«باری بوزان»، نظریه پرداز مکتب انگلیسی روابط بین الملل بر این باور است که روابط میان کشورها از سه حالت خارج نیست: کشورها یا دوست، یا رقیب و یا دشمن هم هستند.
عراق کنونی یکی از بازیگران متحد جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه است. مطابق الگوی تعریف شده توسط باری بوزان، عراق پیش از سقوط رژیم صدام، دشمن ایران بود؛ اما اکنون دوست جمهوری اسلامی ایران است.
روابط دوستانه ایران و عراق اهمیت برجسته ای در نظم سیاسی خاورمیانه دارد؛ زیرا قرار گرفتن عراق در کنار یکی از قدرت های منطقه خاورمیانه بر توازن منطقه ای قدرت تاثیرگذار است و عراق جدید نیز در کنار جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
روابط دوستانه میان بغداد و تهران ناشی از هویت مشترک مذهبی، دارا بودن مرز جغرافیایی مشترک و در نتیجه مواجهه با تهدیدهای مشترک دو کشور است
برای مثال، جمهوری اسلامی ایران مهمترین و حتی به عبارتی تنها کشوری است که در مبارزه با تروریسم داعشی در کنار ارتش و نیروهای امنیتی عراق قرار گرفته و کمک شایانی به این کشور کرده است.
جبهه مخالف و رقیب جمهوری اسلامی ایران در منطقه خاورمیانه تلاش زیاد و برنامه ریزی هدفمند و گسترده ای انجام می دهد تا عراق را از جمهوری اسلامی ایران دور کند.
برای نیل به این مقصد راهکارهایی نیز در نظر گرفته شد که عملیات روانی گسترده ضد ایران در مناطق مختلف عراق به خصوص در مناطق شیعه نشین، القاء دخالت ایران در امور داخلی عراق، کمرنگ کردن نقش ایران در مبارزه با داعش و حتی «وارونه سازی» نقش مثبت و سازنده ایران به نقشی منفی و البته دور کردن شخصیت های سیاسی عراقی از ایران و ایجاد شکاف میان این شخصیت ها و جمهوری اسلامی ایران برخی از این راهکارها است.
تلاش عربستان برای دور کردن عراق از ایران
در همین راستا، طی یک سال اخیر عربستان سعودی تلاش کرد، ضمن ایجاد و بهبود روابط ریاض و بغداد، با دعوت از شخصیت هایی نظیر «عمار حکیم»، «حیدر العبادی» و «مقتدی صدر» برای سفر به ریاض، این شخصیت ها را که مواضعی نزدیک به جمهوری اسلامی ایران دارند، از تهران دور کند که البته عمار حکیم دعوت برای سفر به ریاض را رد کرد.
طی سال گذشته، مهمترین هدف از دعوت این شخصیت ها به ریاض، تاثیرگذاری بر نتایج انتخابات پارلمانی عراق بود که در ماه مه گذشته برگزار شد و نتایج این انتخابات نیز نشان داد که تلاش های ضد ایرانی، نتیجه بخش نبوده است.
در دور تازه این تلاش ها، امارات که سیاست هایی همسو با عربستان در خاورمیانه دارد، سعی می کند برخی شخصیت های نظامی و سیاسی از جمله حیدر العبادی، نخست وزیر کنونی را که از شانس های تصدی پست نخست وزیری در دور جدید نیز محسوب می شود، از جمهوری اسلامی ایران دور کند.
در همین راستا، روزنامه الاخبار لبنان اواسط ژوئیه گذشته اعلام کرد که به چندین سند از سفارت امارات در چند کشور عربی دسترسی پیدا کرده و آن را «امارات لیکس» نامید.
این روزنامه لبنانی اخیراً نوشت: «حسن احمد الشحی» سفیر امارات در بغداد، در لباس دیپلماتیک از شخصیت های سیاسی و نظامی عراقی جاسوسی می کند.
این روزنامه، سفیر امارات در عراق را «سوپر سفیری» توصیف می کند که پا را از حد و حدود دیپلماتیک خود فراتر نهاده است و سعی می کند برای مقابله با نفوذ ایران در منطقه از جمله در عراق، موضع العبادی، نخست وزیر عراق را به محور سعودی نزدیک کند.
نویسنده: سید رضی عمادی
133/110
بیشتر بخوانید:
مداخله جویی امارات در عراق/تحلیل
ابومهدی المهندس: عربستان و امارات هنوز برای ویرانی عراق پول خرج می کنند