اعتراضات در الجزایر از چند هفته گذشته و با اعلام رسمی نامزدی «عبدالعزیز بوتفلیقه» رئیس جمهوری کنونی این کشور برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری الجزایر برای پنجمین دوره متوالی آغاز شده است و طی روزهای گذشته ابعاد وسیع تری یافته است.
بوتفلیقه 82 ساله، ازسال 1999 میلادی وطی چهار دوره متوالی رئیس جمهوری الجزایر بوده است و اکنون برای پنجمین بار نامزدی خود را برای حضور در انتخابات اعلام کرده و انجام اصلاحات لازم در ساختار سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این کشور را وعده داده است.
اگر چه برخی از سیاسیون الجزایر از جمله ائتلاف حاکم بر الجزایر به شدت از نامزدی «بوتفلیقه» در انتخابات آتی این کشور حمایت می کند و امنیت کنونی الجزایر پس از درگیری های سخت در دهه 90 که به کشته شدن حدود 200 هزار نفر منجر شد را مرهون تلاش ها، طرح آشتی ملی وی می دانند، اما بسیاری از سیاسیون و روشنفکران نیز با حضور وی در انتخابات آینده مخالفند به طوری که چندی پیش بیش از صدها چهره برجسته سیاسی و روشنفکری الجزایر در نامه ای خواهان عدم شرکت وی در انتخابات آتی این کشور شدند.
مخالفان، بوتفلیقه را فاقد کارایی لازم در برهه کنونی این کشور دانسته و معترض سیاست های اقتصادی و سیاسی وی هستند.
روزنامه «الوطن»، تظاهرات هزاران شهروند الجزایری در اعتراض به پنجمین دور نامزدی «عبدالعزیر بوتفلیقه»، در انتخابات ریاست جمهوری آتی را «نقطه عطف تاریخی» و «فصل جدیدی از دفتر سرنوشت سیاسی مردم این کشور»، توصیف کرد.
معترضان ضمن حمایت از «رشید نکاز»، رقیب بوتفلیقه در انتخابات ریاست جمهوری آتی الجزایر خواستار انجام اصلاحات در این کشور هستند.
این در حالی است که نیروهای امنیتی الجزایر با توسل به خشونت سعی کرده اند مانع از شکلگیری تظاهرات شوند اما به دلیل حضور گسترده مردم دراعتراضات، آنها تاکنون موفق به مهار مخالفان در خیابان ها نشده اند.
از این رو «احمد اویحیی» نخست وزیر الجزایر تهدید کرده است که با هر تجمع غیرقانونی در خیابانها برخورد شدید می شود.
چالش های سیاسی و اقتصادی دولت الجزایر
بحران سیاسی کنونی در الجزایر، در حالی است که این کشورمدتهاست با بحران اقتصادی و سیاسی رو به رو است.
کاهش درآمدهای نفتی و وابستگی این کشور به نفت سبب افزایش مشکلات اقتصادی، بیکاری و تورم در این کشور شده است.
از سوی دیگر انجام برخی از اصلاحات، افزایش مالیات ها و کاهش خدمات بیمه ای سبب وخیم تر شدن شرایط اقتصادی برای بسیاری از شهروندان این کشور شده است.
در بعد سیاسی و اجتماعی نیز نبود آزادی های اجتماعی و مدنی همچنین ادامه برقراری وضعیت فوق العاده در این کشور طی دو دهه گذشته سبب شده تا اکنون معترضان به بهانه اعتراض به نامزدی بوتفلیقه به خیابان ها بیایند.
حزب «پیشتازان آزادی» با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: تنها راه خروج کشور از بحران کنونی، انصراف بوتفلیقه از نامزدی انتخابات است و این، ضرورتی ملی برای حفظ ثبات و امنیت کشور محسوب می شود.
اعتراضات کنونی، در الجزایر را بزرگترین تجمع اعتراضی پس از اعتراضات مردمی چند سال گذشته در کشورهای شمال آفریقا دانسته اند.
به طوری که نخست وزیر الجزایر با انتقاد از اعتراضات داخلی به نامزدی «عبدالعزیز بوتفلیقه» برای انتخابات ریاست جمهوری این کشور، هشدار داد: ادامه این روند می تواند الجزایر را به سوی بحرانی مانند آنچه که در سوریه روی داد، سوق دهد.
به نظر می رسد، روزهای پیش رو روزهای پر تنش و سرنوشت سازی در آینده الجزایر خواهد بود.
نویسنده : آتوسا دینیاریان
135/116
بیشتر بخوانید:
درگیری میان معترضان الجزایری و پلیس؛ 10 نفر زخمی شدند
بحران انتخابات در الجزایر، بازداشت شماری از روزنامه نگاران در الجزیره
تنشهای انتخاباتی در الجزایر، درگیری موافقان و مخالفان بوتفلیقه در پارلمان