرون آورد.
اکنون با به پایان رسیدن روند قضایی رسیدگی به پرونده شکایت علیه فرامین منع سفر و حکم غیر قابل تغییر دیوان عالی فدرال، ورود اتباع پنج کشورمسلمان، حتی اتباع غیر مسلمان این کشورها به آمریکا تا آینده نامعلومی متوقف خواهد شد.
این در حالی است که بسیاری ازمتقاضیان سفر به آمریکا از این پنج کشور برای دیدار با بستگانشان؛ (کسانی که اغلب شهروند این کشور نیز هستند)، به آمریکا سفر می کردند. به عبارت دیگر با نهایی شدن فرامین اجرایی ترامپ، صدها هزارشهروند آمریکایی از دیدار با بستگانشان محروم می شوند.
البته سیاست ضد مهاجرتی دولت ترامپ فقط متوجه مسلمانان یا برخی از شهروندان آمریکا نیست؛ بلکه در سطح گسترده تر و به شکل خشن ترعلیه تمامی گروه های نژادی و مذهبی درجریان است. درحال حاضر یکی از خشن ترین وغیرانسانی ترین شیوه های برخورد با مقوله مهاجرت های غیر قانونی در آمریکا در جریان است.
بر پایه سیاست به اصطلاح "تحمل صفر"، کودکان خردسال به زور از آغوش والدین فاقد مدارک قانونی گرفته می شود و کودکان و والدین به زندان های جداگانه فرستاده می شوند.
بسیاری، چنین رفتاری را با جنایات دوران نظام برده داری در امریکا یا اقدامات ارتش نازی در دوران آلمان هیتلری مقایسه می کنند.
از این رو می توان انتظار داشت سیاست ضد مهاجرتی دونالد ترامپ به پشتگرمی رای صادره از سوی دیوان عالی فدرالِ تحت کنترل محافظه کاران، بر سختگیری های بیشتر در این خصوص بیفزاید و تعداد بیشتری از افراد متقاضی ورود به خاک امریکا یا حتی ساکن امریکا را تحت فشار قرار دهد.
تظاهرات در نیویورک در اعتراض به حکم دادگاه فدرال
نویسنده: امیر علی ابولفتح
137/110
بیشتر بخوانید
شکنجه کودکان مهاجر درسایه سیاست «تحملصفر» ترامپ
اعتراض صدها آمریکایی به سیاست مهاجرتی دونالد ترامپ+ ویدئو
واکنش توئیتری ظریف به حکم دیوان عالی آمریکا