ایران پرس: چین و روسیه یک پل مرزی میان شهر "هایهی" و شهر "بلاگووشچنسک " بر روی رودخانه "آمور" که در چین به "هایلونگ جیانگ" معروف است افتتاح کردند. این پل می تواند ضمن آنکه مسیر انتقال کالاهای چینی به غرب روسیه را تا 1500 کیلیومتر کاهش دهد موجب ارتقا سطح روابط تجاری دو طرف به بیبش از یک میلیون تن در سال شود.

از دیدگاه ناظران سیاسی، گشایش این گذرگاه مرزی بیش از آنکه برای پکن و مسکو از نظر اقتصادی دارای اهمیت باشد از نظر سیاسی مهم تلقی می شود که از چند جنبه مهم است.

اول آنکه بیانگراتحاد روسیه و چین در برابر فشارهای غرب بخصوص بر مسکو است که پس از بحران اوکراین آمریکا تلاش کرده است با اعمال تحریمهای همه جانبه ضد روسیه، مسکو را وادار به تسلیم در برابر خواسته های غرب بویژه در مورد گسترش ناتو تا مرزهای روسیه کند.

دوم آنکه از دیدگاه محافل غربی، مسکو و پکن در عمل نشان می دهند که تعهد دو طرف به حمایت از یکدیگر در برابر فشارهای غرب ، توخالی و پوشالی نیست و عملا در حال تقویت مواضع خود در برابر زیاده خواهی های غرب هستند.

«استفان گیدی»، کارشناس مسایل سیاسی در این باره می گوید: 

غرب نباید روابط چین و روسیه را دست کم بگیرد. زیرا تصویر کلی در میان سیاستگذاران غربی این است که روابط پکن و مسکو فاقد دوام لازم است. اما تحولات اخیر نشان می دهد که دو طرف در حال حرکت به سمت ایجاد مشارکت راهبردی هستند که حاضرند بهای آنرا نیز در مقابله با غرب بپردازند.

با توجه به رقابتهایی که چین و روسیه در عرصه منطقه ای و بین المللی برای تقویت موقعیت خود دنبال می کنند حتی اندیشکده کارنگی در آمریکا نیز در احتمالات خود بعد از بحران اوکراین تصور نمی کرد چین به این اندازه به حمایتهای خود از روسیه ادامه و خود را در برابر غرب قرار دهد. از این دیدگاه اگر چه ممکن است چین در مورد ارسال تسلیحات به روسیه بیشتر احتیاط کند اما در مورد مسایل اقتصادی از مخالفتهای غرب ابایی ندارد .این بدان معنا است که چین با حمایتهای اقتصادی و تجاری از روسیه تمامی معادلات غرب  را در مورد میزان حمایت های پکن از مسکو به هم ریخته است .

"لارا هی" کارشناس مسایل بین المللی در آمریکا در این باره می گوید: 

اگر چه ممکن است چین در بحران اوکراین دست به حمایت نظامی از روسیه بزند که چندان جای تعجب ندارد اما میزان وفاداری پکن در مسایل اقتصادی و تجاری به مسکو مساله را بسیار پیچیده ترمی کند و این به معنای شراکت راهبردی دو طرف در برابر غرب است .

در هر حال، چین با حمایت از روسیه در بحران اوکراین در برابر غرب عملا نشان می دهد که می تواند در در برابر اتحادگرایی امریکا و اروپا اتحاد شرق را ایجاد کند که برای غرب بسیار نگران کننده خواهد بود زیرا یکی از اهداف اصلی امریکا از دامن زدن به بحران اوکراین تلاش برای جدا کردن چین روسیه بود تا با تضعیف موقعیت منطقه ای و جهانی انها، رقبای خود را از میدان بدر کنند که در عمل مسکو و پکن این رویای غرب را باطل کرده اند.

نویسنده: مجید وقاری

/ 114