این رویکرد در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور جنجالی آمریکا تقویت شده و دولت ترامپ قصد دارد گام های جدیدی در این زمینه بردارد.
در این راستا «ماریوش بلاسچاک» Mariusz Błaszczak وزیر دفاع لهستان بامداد شنبه 31 اوت در کنفرانس خبری مشترک با «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفت: واشنگتن و ورشو در مورد استقرار نیروهای جدید آمریکایی در شش منطقه لهستان توافق کرده و در مورد مکان هفتم نیز گفت وگویی هایی صورت گرفته است. بلاسچاک مدعی شد که روابط لهستان و ایالات متحده در زمان حاضر در بهترین برهه تاریخی قرار دارد.
این مساله با توجه به تبعیت کامل ورشو از واشنگن به ویژه در زمینه مسائل مرتبط با ناتو معنا پیدا می کند. لهستان به عنوان کشوری وسیع و مهم در شرق اروپا به همراه جمهوری های سه گانه بالتیک نقش مهمی در پیشبرد خواسته ها و اهداف آمریکا در ناتو داشته و در عین حال به دلیل وجود تهدیدات ادعایی از جانب روسیه خواهان حضور گسترده تر نظامی آمریکا در این کشورها هستند.
این رویکرد دولت راست گرای لهستان با استقبال واشنگتن مواجه شده و در این راستا آمریکا برای افزایش توانمندی نظامی ورشو علاوه بر جنگنده های اف 16 و سامانه موشکی پاتریوت حتی موشک های هوا به سطح با برد 1000 کیلومتر به لهستان فروخته است.
واشنگتن اکنون قصد دارد جنگنده های نسل پنجمی اف 35 را در اختیار لهستان قرار دهد. به گفته جان بولتون، لهستان شریک برجسته ایالات متحده و ناتو بوده و بیش از 2 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را برای مسائل دفاعی هزینه می کند.
با توجه به بروز اختلاف نظر جدی بین آمریکا و آلمان بر سر افزایش بودجه نظامی این کشور، مقامات ارشد آمریکایی از چندی قبل تهدید کرده بودند که نظامیان خود را از آلمان به لهستان انتقال خواهند داد.
«ریچارد گرنل» سفیر آمریکا در برلین در 9 اوت ضمن اشاره به عدم تمایل «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان برای افزایش هزینه های نظامی، هشدار داد که آمریکا نظامیان مستقر در آلمان را به لهستان منتقل می کند.
گرنل گفت: این مساله مایه تاسف است که شاهد باشیم مالیات دهندگان آمریکایی همچنان به پرداخت هزینه های 50 هزار نظامی آمریکایی در آلمان ادامه می دهند، ولی آلمانی ها مازاد بودجه خود را برای برنامه های داخلی هزینه می کنند.
به رغم هشدارهای مسکو درباره افزایش حضور نظامی آمریکا در کشورهای همسایه روسیه، ترامپ در ژوئن 2019 پیشنهاد افزایش دوهزار نفری نیروهای نظامی آمریکایی مستقر در لهستان را ارائه داد.
ترامپ گفت: آمریکا بیش از 50 هزار نیرو در آلمان دارد و ممکن است دوهزار نفر از آنها به لهستان فرستاده شوند.
وی مدعی شد، لهستان هزینه زیادی برای ساخت تأسیسات نظامی برای این نظامیان صرف خواهد کرد.
در آن هنگام وزیر دفاع لهستان نیز در پاسخ به این پیشنهاد اعلام کرد که لهستان شش پایگاه که بیشتر در مرزهای شرقی این کشور هستند را در اختیار نیروهای آمریکا قرار میدهد.
قبلا آمریکا در قالب گردان های چرخشی ناتو که تشکیل آنها در نشست سران این اتحادیه در سال 2016 به تصویب رسیده بود، هزار نیروی نظامی به لهستان اعزام کرده بود.
نهایتا در ژوئن 2019 واشنگتن و ورشو توافق نامه ای را امضا کردند که درآن استقرار هزار نیروی نظامی جدید آمریکا در لهستان پیشبینی شده است. با تحقق استقرار این نظامیان در لهستان، واشنگتن گام مهم دیگری در زمینه افزایش حضور نظامی و نفوذ هر چه ببیشتر در شرق اروپا و مجاور مرزهای غربی روسیه برخواهد داشت.
این مساله موجب ناخرسندی و نگرانی روسیه از اقدامات تحریک آمیز واشنگتن خواهد شد و اقدامات متقابل مسکو را در پی خواهد داشت. در مجموع اقدام آمریکا حاصلی جز افزایش تنش های نظامی در شرق اروپا نخواهد داشت.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
141/116
بیشتر بخوانید:
مخالفت ورشو با انتقال نیروهای آمریکایی از آلمان به لهستان؛ نافرمانی متحد نزدیک ترامپ/ تحلیل