براساس نتایج اعلام شده، «گوستاوو پترو» سناتور فعلی و شهردار سابق بوگوتا، پایتخت کلمبیا، در این انتخابات 50.47 درصد آرا را در مقابل 47.27 درصد آرا «رودولفو هرناندز» به دست آورد و به پیروزی رسید.
پترو در نخستین واکنش پس از اعلام نتایج، این رخداد را یک «پیروزی مهم و تاریخی» برای مردم کلمبیا خواند.
دور نخست انتخابات ریاست جمهوری کلمبیا، 29 می برگزار شد و «گوستاوو پترو» نماینده حزب «پیمان تاریخی» و «رودولفو هرناندز» نامزد «اتحادیه رهبران مبارزه با فساد» به ترتیب با کسب 40.34 درصد و 28.17 درصد آرا به دور دوم انتخابات راه یافتند.
پیروزی «گوستاوو پترو» نامزد چپ گرا برای کلمبیا را می توان آغاز دوره جدیدی را در حیات سیاسی این کشور دانست، زیرا برای نخستین بار قدرت از راستگرایان به جناح چپ منتقل می شود. پترو وعده داده است که نظام اقتصادی کلمبیا را متحول و برنامه های اجتماعی متفاوتی را اجرا خواهد کرد.
وی برنامه پیشنهادی خود را حول 35 موضوع و با بیش از 100 محور کاری در پنج محور امنیت، عدالت، اقتصاد، محیط زیست و بخش سلامت ارائه کرده است.
اکنون پترو درحالی مسند قدرت را در کلمبیا به دست خواهد گرفت که این کشور با مشکلات بسیاری در بخش های مختلف سیاسی، اجتماعی و اقتصادی روبه رو است.
پترو در بخش اقتصادی وعده اصلاح نظام مالیاتی، بازنشستگی و اصلاحات ارضی را داده است. وی همچنین مدافع جدی انرژی های پاک و تجدید پذیر همچون هیدروژن سبز بوده و معتقد است کلمبیا از توانایی برای رهبری منطقه در این حوزه برخوردار است.
از این رو مطرح کردن موضوعی چون ممنوعیت پروژههای جدید نفتی از سوی او، برخی سرمایه گذاران را وحشت زده کرده است؛ اگرچه پترو اطمینان داده که به قراردادهای کنونی پایبند خواهد ماند.
در بخش سیاست خارجی، کلمبیا یکی از متحدان آمریکا در منطقه محسوب می شد. رییس جمهوری منتخب کلمبیا اعلام کرده که در روابط تجاری میان دو کشور تغییراتی ایجاد خواهد کرد و همکاری بوگوتا - واشنگتن در مبارزه با مواد مخدر به کلی تغییر داده خواهد شد. وی همچنین خواهان تجدید نظر در توافق بازرگانی دوجانبه بین کلمبیا و آمریکا است.
از سوی دیگر روی کارآمدن چپگرایان در کلمبیا به معنای فراهم شدن شرایط مساعدتری برای تقویت ابزارهای همگرایی منطقه ای آمریکای لاتین همچون جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب خواهد بود.
به نظر می رسد پترو همچنین در روابط این کشور با کشورهای چپگرای منطقه به ویژه ونزوئلا تغییراتی ایجاد کند. چنانکه وی اعلام کرده بود در صورت پیروزی در انتخابات، روابط رسمی با ونزوئلا را برای نخستین بار از سال 2010 از سر خواهد گرفت.
پترو همچنین یکی از اعضای سابق جنبش چریکی ام 19 است که توسط عوامل ارتش کلمبیا شکنجه شده بود. به نظر می رسد با پیروزی وی، مقامات ارشد نیروهای مسلح کلمبیا نیز باید آماده تغییر باشند.
«حسین السید» کارشناس سیاسی در این زمینه می گوید: "مردم کلمبیا در این انتخابات به تغییر رای دادند تا به وضعیتی که رکود اقتصادی شدید، افزایش جرم و جنایت و بیداد کرونا از شاخصه های آن بود، پایان دهند."
به هر حال، به نظر می رسد به قدرت رسیدن «گوستاوو پترو» چپگرا در کلمبیا، کشوری که دهها سال تحت تسلط طرفداران آمریکا قرار داشت، زلزله ای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در این کشور ایجاد کند که تاثیرات آن از مرزهای کلمبیا نیز فراتر خواهد رفت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
117