ایران پرس: اولاف شولتز، صدراعظم آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد اروپا، با سفر به اوکراین و روسیه تلاشی فوری به منظور حل و فصل سیاسی بحران اوکراین را آغاز کرده است.

اولاف شولتز روز دوشنبه به کی‌یف سفر کرد و با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین دیدار و گفت‌وگو کرد.صدراعظم آلمان در این دیدار، تحرکات نظامی روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین را غیرقابل توجیه خواند و مسکو را به تحریم اقتصادی تهدید کرده و گفت تحریم‌های پیشنهادی اثرات سنگین و ناگواری بر اقتصاد روسیه خواهد داشت.

وی همچنین گفت: موضوع پیوستن اوکراین به ناتو در حال حاضر مطرح نیست و ما از تمرکز مسکو بر آن متعجب شده‌ایم. آلمان در کنار اوکراین خواهد ایستاد و تاکنون کمکی به ارزش دو میلیارد یورو به کی‌یف ارائه کرده و آماده ادامه این حمایت است.

شولتز روز سه شنبه نیز به مسکو سفر و با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه دیدار خواهد کرد. وی در این زمینه تاکید کرد که فعالیت نظامی روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین غیرقابل توجیه است و این تجاوز عواقبی خواهد داشت که در سفرمان به مسکو بر آن تاکید خواهیم کرد.

کشور‌های غربی و ناتو با فضا سازی رسانه‌ای علیه روسیه، مسکو را به حمله قریب الوقوع به کی‌یف متهم می‌کنند و حضور خود در شرق اروپا را افزایش داده اند. این در حالی است که مسکو از این افزایش حضور ابراز نگرانی و تاکید کرده که قصد حمله به هیچ کشوری را ندارد. کرملین ادعا‌های مبنی بر برنامه ریزی برای حمله به اوکراین را رد می‌کند و در عوض می‌گوید غرب با استقرار نیرو‌های نظامی و حمایت از اوکراین سبب افزایش تنش‌ها شده است.

اروپایی ها هر چند در کنار آمریکا در بحران اوکراین ایستاده اند با این حال موضع واحدی بین آنها در این زمینه حکمفرما نیست. از یک سو مقامات اروپایی هم سو با آمریکا، مسکو را متهم به آماده سازی برای حمله به اوکراین می کنند، اما از سوی دیگر با توجه به عواقب جدید و وخیم وقوع جنگ در اروپا، از این مساله بیمناک هستند. ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در این زمینه گفته است که سیاست و راهبرد مقامات اتحادیه اروپا شکست خورده و تحریم‌ها ضد روسیه به بن بست رسیده است.

با این حال مقامات ارشد اروپایی در تلاش برای  جلوگیری از وقوع جنگ در شرق اروپا هستند.در این راستا چند روز قبل امانوئل مکرون در مسکو با ولادیمیر پوتین دیدار کرد و بعدا مدعی شد که رئیس جمهور روسیه به وی قول کاهش تنش ها در بحران اوکراین را داده است.

اکنون نیز اولاف شولتز رهسپار مسکو شده تا سران کرملین را متقاعد به کاهش تنش ها و پیگیری راه حلی مسالمت آمیز در بحران کنونی بین روسیه و اوکراین نماید. با این حال به نظر می رسد که سران اروپایی هم چنان به خواسته اصلی مسکو یعنی عدم الحاق اوکراین به ناتو بی توجهی می کنند.

ضمن اینکه مقامات ارشد اوکراین نیز هم چنان بر این مساله تاکید کرده و بدین ترتیب بر آتش اختلافات با روسیه می دمند. پس از آنکه سفیر اوکراین دربریتانیا  از صرفنظرکردن کی‌یف برای پیوستن به ناتو در صورت عدم حمله روسیه به این کشور خبرداده بود، کی یف تاکید کرد که عضویت اوکراین در ناتو قطعاً همچنان برای این کشور یک اولویت است. 

سرگئی نیکیفوروف، سخنگوی زلنسکی در این خصوص گفت: «این مسیر (پیوستن به ناتو) نه تنها در قانون اساسی منعکس شده است بلکه با رضایت کامل مقامات و جامعه است».

بدین ترتیب به نظر می رسد تلاش های سیاسی سران اروپایی از جمله شولتز صدراعظم آلمان با توجه به پافشاری روسیه و غرب بر مواضع قبلی خود به جایی نخواهد رسید.به ویژه اینکه پارلمان روسیه به رسمیت شناختن دو منطقه لوهانسک و دونتسک در شرق اوکراین را روز سه شنبه در دستور کار قرار داده و با رسمیت یافتن این امر، مسکو می تواند به طور رسمی و با درخواست دولت های این دو منطقه نیروهای خود را وارد شرق اوکراین نماید. در حالی که  مسکو تاکنون حضور نیرو‌های روسی در شرق اوکراین را در سطح رسمی رد کرده است.

نویسنده: رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

تاکید بایدن و جانسون بر حمایت از تمامیت ارضی اوکراین 

زلنسکی‌ مدعی شد : روسیه چهارشنبه به اوکراین حمله می کند

فضاسازی دوباره بریتانیا درباره حمله قریب الوقوع به اوکراین

گفت‌وگوی دبیرکل سازمان ملل با وزرای خارجه روسیه و اوکراین

شرط اوکراین برای انصراف از عضویت در ناتو