نمایندگانی از بیش از 70 کشور جهان و حدود دو هزار شرکت سرمایه گذاری از کشورهای مختلف در کنفرانس بازسازی عراق در کویت حضور دارند.
برگزاری نشست بازسازی عراق در کویت فرصتی برای تأکید تعهد جامعه جهانی نسبت به عراق است. این کنفرانس درشرایطی در حال برگزاری است که انتظارات از آن تجمیع کمک های مالی منابع مختلف بین المللی برای بازسازی عراق بویژه در مناطق جنگ زده، زمینه سازی برای ارایه راه حل ریشه ای در منازعات داخلی، نوسازی ظرفیت های ملی عراق، تقویت بافت اجتماعی، ایجاد توازن بین روند بازسازی و برنامه آشتی ملی و جذب سرمایه گذاری خارجی است.
در این چارچوب منابع عراقی نیز روز دوشنبه اعلام کردند که کشورشان برای بازسازی حداقل به 88 میلیارد و 200 میلیون دلار نیاز دارد.
خسارات وارد شده به عراق با تحرکات ائتلاف بین المللی به اصطلاح مبارزه با تروریسم
نکته قابل تامل آنکه ویرانگری های گسترده صورت گرفته درعراق تنها محدود به گروههای تروریستی - تکفیری نبوده است و تحرکات حامیان تروریستها در قالب ائتلاف بین المللی به اصطلاح مبارزه با تروریسم به سرکردگی آمریکا نیز خسارتهای گسترده ای را به عراق وارد کرده است.
در این زمینه به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، در ارزیابی جدید از سوی بانک جهانی و دولت بغداد، مشخص شد که تحرکات ائتلاف بین المللی به اصطلاح مبارزه با تروریسم به سرکردگی آمریکا با وارد آمدن خسارات زیادی به زیرساختهای عراق شامل مدارس، نیروگاهها، منازل و سایر زیرساختهای غیرنظامی در این کشور همراه بوده است.
ارزیابیهای جدید نشان میدهد که میزان خسارت ائتلاف نظامی مذکور به زیر ساختهای عراق 45 میلیارد دلار بوده است.
گروه تروریستی داعش و ائتلاف بین المللی به اصطلاح ضد تروریسم به سرکردگی آمریکا عامل اصلی ویرانی گسترده در عراق هستند.
تخریب و ناامنی، میراث دخالتهای آمریکا در عراق
شدت تخریبها در برخی از مناطق عراق به حدی بوده است که برخی از کارشناسان پیش بینی کردند، حداقل 10 سال برای بازسازی این مناطق نیاز هست.
ناامنی، تخریب زیرساختها و حضور گروههای مختلف تروریستی درعراق، میراث دخالتها و اشغالگری های آمریکا است.
داعش را نیز می توان یکی از پیچیده ترین گروههای تروریستی تلقی کرد.
داعش با ارتباطات آشکار و پنهان خود با اسرائیل و آمریکا و برخی از دولتهای مرتجع عرب نظیر عربستان، مناطق گسترده ای را در کشورهای مختلف به عرصه جنایات خود تبدیل کرد. گروههای تروریستی در واقع ابزار تخریبگری قدرتهای مداخله گر و سلطه جوی منطقه ای و بین المللی محسوب می شوند.
لزوم مشارکت صادقانه جامعه بین المللی برای بازسازی عراق
آمارهای اعلام شده نمایان گر عمق ویرانگری های گروههای تروریستی - تکفیری و حامیانشان در عراق است که این موضوع ضرورت تسریع در تلاشهای بین المللی برای کمک به مردم عراق برای بازسازی کشورشان را گوشزد می کند.
نکته قابل تامل در موضوع بازسازی عراق لزوم مشارکت صادقانه و نگاه غیرمشروط داشتن جامعه بین المللی به این موضوع است. در مساله بازسازی بسیار مهم است که این مساله به بهانه ای برای باج گیری از عراق تبدیل نشود.
این درحالی است عربستان سعودی، مشارکت در بازسازی عراق را به فاصله گرفتن از ایران و تحریم قطر مشروط کرده است. آمریکا و ترکیه نیز مواضع و ملاحظات خاص خود را در مورد بازسازی عراق دارند.
از جمله دیگر شروط بازسازی عراق از سوی دولتهای مداخله گر منوط کردن این کمکها به حاشیه راندن حشدالشعبی (نیروی بسیج مردمی عراق) ازعرصه سیاسی و دفاعی عراق است. چنین رویکردهایی به منزله کارشکنی در مسیر نقشه راه بین المللی محسوب می شود که کمک به توسعه اقتصادی عراق را در دستور کار خود دارد .
133/111
بیشتر بخوانید:
درخواست همکاری عراق از ایران برای کمک به بازسازی/ ویدئو
اینفوگرافی: چالش های بازسازی عراق پسا موصل
بازسازی موصل، چالش پیش روی دولت عراق+ ویدئو