ترامپ در راستای سیاست حمایت گرایی با اعمال تعرفههای تجاری جدید، عملا وارد جنگ تجاری گسترده ای با چین شده است.
هر چند پس از مذاکرات اخیر بین ترامپ و«شی جین پینگ» رئیس جمهوری چین در حاشیه نشست سران گروه 20 در آرژانتین بین این دو کشور آتش بس تجاری 90 روزه برقرار شد، اما رویدادهای اخیر نشان می دهد که واشنگتن نه فقط قصد مصالحه با پکن را ندارد، بلکه خواهان جلوگیری از توسعه و برتری تکنولوژیکی چین است.
درتحولی مهم در این زمینه پلیس کانادا روز شنبه 1 دسامبر به درخواست آمریکا، «منگ وانژو»Meng Wanzhou مدیرمالی و از اعضای هیات مدیره شرکت «هوآوی» Huawei را به بهانه اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران، بازداشت و اعلام کرد که قصد دارد وی را به آمریکا مسترد کند.این مساله واکنش شدید چین را برانگیخت.
چین به کانادا هشدار داد که آزاد نکردن مدیر ارشد هواوی عواقب زیادی در پی خواهد داشت.
کانادا منگ وانژو را به درخواست مقامات قضایی آمریکا دستگیر کرده و«جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا مدعی شده بود که هیچ انگیزه سیاسی در بازداشت وی وجود نداشته است. سرانجام دادگاه عالی کانادا روز سه شنبه منگ وانژو را با وثیقهای به ارزش 10 میلیون دلار آزاد کرد.
این مساله واکنش آشکار رئیس جمهور آمریکا را به دنبال داشت.
ترامپ دراین باره گفت: ممکن است که آزاد شدن مدیر مالی شرکت هوآوی چین بخشی از یک توافق تجاری گستردهتر با چین باشد.
این گفته ترامپ نشان می دهد که از دیدگاه وی، آزاد شدن مدیر مالی شرکت هواوی در قالب یک معامله بزرگ با پکن صورت گرفته که به احتمال قوی امتیازات بزرگی از جانب چین به آمریکا خواهد بود.
این در حالی است که تا قبل ازاین واشنگتن تلاش می کرد تا مساله بازداشت مدیر مالی هوآوی را بیارتباط با تنش تجاری با پکن نشان دهد.
در این زمینه «لاری کادلو» Larry Kudlow مدیر شورای اقتصاد ملی آمریکا گفته بود: ماجرای دستگیری مسئول شرکت هوآوی ارتباطی با گفتگوهای تجاری این کشور با چین ندارد.
اکنون با اظهارات ترامپ کاملا مشخص شده که بازداشت مدیرمالی هوآوی به عنوان یک برگ بازی در دست کاخ سفید برای مذاکرات تجاری آتی با پکن و فشار بیشتر بر چین مورد استفاده قرار گرفته است.
با این حال سابقه جنگ تجاری آمریکا و چین در ماههای اخیر نشان می دهد که چینی ها در مقابل هر اقدام آمریکا اقدامی متقابل صورت داده و حداقل امتیازها را به طرف آمریکایی داده اند.
ازسوی دیگر بازداشت منگ وانژو که با درخواست واشنگتن صورت گرفت نشان میدهد که هوآوی از این پس مسیر ناهمواری را برای فعالیتهای خود در آمریکای شمالی در پیش خواهد داشت.
برخورد آمریکا با این شرکت بدلیل نقض تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران میتوانست در شرایط عادی با اعمال محدودیت برای فعالیت آن درخاک آمریکا و یا حداکثر اخراج آن همراه شود، اما بازداشت مدیرمالی این شرکت و انتشار اخباری در باره برخورد شدید دستگاه قضایی آمریکا با منگ وانژو در صورت استرداد وی به آمریکا و احتمال حبس طولانی مدت وی نشان میدهد مساله شرکت هوآوی بسیار فراتر از نقض تحریمها علیه ایران است.
آمریکا از متحدان خود در اروپا و شرق آسیا خواسته بود تا از ادامه همکاری با شرکت هواوی خودداری کنند.
فشاری که تا حدودی جواب داده و تاکنون برخی از آنها به تبعیت از واشنگتن، فعالیت این شرکت چینی را در کشورهای خود منع کردهاند.
بدین ترتیب بازداشت مدیر مالی هواوی بیش از اینکه به دلیل تحریم آمریکا باشد، در راستای ایجاد محدودیت برای پیشرفت تکنولوژیکی چین و نیز کسب امتیاز در جنگ تجاری آمریکا و چین صورت گرفته است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
کانادا مدیر ارشد «هوآوی» را به ظنِ نقض تحریمهای ایران بازداشت کرد
مقابله بهمثل چین؛ دیپلمات پیشین کانادا بازداشت شد