ایران پرس: وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد، جمهوری اسلامی در ضرورت احترام به تمامیت ارضی ایران با هیچ طرفی تعارف ندارد.

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امورخارجه شنبه شب در واکنش به بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس و ادعاهای مطرح شده در آن بیانیه نسبت به جزایر سه گانه بوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ در توئیتی نوشت: "جزایر سه گانه بوموسی، تنب کوچک و تنب بزرگ در خلیج فارس، اجزای جدایی‌ناپذیر خاک پاک ایران است و به این مام میهن تعلق ابدی دارند."

در بیانیه مشترک چین و شورای همکاری خلیج فارس در چهار بند به مسائل مربوط به ایران اشاره شده که در یکی از  این بندها ( بند 12 ) آمده است : رهبران از تمامی تلاش‌های مسالمت‌آمیز شامل ابتکارها، پیشنهاد‌های امارات برای رسیدن به راهکار صلح آمیز برای حل مسئله سه جزیره تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی، از راه مذاکرات ۲جانبه بر مبنای قوانین بین‌المللی حمایت می‌کنند.

این اقدام "شی جین‌ پینگ" رییس‌جمهوری چین می تواند به نوعی نشان دهنده موضع و سیاست بی سابقه این کشور در حوزه خلیج فارس ارزیابی شود چرا که پکن تاکنون در سیاست های اعلامی خود از ورود به موضوعات مناقشه‌انگیز بین سایر کشورها از جمله در غرب آسیا خودداری می‌کرد؛ به همین دلیل همراهی صریح با مواضع ضد ایرانی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس یک موضع غیرمعمول و البته تکرار سیاست شکست خورده ایران هراسی است.

رژیم های عربی معمولا در چنین نشست هایی، بحث مالکیت ادعایی امارات بر این جزایر را مطرح و دور باطل اتهام زنی علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار می کنند.

 چین و اعضای شورای همکاری خلیج فارس در شرایطی این بیانیه را امضا کرده‌ اند که جمهوری اسلامی ایران همواره این جزایر سه‌گانه را جز جدایی ناپذیر از خاک ایران و ادعاهای امارات متحده عربی در مورد این سه جزیره را مردود و غیرقابل مذاکره دانسته است.

این در حالی است که اسناد معتبر نیز تعلق جزایر سه‌ گانه فوق‌الذکر به ایران را ثابت می کند؛ به عنوان مثال در ﻧﻘﺸﻪ ﻧﯿﺮوی درﯾﺎﯾﯽ ﺑﺮﯾﺘﺎﻧﯿﺎ در ﺳﺎل 1881، ﻧﻘﺸﻪ وزارت درﯾﺎداری ﺑﺮﯾﺘﺎﻧﯿﺎ در ﺳﺎل 1863 و همچنین ﻧﻘﺸﻪ اﯾﺮان ﺗﻬﯿﻪ ﺷﺪه ﺗﻮﺳﻂ وزارت ﺟﻨﮓ ﺑﺮﯾﺘﺎﻧﯿﺎ در ﺳﺎل 1886، این جزایر به رﻧﮓ ﺳﺮزﻣﯿﻦ اﯾﺮان رﻧﮓ آﻣﯿﺰی ﺷﺪه که نمونه هایی از اسناد بین المللی موجود است و حاکمیت ایران بر این جزایر را نشان می دهد. 

اما در توضیح اینکه چرا رئیس جمهوری چین در این ادعای ضد ایرانی با اعضای شورای همکاری خلیج فارس همراهی کرده است، شاید انگیزه های اقتصادی پکن از همه برجسته تر باشد؛ چین رویکردی اقتصاد محور و مبتنی بر سود حداکثری را با کشورهای عرب جنوب خلیج فارس دنبال می کند؛ امضای قرارداد گازی با قطر و همچنین امضای تفاهم‌نامه استراتژیک با عربستان، می تواند از مصداق‌های این سیاست‌ تلقی شود.

"حسن بهشتی‌پور"  تحلیلگر مسائل بین‌الملل در این باره می گوید رابطه با کشورهای حاشیه خلیج فارس بخشی از برنامه‌های اقتصادی بلندپروازانه چین است که از سال ۲۰۱۳ شروع کرده و همچنان ادامه دارد.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

 112

 بیشتر بخوانید:

نیکزاد: بر سر تمامیت ارضی ایران با هیچ کشوری شوخی نداریم

حضور سفیر چین در وزارت خارجه/ نارضایتی شدید ایران از بیانیه مشترک چین و شورای همکاری

واکنش ایران به بیانیه مشترک چین و عربستان و ادعاهای مطرح شده

پاسخ ایران به اظهارات رئیس جمهوری چین در سفر به عربستان

برگزاری نشست سران کشورهای عربی و چین یک حادثه سرنوشت ساز در روابط دو طرف است