ظریف در سخنان خود با اشاره به این نکته که این مسیر سختیها و دشواریهایی را نیز خواهد داشت بر لزوم توجه به دیپلماسی در کنار امکانات و قدرت نظامی تاکید کرد و افزود: این دو لازم و ملزوم هم هستند و ایران با استفاده همزمان توانست اهداف خود را به خوبی پیش ببرد.
ظریف: قدرت میدانی و دیپلماسی لازم و ملزوم یکدیگرند
تحولات منطقه در دو دهه اخیر نشان داد، سیاست مستقل ایران ظرفیت های تازه ای را بوجود آورده است که فراتر از اراده قدرت های جهانی است.
ایران در این عرصه بعنوان کنشگری موثر در جهت مقابله با بحران های منطقه ای، از جمله در سوریه، عراق و لبنان؛ نقش ژئوپلیتیک خود را در منطقه تثبیت کرد.
این نقش آفرینی با استفاده از استقلال سیاسی در کنار موقعیت ویژه جغرافیایی زمینه مناسبی را برای تقویت تعاملات سیاسی ایران در قالب چندجانبه گرایی فراهم ساخت.
همکاری راهبردی ایران؛ روسیه و ترکیه در روند مذاکرات آستانه برای توقف جنگ در سوریه و مهار داعش و ایجاد ثبات و امنیت در منطقه محصول همین نقش آفرینی بوده است.
امروز برغم کارشکنی های آمریکا و ضدیت عربستان و رژیم صهیونیستی با نقش منطقه ای ایران؛ تحولات در منطقه به سمت حل بحران در قالب چند جانبه گرایی پیش می رود؛ که یک موفقیت در زمینه همگرایی امنیتی در منطقه بشمار می رود. ناظران سیاسی این تغییر را عامل مهمی در ایجاد توازن در مقابل یکجانبه گرایی آمریکا می دانند.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیاناتی به مناسبت ۱۳ آبان؛ روز ملی مبارزه با استکبار خاطرنشان کردند: "امروز تنها کشوری که آمریکا کوچکترین نقشی در تصمیمات آن ندارد، جمهوری اسلامی ایران است و این، به معنای شکست آمریکا است."
تحرکاتی همچون برگزاری کنفرانس ورشو از سوی آمریکا نشان می دهد که آمریکا برای سرپوش گذاشتن بر این شکست سعی دارد به نوعی از یکجانبه گرایی فاصله گرفته و فشار بر ایران را از مسیر ایجاد ائتلاف علیه ایران دنبال کند؛ اما این سیاست نیز به دلایل مختلف شکست خورده است.
وزیر خارجه ایران در این خصوص در همایش تهران گفت؛ آنچه آمریکا در برجام از دست داد و یک شکست راهبردی برایش بود، از دست دادن شش قطعنامه شورای امنیت علیه ایران است.
آمریکا چهار بار تلاش کرد در شورای امنیت در طی یک سال این شکست را بازسازی کند اما باز هم شکست خورد. آنها به لهستان رفتند اما آنجا هم شکست خوردند و باز هم تلاش خواهند کرد؛ این نشان دهنده اهمیت چند جانبه گرایی است.
«کیهان برزگر»، کارشناس روابط بین الملل در این باره می گوید:
"تمرکز براستراتژی «نگاه به درون» (looking inward)، علاوه بر سیاست های توسعه اقتصادی درتقویت قدرت نظامی-امنیتی کشورها اهمیت بیشتری می یابد."
از نگاه این کارشناس مسایل سیاسی، کارآمدترین راهبرد سیاست خارجی برای توسعه اقتصادی و تولید امنیت، گرایش به «دو و چندجانبه گرایی» منطقه ای با تکیه بر منابع مستقل قدرت ملی است.
در یک نگاه وسیع تر باید گفت، قدرت و اقتدار و هیمنه آمریکا در دنیا، رو به افول و زوال است و آمریکای امروز به مراتب ضعیف تر از آمریکای چهار دهه قبل است.
با این حال با توجه به اهداف آمریکا از احیای تحریم های اقتصادی و فشارهای سیاسی علیه ایران، تمرکز بر چند جانبه گرایی در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و امنیتی به یک ضرورت تبدیل شده وازاهمیتی راهبردی برخوردار است.
135/116
نویسند : نسرین خویی
بیشتر بخوانید:
ظریف: آمریکا با تحریم ایران به اهداف خود نمیرسد+ ویدئو
ظریف: آمریکا با اقدامهای ایران در بنبست قرار گرفتهاست