ایران پرس: جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا روز شنبه طرح لغو کاهش مالیات از سوی لیز تراس نخست‌وزیر بریتانیا را اشتباه محض خواند و گفت که نگران است سیاست‌های مالی دیگر کشورها در بحبوحه تورم جهانی به آمریکا آسیب برساند.

انتقاد بایدن از تراس در نوع خود اقدامی غیر عادی از جانب رئیس جمهور آمریکا از تصمیمات مرتبط با سیاست داخلی بریتانبا به عنوان یکی از نزدیک ترین متحدان ایالات متحده محسوب می‌شود. اظهارات بایدن پس از هفته‌ها امتناع مقامات کاخ سفید از انتقاد از برنامه‌های نخست وزیر جدید بریتانیا بیان شد اگرچه آنها تأکید کرده بودند که پیامدهای اقتصادی تصمیمات تراس را از نزدیک زیر نظر دارند.

لیز تراس با وعده های بزرگی در زمینه بهبود وضعیت اقتصادی بریتانیا روی کار آمد .اما عملکرد دولت او به ویژه "کواسی کوارتنگ" وزیر دارایی که مغز متفکر طرح های اقتصادی دولت او محسوب می شد با شکست بزرگی مواجه شده و به همین دلیل تراس از کوارتنگ خواست تا استعفا دهد.

کواسی کوارتنگ در۲۳ سپتامبر برنامه اقتصادی دولت را که بزرگ‌ترین بسته کاهش مالیات در ۵۰ سال اخیر نامیده می‌شود ارائه کرده بود. در این برنامه او ۴۵درصد از مالیات میلیاردرها را حذف کرده و درصدد توسعه اقتصاد کشور بر پایه معیارهای بازار آزاد بود. اما در نتیجه این برنامه، ارزش پوند سقوط و میزان بدهی کشور شیب صعودی پیدا کرد. بانک مرکزی بریتانیا نیز از ترس جهش شاخص تورم اعلام کرد نرخ بهره بین بانکی را که با اقساط وام مسکن میلیون‌ها خانوار بریتانیایی ارتباط مستقیم دارد افزایش خواهد داد.

لیز تراس هفته پیش در اظهارنظری جنجال‌برانگیز که نشانگر شکاف در داخل دولت محافظه کار بریتانیا است، کوارتنگ را به عدم مشورت با اعضای کابینه درباره برنامه اقتصادی دولت متهم کرد. همین مساله سبب شد تراس پیش از سخنرانی در کنفرانس سالانه حزب حاکم محافظه‌کار، از جنجالی‌ترین بخش برنامه دولت خود عقب‌نشینی کرده و در توییتی بنوسید که صدای منتقدان دولت را شنیده است. با این حال چشم انداز بروز اعتراضات و اعتصاب های گسترده در بریتانیا موجب شده تا وضعیت سیاسی لیز تراس بیش از پیش در ابهام قرار گیرد.

در این راستا درخواست‌ها برای برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام در بریتانیا رو به افزایش است و بیش از ۵۰۰هزار شهروند این کشور طوماری را امضا کرده‌اند که درآن خواستار کناره‌گیری لیز تراس از مقام نخست‌وزیری و برگزاری انتخابات سراسری فوری شده‌اند.بدین ترتیب آینده سیاسی وی در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.

اکنون رئیس جمهور آمریکا نیز به عنوان متحد استراژیک بریتانیا هم صدا با مخالفان داخلی نخست وزیر بریتانیا به انتقاد آشکار از سیاست های اقتصادی لیز تراس پرداخته است. لبه تیز حمله بایدن متوجه تاثیرات نامطلوب طرح های اقتصادی دولت تراس به ویژه در زمینه کاهش مالیات ها است که به گمان تراس باعث افزایش سرمایه گذاری داخلی و رونق اقتصادی می شد .در حالی که واقعیت چیز دیگری است و نتیجه اجرای طرح های دولت تراس فقط کاهش ارزش پوند و افزایش بدهی ملی بریتانیا بوده است.

اکنون بایدن هر چند از تقویت دلار در برابر پوند به دلیل ارزنتر شدن واردات آمریکا خرسند است اما این امر موجب گران تر شدن صادرات آمریکا و در نتیجه کاهش توان صادراتی ایالات متحده خواهد شد. ضمن اینکه به گمان بایدن این سیاست ها و طرح ها موجب افزایش تورم در جهان خواهد شد.

 بایدن گفت: «نگران تقویت دلار نیست  که به نفع واردات آمریکا است، اما صادرات این کشور را به سایر نقاط جهان گران تر و سخت‌تر می کند.»وی با طرح این ادعا که اقتصاد آمریکا مثل فولاد قوی است، افزود: «من نگران بقیه جهان هستم. مشکل عدم رشد اقتصادی و سیاست نادرست در سایر کشورها است.» بایدن بدون اشاره مستقیم به نخست وزیر بریتانیاگفت: «تورم در سراسر جهان نتیجه بی تدبیری‌ها است.»

بدین ترتیب باید انتظار داشت که روابط واشنگتن و لندن که اکنون به دلیل موضع واحد دو کشور در قبال روسیه و جنگ اوکراین در وضعیت ظاهرا مناسبی بود اکنون به دلیل سیاست های نابخردانه لیز تراس دچار چالش شود.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116