«نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا با اعلام خبر امضای 12 قرارداد همکاری مشترک با روسیه به مدت 10 سال در زمینه های مالی، انرژی، نظامی، غذایی و بهداشت، آن را رویدادی تاریخی در عصر جدید روابط راهبردی مسکو و کاراکاس به سوی ساختن جهانی چند قطبی دانست.
رئیس جمهور ونزوئلا در اختتامیه کمیسیون بین دولتی روسیه و ونزوئلا در سطح سران گفت: "این نشست یکی از بهترین جلسات کمیسیون برای پیشبرد برنامه همکاری مشترک تا سال 2031 بوده است."
روسیه به عنوان یکی از حامیان مهم بین المللی ونزوئلا، همواره بر حمایت از دولت چپگرای نیکلاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا تاکید کرده و انواع کمک ها از کمک های اقتصادی و نظامی را در اختیار این کشور قرار داده است.
ونزوئلا و روسیه در مسیر گسترش روابط دوجانبه
در عین حال ونزوئلا و روسیه در سال های اخیر روند توسعه روابط دو جانبه را در عرصه های مختلف در پیش گرفته اند. این امر به ویژه پس از تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا که مشکلات زیادی را برای کاراکاس موجب شده، سرعتی دو چندان یافته است.
ونزوئلا در دو سال اخیر سختترین شرایط سیاسی و اقتصادی چند دهه گذشته خود را تجربه کرده است.
به ویژه پس از همه گیری ویروس کرونا و بیماری کووید- 19 در ونزوئلا، مادورو خواهان کمک های مسکو برای مقابله با این بیماری مرگبار شده است. مادورو با قدردانی از تامین واکسن روسی «اسپوتنیک وی» برای ونزوئلا تاکید کرده که مردم این کشور به این واکسن به طور رایگان دسترسی دارند.
روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب آمریکا، بارها مخالفت صریح خود را با رویکرد و اقدامات آمریکا علیه ونزوئلا اعلام کرده و بر حمایت از دولت و رئیس جمهور قانونی این کشور تاکید کرده است. در حالی که واشنگتن اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا وسرنگونی نیکلاس مادورو تشدید کرده است.
آمریکا بر حمایت آشکار از «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان ونزوئلا که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده و بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو باهدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.
«آلنا دوهان» گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور تدابیر یکجانبه اعمال فشار و حقوق بشر با محکوم کردن تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ونزوئلا می گوید: "تدابیر یکجانبه تنها زمانی قانونی هستند که مجوز شورای امنیت سازمان ملل را داشته باشند و به عنوان اقدامات متقابل اعمال شوند، وظایف کشورها را نقض نکنند و حقوق بشر اساسی را نقض نکنند."
در عین حال ونزوئلا و روسیه بارها مخالفت خود را با سیاست ها و اقدامات یکجانبه گرایانه آمریکا که در دوره «دونالد ترامپ» سرلوحه سیاست خارجی آمریکا قرار داشت اعلام کرده و خواهان استقرار چند جانبه گرایی به عنوان الگوی نظام بین المللی هستند.
در واقع ونزوئلا عرصه دیگری از رویارویی روسیه و آمریکا است.
در حالی که رویکرد واشنگتن هم چنان بر تلاش برای سرنگونی دولت مستقل وضد سلطه ونزوئلا استوار است و هم چنان از خوان گوایدو سر کرده مخالفان حمایت می کند اما مسکو سیاست خود را برحمایت از مادورو و نیز گسترش روابط با دولت چپگرای ونزوئلا قرار داده است.
«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا که در ابتدا مدعی بود که به جای همراهی آشکار با مخالفان و حمایت از خوان گوایدو، به دنبال مذاکره و برقراری روابط با دولت مادورو است، اما با به رسمیت شناختن دوباره گوایدو به عنوان سرکرده مخالفان ونزوئلا و تماس تلفنی وزیرخارجه آمریکا با او حرکت در همان مسیر ناکام دولت ترامپ را تداوم بخشیده است.
در حالی که روسیه بارها به آمریکا درباره ادامه سیاست کنونی خود در قبال ونزوئلا هشدار داده و آن را از هر گونه اقدامی در مسیر براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور برحذر داشته است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117
بیشتر بخوانید:
تاکید ونزوئلا بر ترک ذهنیت استعماری از سوی اتحادیه اروپا