از 26 مارس 2017 جنگ عربستان سعودی علیه یمن وارد سومین سال شده است. این جنگ از آن جهت «نامتقارن» است که عربستان سعودی عنوان سرمایهدارترین کشور عربی و یمن نیز عنوان فقیرترین کشور عربی را یدک میکشد. عربستان سعودی سلاحهای مدرن غربی را که با دلارهای هنگفت غربی خریداری کرد، طی دو سال گذشته علیه یمن به کار گرفته است. کودکان یمنی از مهمترین قربانیان این جنگ نامتقارن آل سعود هستند.
کودکان یمنی به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر جنگ عربستان سعودی قرار گرفتند. کشته و زخمی شدن کودکان یکی از مهمترین پیامدهای مستقیم جنگ عربستان علیه یمن است. بر اساس گزارشی که صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) منتشر کرده است در جنگ عربستان علیه یمن در هر 10 دقیقه یک کودک یمنی جان خود را از دست میدهد. یک سوم شمار کشته شدگان جنگ عربستان علیه یمن را کودکان تشکیل میدهند.
سوء تغذیه شدید و بیماریهای مختلف نیز از دیگر تاثیرات مستقیم جنگ عربستان علیه یمن برای کودکان یمنی است. بیش از یک میلیون و هفتصد هزار کودک یمنی با سوء تغذیه مواجه هستند که بیش از 460 هزار نفر از آنها از سوء تغذیه شدید رنج میبرند که اگر به کمکهای بشردوستانه دسترسی نداشته باشند میتواند به مرگ آنها منجر شود.
علاوه بر این، حدود 4 میلیون کودک یمنی نیز با بیماریهایی نظیر وبا و عفونتهای حاد تنفسی مواجه هستند. بیش از یک میلیون و صد هزار کودک یمنی نیز در داخل این کشور آواره شدند. حدود 19 میلیون یمنی نیز به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که نیمی از آنها کودک هستند. علاوه بر این، محروم شدن میلیونها یمنی از آموزش و تحصیل نیز از دیگر تاثیرات مستقیم جنگ عربستان برای کودکان یمنی است.
جنگ عربستان سعودی علیه یمن پیامدهای غیرمستقیمی نیز برای کودکان یمنی داشته است. در این جنگ هزاران کوک یمنی، پدر و مادر یا دستکم یکی از والدین خود را از دست دادند. از دست دادن حتی یکی از والدین تاثیرهای روانی شدیدی برای کودکان یمنی در پی خواهد داشت که این تاثیرات محدود به دوران جنگ نخواهد بلکه تاثیرات درازمدتی است.
روانشناسان معتقد هستند کودکانی که در یک کشور شاهد جنگ هستند پس از پایان جنگ نیز با بیماریهای موسوم به «بی نظمیهای روانی پساجنگ» مواجه میشوند زیرا هراسهای مربوط به دوران جنگ در ذهن آنها باقی خواهد ماند. کودکان یمنی نیز از این موضوع حتی پس از پایان جنگ در امان نخواهند بود. محروم شدن از تحصیل و آموزش نیز بر کیفیت زندگی آینده کودکان یمنی که اکنون نیز از فقر تاثیر پذیرفته است، تاثیرات منفی زیاد خواهد داشت.
با توجه به این شرایط؛ باید گفت کودکان یمنی، قربانیان بی گناه جنگ عربستان علیه این کشور هستند؛ در حالی که یکی از مهمترین مقرارت مطرح شده در کنوانسیونهای بینالمللی این است که در مخاصمات باید جمعیت نظامی از غیرنظامی را از هم جدا کرد. هدف قرار گرفتن کودکان یمنی یکی از مصادیق ارتکاب عربستان سعودی به جنایت جنگی در جنگ علیه یمن است.114/111
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر یمن اعلام کرد؛ کمک آمریکا و انگلیس به عربستان برای تهاجم به یمن
وزارت حقوق بشر یمن : بیش از 2 هزار کشته درجنگ یمن
نشست مرکز حقوق بشر و توسعه یمن برای بررسی جنایات متجاوزان سعودی به یمن و سکوت جامعه جهانی
ارمغان شوم سعودی ها / به بهانه دومین سالگرد تجاوز نظامی عربستان به یمن