«ولادیمیر نوروف» Vladimir Norov گفت: هرچند مسائل هند و پاکستان مربوط به این دو کشور است اما اعضای شانگهای نمی توانند نسبت به اوضاع فعلی کشمیر تحت کنترل هند بی تفاوت باشند.
وی افزود، سازمان همکاری شانگهای برای حل مسالمت آمیز تنش ها میان دهلی نو و اسلام آباد به تلاش های خود ادامه خواهد داد و به عنوان اعضای اصلی این سازمان برای تامین امنیت در منطقه، آماده کمک به حل مسائل است.
پیش ازاین هم، سازمان همکاری اسلامی ضمن ابراز نگرانی از لغو اختیارات ویژه منطقه کشمیر تحت کنترل هند از سوی دولت دهلی نو، خواستار حل اختلافات میان اسلام آباد و دهلی نو شده بود.
اعلام آمادگی سازمان همکاری شانگهای برای کمک به حل اختلافات هند و پاکستان در خصوص کشمیر که پس از لغو خود مختاری این منطقه بشدت تشدید شده است، نشانه ای از رویکرد این سازمان برای نقش آفرینی در مسائل ومناقشات منطقه ای برای توسعه نفوذ و اثر گذاری با هدف تقویت جایگاه سازمان همکاری شانگهای است.
سازمان همکاری شانگهای متشکل از روسیه، چین، تاجیکستان، قزاقستان، ازبکستان، هند، پاکستان به عنوان اعضای دائم و ایران، افغانستان و مغولستان به عنوان اعضای ناظر در سال های اخیر تلاش کرده موقعیت خود در ساختار های منطقه ای و بین المللی را تقویت کند و بر همین اساس علاوه بر اهداف دفاعی و امنیتی که راهبرد اولیه این سازمان بوده است، همکاری اقتصادی و سیاسی درون نهادی را نیز در دستور کار قرار داده است.
اهداف سازمان همکاری شانگهای برای میانجیگری میان دهلی نو و اسلام آباد
با توجه به عضویت هند و پاکستان در سازمان همکاری شانگهای دبیر کل این سازمان با اعلام آمادگی برای کمک به حل اختلافات این دو کشور دو هدف را دنبال می کند:
نخست آنکه چنانچه سازمان همکاری شانگهای بتواند از ظرفیت خود برای کاهش تنش بین هند و پاکستان استفاده کند و آنان به حل دیپلماتیک اختلافات دو جانبه رهنمون کند می تواند پتانسیل خود را برای نقش آفرینی در کمک به حل مناقشات منطقه ای به آزمون گذارد و در آینده با اعتماد به نفس بیشتری در این مسیر گام بردارد.
دوم آنکه هدف دبیر کل سازمان همکاری شانگهای از ارائه پیشنهاد کمک به حل اختلافات هند و پاکستان درباره کشمیر جلوگیری از تشدید تنش در روابط آنان و تاثیر آن بر همکاری دهلی نو و اسلام آباد در چارچوب رویکردها و تصمیمات این سازمان است که می تواند بر انسجام و همکاری در درون این نهاد منطقه ای تاثیر منفی گذارد.
البته باید توجه داشت که طرح چنین مسئله ای از سوی دبیر کل این سازمان می تواند با واکنش متفاوت هند و پاکستان مواجه شود که هر یک رویکرد خاصی در قبال پرونده کشمیر دارند.
پاکستان پس از لغو خود مختاری کشمیر بر تلاش های خود بر بین المللی کردن پرونده کشمیر افزوده است. مقامات دولت اسلام آباد امید دارند با بین المللی شدن پرونده کشمیر و جلب حمایت جهانی برای اتخاذ موضع در قبال تضییع حقوق مردم کشمیر؛ دولت هند را برای تغییر در تصمیم خود برای لغو خودمختاری این منطقه تحت فشار قرار دهد.
در مقابل اما هند بشدت با بین المللی شدن پرونده کشمیر مخالفت کرده واین ادعا را مطرح می کند که کشمیر مسئله ای داخلی است که نباید دیگر کشورها و بازیگران نظام بین الملل در آن مداخله کنند به همین دلیل است که پیش بینی می شود پیشنهاد دبیر کل سازمان همکاری شانگهای با دو واکنش متفاوت از سوی هند و پاکستان روبروشود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
139/116
بیشتر بخوانید:
حمایت دوباره نخست وزیر پاکستان از مردم کشمیر تحت کنترل هند
بحران کشمیر؛ مخالفت هند با میانجی گری کشور ثالث/ تحلیل
هند دخالت کشور ثالث در مساله کشمیر را رد کرد
تاکید بر مقابله با اقدامات هند درباره کشمیر