معترضان با زیر سوال بردن نتایج دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه، نامزدهای راه یافته به دور دوم را نالایق و باکارآمد می دانند و معتقدند آنان به هیچ وجه در حد ریاست جهوری این کشور نیستند.
دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه 10 آوریل برگزار شد و براساس نتایج رسمی اعلام شده «امانوئل مکرون»، رئیس جمهوری کنونی و «مارین لوپن» نامزد حزب راست تندرو «مجمع ملی» فرانسه به ترتیب با کسب 27.84 درصد آرا و 23.15 درصد آرا، به دور دوم انتخابات ریاست جمهوری راه یافتند.
این درحالی بود که میزان مشارکت شهروندان فرانسوی نیز در این انتخابات پایین گزارش شده است. بر اساس آمار وزارت کشور فرانسه، نرخ مشارکت در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری 25.48 درصد بوده است که کاهشی محسوس را نسبت به دوره قبل نشان می دهد.
بر اساس تحلیلی که موسسه نظرسنجی Ifop-Fiducial برای شبکه های تلویزیونی فرانسه انجام داده است، دور اول انتخابات فرانسه با بی علاقگی رای دهندگان همراه بود به طوری که میزان مشارکت در دور اول انتخابات، پایین ترین میزان در 20 سال گذشته فرانسه بود است.
اکنون در حالی قرار است دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در 24 آوریل برگزار شود که موج اعتراضات سیاسی و اجتماعی در فرانسه بالا گرفته است. اگرچه اعتراضات اجتماعی در فرانسه از سال 2018 و در اعتراض به گرانی قیمت سوخت و افزایش مالیات آغاز شد، اما بی توجهی مکرون به خواست مردم، اعتراضات را شدت بخشید. این اعتراضات هم در نهایت به شکل گیری جنبش جلیقه زردها انجامید.
اکنون نیز معترضان فرانسوی شامل جلیقه زردها، سازمانهای ضد فاشیستی، انجمنهای مهاجر و بسیاری از اتحادیه های کارگری به خیابان های آمده اند تا راهیابی امانوئل مکرون و مارین لوپن را به دور دوم انتخابات محکوم می کنند. از نظر آنها، هیچ کدام از این نامزدها نمی توانند بر مشکلات کنونی فرانسه غلبه کنند.
مکرون از نظر سیاسی، افزایش سطح زندگی در فرانسه و اروپا، تقویت پایه های اقتصاد، افزایش سن قانونی بازنشستگی به 65 سال، افزایش کمکهای اجتماعی و کاهش میزان مالیات بر ارث را وعده داده است؛ وعده هایی که برای قشر زیادی از مردم این کشور، قابل پذیرش و باور نیست.
آنها منتقد عملکرد 5 ساله مکرون به ویژه در بعد اقتصادی هستند و اکنون نیز وعده های وی را حقیقی نمی دانند. از نظر معترضین، تناقض بسیاری میان سخنرانیها و اقدامات مکرون وجود دارد.
از سوی دیگر، لوپن نیز سیاست هایش مورد تایید بسیاری از شهروندان فرانسه نیست. موضعگیری های اسلام هراسانه و ضد حجاب وی، وعده اخراج سیستماتیک مهاجران غیرقانونی و همچنین، طرفداری وی از سیاست های روسیه سبب شده تا شهروندان فرانسوی، لوپن را نیز برای سمت ریاست جمهوری، مناسب ندادند .
بسیاری از فعالان سابق جنبش جلیقه زردها نیز با زیرسوال بردن تبلیغات احزاب اصلی سیاسی این انتخابات ،معتقدند سیاستمداران پاریس به توده ها اهمیت نمی دهند.
«ماگالی دلا سودا» کارشناس علوم سیاسی می گوید: مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری به خشم مردم علیه سیاستمداران دامن زده است. در واقع شکاف بزرگی بین اولویت های معترضان با موضوعات مورد علاقه احزاب سیاسی و رسانه ها وجود دارد. افزایش قیمت انرژی ،مواد غذایی و افزایش شکاف طبقاتی در این کشور با جنگ شروع نشده است.
به هر حال، روزهای پیش رو، روزهای سرنوشت سازی درآینده سیاسی فرانسه وحتی سپهر سیاسی اتحادیه اروپا است. با این حال، به نظر می رسد موج نارضایتی های روبه افزایش، انتخابات 26 آوریل را سخت کرده است و بیم تحریم انتخابات و پایین آمدن دوباره میزان مشارکت، بیش از پیش افزایش یافته است. هرچند براساس نظرسنجیهای جدید، احتمال پیروزی مکرون زیاد است اما تقابل وعده ها و کارنامه وی، میتواند دردسرهای جدیدی برای رئیس جمهوری فرانسه به همراه آورد.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
112
بیشتر بخوانید:
تظاهرات مردم فرانسه با شعار «نه مکرون، نه لوپن»
نظرسنجی: انگلیسی ها خواهان پیروزی مکرون در انتخابات فرانسه هستند
فرانسه 6 دیپلمات روس را «عنصر نامطلوب» اعلام کرد
پایان دور نخست انتخابات فرانسه؛ راهیابی مکرون و لوپن به دور دوم
پیشتازی ماکرون و لوپن در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه
اعلام آمار اولیه مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه در سال 2022
آغاز انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه
تظاهرات ضد ماکرون در آستانه انتخابات ریاست جمهوری فرانسه
یک روز تا انتخابات فرانسه؛ چه کسی وارد کاخ الیزه میشود؟