ایران پرس: «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه با انتقاد از بررسی نشدن جنایات جنگی غرب در افغانستان، اظهار داشت: آمریکا و غرب برای گریز از این مسئله، دیوان کیفری بین المللی را تحریم کردند.

به گفته لاوروف، این دیوان در حال تحقیق در خصوص جنایات جنگی غرب و آمریکا در افغانستان بود اما غربی‌ها علیه کارکنان این نهاد تحریم‌هایی را وضع کردند.

سرگئی لاوروف گفت: "پیش از این «فاتو بنسودا» دادستان دیوان کیفری بین المللی که در آن زمان نماینده کشورهای در حال توسعه بود، پرونده ای را برای بررسی جنایات جنگی آمریکا و نیروهای ائتلاف در افغانستان باز کرده بود. در آن‌ زمان واشنگتن خیلی راحت واکنش نشان دادو علیه دادستان و برخی دیگر از کارکنان دیوان کیفری بین‌المللی تحریم‌هایی را اعلام کرد و در نهایت پرونده بسته شد."

اشاره لاوروف به عقب نشینی دیوان کیفری بین المللی از رسیدگی به جنایات جنگی نظامیان آمریکایی و ناتو است. این دیوان اعلام کرده که به رغم شواهد بسیاری در این زمینه، به این جنایات رسیدگی نخواهد کرد.

«کریم‌خان» دادستان‌کل دیوان کیفری بین‌المللی در دسامبر 2021 در توجیه عدم بررسی جنایات جنگی آمریکا در افغانستان گفت: "این تصمیم را براساس شواهدی گرفته‌ام که بدترین جنایات از نظر وخامت، مقیاس و گستردگی توسط نظامیان آمریکایی انجام نشده است.کریم‌خان قبل ازآن گفته بود که در تحقیقات جنایات جنگی و بشری در افغانستان، اقدامات طالبان و داعش در مرکز توجه قرار دارد."

دادگاه بین‌المللی لاهه تحقیقات اولیه را در مورد ارتکاب جرایم جنگی در افغانستان در سال 2006 آغاز کرد و فاتو بنسودا دادستان کل وقت دیوان در سال 2017 از قضات این دادگاه خواست اجازه تحقیقات کامل در این زمینه از جمله عملکرد نظامیان آمریکایی و ناتو در افغانستان را صادر کنند.

با این حال تحریم های آمریکا علیه او و برخی دیگر از اعضای دیوان در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ موجب شد تا دیوان کیفری بین المللی در تصمیم قبلی خود تجدید نظر کند.

گروه‌های حقوق بشری از اینکه به جنایات نظامیان آمریکایی در این تحقیقات اولویت داده نشده است، بارها انتقاد کرده‌اند. از جمله دیدبان حقوق بشر تصمیم دیوان برای معافیت آمریکا از تحقیقات را به دلیل تهدید کاخ سفید برای اعمال تحریم علیه آن دانست و خواستار تحقیق و رسیدگی به جنایات همه طرف‌ها از جمله نظامیان آمریکایی علیه مردم افغانستان شده است.

این در حالی است که دیوان کیفری بین المللی در اقدامی کاملا سیاسی و در راستای خواسته آمریکا حکم بازداشت «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با ادعای جنایت جنگی در اوکراین را صادر کرده است.

این دیوان مدعی شده پوتین «مسئول ارتکاب جرائم جنگی» از جمله «انتقال غیرقانونی کودکان از مناطق اشغالی اوکراین به روسیه» است.

دیوان کیفری بین‌المللی که خود را نخستین دادگاه دائمی بین‌المللی برای رسیدگی به جرایم نسل‌کشی، جنایت علیه بشریت، جنایات جنگی و جنایت تجاوز می داند روز 17 مارس برای ولادیمیر پوتین این حکم بازداشت صادر کرد.

لاوروف در این باره گفت: "اکنون دادستانی که ریاست دادگاه کیفری بین‌المللی را بر عهده دارد یک آنگلاساکسون مطیع است، می‌توان حدس زد که دستورات اربابان خود را انجام می دهد."

اشاره لاوروف به کریم خان دادستان این دیوان است که نقش اصلی را در این زمینه برعهده داشته است. وی از ژوئن 2021 به عنوان دادستان دیوان کیفری بین المللی انتخاب شده است. از دیدگاه وزیر خارجه روسیه، کریم خان که تبعه بریتانیا است در راستای منافع و اهداف سیاسی کشور متبوع خود و آمریکا این کار را صورت داده است. البته واکنش روسیه به این اقدام دیوان کیفری بین المللی گسترده بوده است.

از یک سو کمیته تحقیقات فدراسیون روسیه روز یکشنبه اعلام کرد: "از این دیوان به دلیل رأی غیرقانونی علیه ولادیمیر پوتین شکایت می‌کند."

کمیته تحقیقات فدراسیون روسیه شکایت و پرونده جنایی علیه دادستان و قضات دادگاه کیفری بین المللی را آغاز کرده و مصمم به پیگیری آن است.

این کمیته تحقیق در ادامه اعلام کرد که پیگرد قانونی رئیس جمهور روسیه توسط دادگاه کیفری بین المللی آشکارا یک عمل غیرقانونی است؛ زیرا هیچ دلیلی برای مسئولیت کیفری ولادیمیر پوتین وجود ندارد.

از سوی دیگر مسکو در باره بازداشت پوتین هشدار جدی داده است. «دیمتری مدودف» معاون شورای امنیت ملی روسیه در واکنش به انتشار حکم دیوان کیفری بین‌المللی علیه ولادیمیر پوتین، هرگونه تلاش برای دستگیری وی را اعلام جنگ به روسیه خوانده است.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117