حضور نظامی و امنیتی فرانسه و اروپا در غرب آفریقا به تجزیه این منطقه و استعمارگری در ساحل منجر خواهد شد.

به گزارش روز شنبه ایران پرس، «ژیل اولاکونله یابی»  Gilles Olakounlé Yabi کارشناس اقتصادی در تحلیلی در روزنامه فرانسوی لوموند، ضمن ابراز نگرانی در خصوص پیامدهای ناشی از حضور نظامی و امنیتی فرانسه و اروپا در غرب آفریقا که به تجزیه این منطقه و استعمار ساحل منجر خواهد شد، هشدار داد.

اظهارات «امانوئل ماکرون» رییس جمهوری فرانسه در پایان اجلاس سران گروه 20 موج اعتراضات مردم آفریقا را برانگیخت.

ماکرون با اشاره به چالش تمدن در آفریقا، رشد جمعیت در این قاره را عامل اصلی عقب ماندگی و نابودی تلاشها و فرصتهای آینده در زمینه رشد و توسعه توصیف کرد.

مردم آفریقا ضمن انتقاد از اظهارات ماکرون اعلام کردند، آفریقا با به قدرت رسیدن هر رییس جمهور در فرانسه به دلیل فقر و ناتوانی مورد سرزنش و توهین قرار می گیرد و این، درست نیست.

ماکرون در اجلاس سران گروه «پنج ساحل» در2 ژوئیه در باماکو ضمن اعلام حمایت مالی و تدارکاتی (لژیستیکی) فرانسه به نیروهای مشترک گروه پنج ساحل، ازتشکیل یک ائتلاف برای ساحل خبر داد.

در اجلاس سران گروه پنج ساحل کشورهایی چون بورکینافاسو، مالی، موریتانی، نیجر و چاد حضور دارند.

این موضوع در شورای وزیران فرانسه و آلمان در روز 13 ژوئیه مطرح شد و موجبات تقویت همکاریهای پاریس و برلین را در مورد مسائل آفریقا فراهم کرد.

اهداف سیاسی اروپا از حضور در آفریقا

مهمترین هدف سیاسی اروپا از حضور در آفریقا مهار و جلوگیری از مهاجرت مردم به قاره سبز ومبارزه علیه گسترش تروریسم است.

شایان ذکر است، وجود ده ها میلیون نفر جوان بیکار و با آینده مبهم در آفریقا به تشدید این دو تهدید حیاتی (مهاجرت و تروریسم) دامن زده و موجبات نگرانی اروپا را فراهم کرده است. 

اهداف اقتصادی دولت ها و شرکت های اروپایی، یافتن بازاری مطمئن و همیشگی در کشورهای فقیر و انجام مذاکرات سودمند به منظور تامین مواد خام تحت شرایط مطلوب برای طرفین اروپایی و به نام توسعه در کشورهای فقر می باشد.

افزایش حضور نظامی و امنیتی فرانسه - اروپا در ساحل ازیک سو و ائتلاف جدید «برای ساحل» از سوی دیگر از یک آشفتگی عمیق در منطقه غرب آفریقا حکایت دارد.

وابستگی ساحل به لحاظ امنیتی و توسعه با فرانسه و اروپا نشان دهنده یک روند نگران کننده است.

به عبارت دیگر، تضعیف بی سابقه سازمان های منطقه ای آفریقا در کنار بحران عمیق رهبری ودیدگاه سیاسی در سطح دولتهای منطقه بر این آشفتگی دامن زده است.

از اینرو حضور نظامی و امنیتی، دیپلماتیک، آژانسهای توسعه، مراکز تخصصی تحقیقات در خصوص مسائل مربوط به «توسعه» و شرکت های چند ملیتی که بزرگترین عاملان بحران درآفریقا هستند، خود دلیلی بر ادعای ماکرون درباره پیامدهای ناشی از رشد جمعیت به عنوان مانعی بر سر راه توسعه آفریقا محسوب می شود.

فرانسه همواره از سیستم تحقیقات دانشگاهی و راهبردی درباره آفریقا حمایت می کند.

در واقع سیاستهای فرانسه به مستعمرات قدیمی در آفریقا محدود نمی شود.

در واقع چالش های ناشی از قاچاق جنایی، تروریسم، فقدان چشم اندازی روشن برای جوانان، انتقال پیچیده سیاسی و دولت های شکست خورده در این قاره همواره وجود دارد.

کشورهای آفریقایی باید با غلبه بر کمبودها و ناتوانایی های خود در زمینه های مختلف راه را برای عبور از بحران هموار کنند.

ادامه چنین وضعیتی به همراه تقاضای کمک از کشورهای خارجی وابستگی و در نتیجه تسلط  این کشورها را بر آفریقا افزایش می دهد و بر تجزیه  شدن آن منجر می شود.

در حال حاضر چنین وضعیتی در غرب آفریقا به دلیل آسیب کشورهای این منطقه از یک بحران 20 ساله می باشد.

از سوی دیگر، نیجریه به عنوان غول جمعیتی و اقتصادی در قاره افریقا از ایفای نقش اصلی و حائز اهمیت خود در منطقه خودداری می کند.

سران آفریقایی به جای پیشرفت درروند منطقی سازمانهای منطقه و  انسجام  سیاسی و اقتصادی جوامع فرانسوی، بریتانیایی و پرتغالی، تنها زمینه رقابت را فراهم می کنند.

بحران  مالی از سال 2012 راهی برای ایجاد یک نهاد ژئوپولیتیک جدید موسوم به کشورهای گروه 5 ساحل باز کرده است. 

تشکیل گروه پنج برای ساحل بستری مناسب برای گفتگو میان کشورهای عضو جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا (Cédéao) و کشورهای غیر عضو مانند موریتانی، چاد و کامرون فراهم می کند. 

دلایل نفوذ فرانسه در آفریقا

مشکلات نیجریه، هراس غنا، بی ثباتی سیاسی و امنیتی در ساحل عاج وضعف اقتصادی کشورهای دیگر منطقه زمینه نفوذ فرانسه و دیگر کشورهای اروپایی را امکان پذیر کرده و دامنه مشکلات را افزایش می دهد.

تعهدات فرانسه و اروپا از سال 2012 در ساحل در زمینه نظامی و امنیتی حائز اهمیت و سودمند است.

دیدگاه های جدید اعضای ائتلاف «برای ساحل» می تواند به پیشرفت در این کشورها در صورت ایجاد تحولات عمیق در خط مشی سیاسی و عملکرد دولتها، کمک کند.

بدین ترتیب، میلیون ها جوان جویای کار و زندگی بهتر می توانند به جای مهاجرت به اروپا گزینه عزیمت به دیگر کشورهای آفریقا را انتخاب کنند.

شایان ذکر است، مشکلات ساحل از غرب آفریقا و البته از آفریقا جدا و مستثنی نبوده ونفوذ مجدد استعمار، چشم انداز روشن آینده در این منطقه را نابود خواهد کرد.116/110

بیشتر بخوانید:

نشست گروه پنج ساحل در باماکو برگزار می شود