این نخستین بار نیست که جنگندههای اسرائیلی مناطق مختلف سوریه را هدف حمله قرار میدهند، بلکه تنها در یک ماه گذشته این دومین بار است که این اقدام غیرقانونی انجام شده است. سوال این است که علل این اقدامهای رژیم اسرائیل چیست؟
نخستین دلیل این اقدام جنگندههای اسرائیلی، ممانعت از تداوم تغییر موازنه قدرت در داخل سوریه به نفع نظام این کشور است. اسرائیل از جمله بازیگرانی است که وقوع و تداوم جنگ تروریستی در داخل سوریه را در راستای منافع خود میدانست، زیرا از یک سو بدون اینکه هزینهای متحمل شود، شاهد درگیر شدن ارتش سوریه به عنوان یکی از مهمترین بازیگران عضو محور مقاومت با تروریستها بود و از سوی دیگر شاهد جنگ نیابتی عربستان با جمهوری اسلامی ایران به خصوص در داخل سوریه بود. بنابراین، رژیم صهیونیستی از پیروزیهای مداوم ارتش و متحدان نظام سوریه مقابل تروریستها رضایت ندارد و با حملههای موشکی گاه و بیگاه سعی دارد به تروریستها کمک کند.
دومین دلیل این اقدام اسرائیل، مواجهه نظامی با جمهوری اسلامی ایران است. اسرائیل تاکنون تلاش زیادی انجام داد تا آمریکا را برای حمله نظامی به ایران متقاعد کند، اما این تلاشها نتیجه نداشته است زیرا آمریکا از توان دفاعی و بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران آگاه است.
از اینرو، اسرائیل سعی دارد در سوریه نوعی مواجهه نظامی با جمهوری اسلامی ایران داشته باشد و توان دفاعی و بازدارندگی آنرا محک بزند. به نظر میرسد که اسرائیل به خوبی به توانمندی دفاعی و موشکی جمهوری اسلامی ایران پی برده است، زیرا پیش از این اغلب موشکهایی که به سمت مواضع جمهوری اسلامی ایران در سوریه شلیک شده، رهگیری و منهده شده بود. در حمله شب گذشته به فرودگاه دمشق نیز پدافند هوایی سوریه اغلب موشکها را در آسمان منهدم کرد و کمترین خسارت را متحمل شده است.
دلیل سوم این است که اساساً یکی از شاخصههای رژیم صهیونیستی، جنگطلبی است. رژیم صهیونیستی با ایجاد جنگ منافع خود را تعقیب میکند، اما اکنون شرایط ارتش این رژیم به گونهای است که توان ورود به یک جنگ دیگر را ندارد.
در همین راستا، سرلشکر «اسحاق بریک» افسر بلندپایه ارتش رژیم صهیونیستی که به تازگی نیز بازنشسته شده، با بیان اینکه شرایط ارتش بسیار اسفناک است، اذعان کرد که ارتش تل آویو در انتقال سریع نیروها به میدان نبرد مشکلات زیادی دارد و فاقد توانایی ورود به جنگ جدیدی است.
علاوه بر این، فروپاشی کابینه نتانیاهو که در اثر اختلافهای درونی رخ داد و چالشهای اقتصادی که سبب شکلگیری تظاهرات جلیقهزردها در سرزمینهای اشغالی شد، گویای این است که رژیم صهیونیستی به لحاظ سیاسی و اقتصادی نیز آمادگی ورود به جنگی جدید را ندارد.
از این رو، این رژیم با حملههای کوتاه مدت مکرر به سوریه هم سعی دارد افکار عمومی را از چالشهای درونی خود منحرف سازد و هم سعی دارد تلویحاً توانمندی نظامیاش را نشان دهد؛ توانمندی که اکنون آشکار شده است که در وضعیت نامطلوبی قرار دارد.
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
حمله جنگنده های رژیم صهیونیستی به فرودگاه دمشق